Kadın üye oranı arttı

Güncelleme Tarihi:

Kadın üye oranı arttı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2018 00:00

Türkiye’de Yönetim Kurullarında Kadın 2018 Raporu’na göre 2018 yılında BIST yönetim kurullarında yer alan kadınların oranı yüzde 13.9’dan yüzde 15.2’ye çıktı. Fakat Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, “Dünyada ve Türkiye’de yönetim kurullarında kadın oranındaki artışlar yeterli değil. Türkiye’de aileleri temsil eden kadın CEO’lar hariç tutulursa profesyonel kadın CEO oranının sadece yüzde 2 olduğu görülür” diyor.

Haberin Devamı

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından 6.sı düzenlenen Türkiye Kadın Direktörler Konferansı, 27 Kasım’da “Yönetim Kurullarında ve İşte Dönüşüm” başlığıyla gerçekleşti. Konferansta Türkiye’de Yönetim Kurullarında Kadın 2018 Raporu da sunuldu. Rapora göre BIST yönetim kurullarında yer alan kadın oranı 2017 yılındaki düşüşten sonra tekrar iyileşmeye başlayarak yüzde 15.2’ye yükseldi. Raporda öne çıkan bulgular şöyle:

- 2018’de BIST’e kayıtlı şirket sayısı 403 oldu. 2018 yılında yapılan pay sahipleri genel kurullarında 403 şirketin yönetim kurullarına 2.768 direktör atandı. Bu direktörlerin 817’si şirketler tarafından bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak beyan edildi. Bağımsızların oranı son yıllardan farklılık göstermeyerek yaklaşık olarak yasaların öngördüğü oran olan yüzde 30’da kaldı.

- 2018 yılında yönetim kurullarının tamamı erkeklerden oluşan şirketlerin oranı ilk defa yüzde 40’ın altına düşerek yüzde 39.5 oldu.

- 2018 yılında BIST yönetim kurullarına seçilen 421 kadın üyeden 222’si (yüzde 53) icracı olmayan ancak bağımsız olmayan üye, 131’i (yüzde 31) bağımsız üye ve sadece 68’i (yüzde 16) icracı üye oldu.

- 2018 yılında BIST Yönetim Kurullarında yer alan kadınların oranı yüzde 13,9’dan yüzde 15,2’ye çıkarak yüzde 9,4 oranında arttı.

- Yüzde 30 Kulübü Türkiye kampanyası BIST-100 şirketlerine odaklanmış ve bağımsız üyelerin seçiminde kadınlara ağırlık verilmesini önermişti. Bu odaklanmanın sonucunda BIST-100 şirketlerinde bağımsızlar arasında kadın üye oranı yüzde 8.4’ten yüzde 16.6’ya çıkarak yüzde 98 oranında arttı. Bu artış tüm BİST şirketleri için yüzde 32.2 oldu.

- 2012’den itibaren kadın üyeler arasında şirketin hâkim pay sahibi ailelerin üyeleri giderek azalırken profesyonel kadın oranı arttı. 2018’de 421 kadının yüzde 45.6’sı hâkim pay sahibi ailelerin üyeleri arasından seçildi. Cam tavanı kırarak yönetim kurullarına seçilen 230 kadın BIST şirketleri yönetim kurulu üyeliklerinin sadece yüzde 8.3’ünü oluşturdu. Bu oran 2012’deki yüzde 5.1 oranına kıyasla yüzde 63 artışa karşılık gelmekte.

AİLE HARİÇ KADIN CEO ORANI YÜZDE 2
BIST yönetim kurulu başkanlarının yüzde 92’sinin erkek, yüzde 8’inin kadın olduğunu söyleyen Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat “Dünyada ve Türkiye’de yönetim kurullarında kadın oranında gözlemlenen artışlar yeterli değil. Daha önemlisi şirketlerin tepe yönetiminde kadın oranı ve kadın CEO oranı çok düşük kalmaya devam ediyor. Türkiye’de aileleri temsil eden kadın CEO’lar hariç tutulursa profesyonel kadın CEO oranının sadece yüzde 2 olduğu görülür. Katılımcı ve kapsayıcı bir ekonomi kadınların ücretsiz emeği üzerine kurulamaz. Bu sene yönetim kurullarına seçilen 421 kadını kutluyor, şirketlerinde her aşamada kadınların kalıcı olarak dengeli temsilini sağlayacak politikaların benimsenmesi için harekete geçmelerini diliyorum” dedi.

Rapor sunumunun ardından Çok Katmanlı Çeşitlilik ve Yönetim Kurullarının Etkinliği başlıklı panele geçildi. Panelde konuşan International Paper Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet C. Dördüncü, “Son 2 yıldır başkanlığını yürütmekte olduğum Yüzde 30 Kulüp olarak hedefimiz 2025 yılına kadar Borsa İstanbul’da işlem göre şirketlerin yönetim kurullarında kadın üye oranını yüzde 30’a çıkarmak. Bu yıl rakamların yükselmesi son derece olumlu bir gelişme olmasına rağmen maalesef yeterli değil. Kadınların yönetim kurullarında temsili için kamu, özel sektör ve STK’ların birlikte çalışması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Konferansın sonunda, “Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu” ödülleri de Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Şirin Tekinay’ın katılımıyla sahiplerini buldu. Ford Otomotiv ve TAV Havalimanları, yönetim kurullarındaki kadın sayısını en çok artıran şirketler olarak Özel Ödül’e layık görüldüler. Ford Otomotiv adına Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Katharine King ve TAV Havalimanları adına CFO Burcu Geriş ödüllerini teslim aldılar.

Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulları Endeksi’nde sırasıyla Doğuş Otomotiv, Tat Gıda ve Tekfen Holding ilk üçte yer aldı. Doğuş Otomotiv adına Strateji Grup Başkanı Özlem Denizmen, Tat Gıda adına CEO Arzu Aslan Kesimer ve Tekfen Holding adına Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin teslim aldılar.

BAKMADAN GEÇME!