oyun sektörü haberleri sayfasında oyun sektörü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1230 oyun sektörü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Her geçen yıl büyüyen video oyun sektörünün değeri 2018 yılında globalde yaklaşık 138 milyar dolar oldu. Türkiye’de ise sektör değeri 774 milyon dolara ulaşırken ihracat 1 milyar doları geçti. Tabii bu durum iş fırsatlarını da olumlu etkiliyor. Sektörde personel açığı bulunduğunu vurgulayan uzmanlar, Türkiye’de oyun geliştiricilerin teknik olarak çok iyi seviyede olduğunu ancak pazarlamada zorlandıklarını aktarıyor.
#Oyun SektörüTürkiye’deki oyun sektörü başarı hikâyesi yazmaya devam ediyor. Dünyaca ünlü oyun devlerinin radarında olan Türkiye’deki oyun geliştiricilerinin elde ettikleri ihracat 1 milyar doları geçti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “2016’da 500 milyon dolar olan ihracat rakamımız 2018’de 1 milyar 50 milyon dolara ulaştı” dedi.
#GazetehaberleriBugüne kadar sayfalarımızda oldukça fazla girişim röportajına yer verdik ancak bilgisayar oyunları, sanal gerçeklik gibi alanlarda girişimler pek azdı. Biz de bu hafta girişimcilik sayfamızda, piyasaya sürdükleri Voidrunner’la oyun pazarına hızlı bir giriş yapan RealityArts Studio’nun kurucularından Bahar Baziki’yi ağırlıyoruz.
#Realityarts StudioYıllık gelirleriyle Hollywood ve film endüstrisini geride bırakarak tüm dünyanın dikkatini üzerine toplayan oyun sektörü, büyümesini sürdürüyor. Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde %24,7 yıllık büyüme oranıyla en hareketli oyun pazarlarından birine sahip Türkiye, genç nüfusuyla da dikkatleri üzerine topluyor.
#OyunOyun sektörünün değeri tüm dünyada her geçen yıl artarken Türkiye’de oyun üreten firmaların sayısı da çoğalıyor. Bunlardan biri olan Gamelab İstanbul sadece oyun değil oyunların kalbi olarak görülen oyun motoru da geliştiriyor. Üstelik bu ürünlerde en büyük emeği stajyerler veriyor.
#Oyun SektörüTürkiye’de oyun sektörünün 2016 itibariyle değeri 320 milyon dolar. Sektörün değerinin 2023 itibariyle 2.5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Imagine Codes firmasının kurucuları tarafından oluşturulan Bağımsız Oyun Geliştiricileri Platformu (BOGEP), sektöre yeni girişimciler kazandırarak bu hedefe katkı yapmak istiyor.
#DeliçeriKurduğu Rapsodo’yu Türk asıllı bir dünya vatandaşı olarak tanımlayan Batuhan Okur, “Singapur’da doğan, Amerika’da büyüyen ve şimdi de İzmir’den dünyaya meydan okuyan girişimimize yeni halkalar eklemeyi planlıyoruz. Oyun sektörü de bunlardan biri. Ayrıca, dünya spor teknolojileri pazarında da önemli bir aktör olmayı hedefliyoruz” diyor.
#1Oyun dünyasının en çok satılan ve sevilen yapımlardan Grand Theft Auto serisinin 6. oyunu büyük bir heyecanla bekleniyor. Yayıncılığı Rockstar Games’e ait olan GTA 6 ile ilgili oyuncuları harekete geçirecek bir ipucu sızdırıldı. Uzun süredir geliştirme aşamasında olan ve oyun sektörüne yön vermesi beklenen yeni nesil GTA 6’nın ne zaman geleceği belli oldu. Peki, GTA 6 ne zaman çıkacak?
#GTA 6Oyun sektörde çalışmalarına profesyonel çizgide devam eden ve Türkiye’nin en büyük hazır sistem üreticileri arasında kendisine yer bulan Gaming.Gen.TR, partner sosyal medya fenomenlerinin de katılımıyla Ataşehir’de bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlik ile ilgili açıklamalarda bulunan Gaming.Gen.TR yetkilisi, “Partner sosyal medya fenomenlerimizin de dahil olduğu yıl sonu etkinliğimizi gerçekleştirdik. Biz büyük bir aileyiz. Bu ailenin bir parçası olan herkes, markamızın büyümesine katkıda bulunuyor. Bu nedenle her birine özel olarak teşekkür etmek isterim.” ifadelerinde bulundu.
#Sponsorlu İçerikKüresel oyun pazarının 2022’de düşüşe geçmesi bekleniyor. Araştırma şirketi Ampere Analysis’e göre, pandemide yükselen oyun sektörünün, yıl sonunda 188 milyar dolara gerileyebileceği; enflasyon ve resesyondan etkilenebileceği belirtiliyor. Türkiye oyun piyasasının da küresel gelişmelerden etkilenebileceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, “Türkiye’deki oyuncu sayısı oldukça fazla. İlk yarıda Türk oyun girişimleri 333 milyon dolar yatırım alarak, 2021’i geçti ancak enflasyon ve parite bizim için de sorun” diye konuştu.
#Oyun PazarıGazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümü mezunu Elif Atmaca, üniversite bitirme projesinde dezavantajlı ailelerin çocukları için oyuncak kiti tasarladı. ‘Toyi’ kitiyle çocuklar doğadaki, evdeki malzemeleri birleştirdiklerinde oyuncak yapabiliyorlar. Atmaca bu tasarımla New York’taki Modern Sanat Müzesi MoMA’nın mağazasında ürünü satılan ilk Türk tasarımcı oldu.
#Elif Atmaca2021 yılına damga vuran NFT pazarlarının son durumu ‘NFT İşlemlerine Detaylı Bir Bakış’ adlı raporla ortaya kondu. Raporda; Ethereum blockchain’inde NFT yaratımı ve alım-satımında standart olarak kullanılan ERC-721 işlemleriyle ilgili 1 Nisan-25 Eylül 2021 dönemi verileri analiz edildi.
#NftNFT teknolojisinin oyun sektörü içindeki önemi giderek artıyor ve blok zincir temeline dayanan oyunlar da popülarite kazanmaya devam ediyor. Axie Infinity’nin ve bununla birlikte AXS token’ın yakaladığı ivme nedeni ile kripto para ekosistemi ise, gözünü NFT oyun projelerine doğru çevirdi. TLM coin nedir? Hangi borsalardan alınır tüm detayları sizler için derledik.
#TLM CoinKORU Medya’nın korucu ortağı Mehmet Kaya, İzmir’de düzenlenen metaverse etkinliğinde iş ve sanat dünyasının önemli isimleriyle bir araya geldi. Mehmet Kaya, “Metaverse, internetin sonraki seviyesi. Bu gelişmekte olan oyun sektörünü daha da büyütecek.
#1Oyun sektöründe yaşanılan gelişmeler beraberinde teknolojik ürün çeşitliliğini de getirdi. Bu doğrultuda farklı ihtiyaç ve talepleri karşılamaya yönelik oyuncu ekipmanları oyuncular tarafından ilgiyle karşılanıyor. Üretilen ekipmanların başında ise işlev açısından oldukça geniş ürün yelpazesine sahip olan oyuncu klavyeleri yer alıyor. Oyunseverler arasında oldukça popüler olan mekanik klavyeler yapılan araştırmalara göre oyun performansını olumlu yönde etkiliyor. SteelSeries Pazarlama Direktörü Barış Kahraman, oyunseverlerin neden mekanik klavye kullanması gerektiği ile ilgili görüşlerini paylaştı.
#SteelseriesGeçtiğimiz günlerde ülkemizde dijital teknolojilerin gelişimi, bu alandaki çalışmaların ve yatırımların teşvik edilmesi ve desteklenmesi; özellikle son dönemlerde oldukça öne çıkan metaverse, blokzinciri, web 3.0 gibi alanların regüle edilmesi adına oldukça önemli gelişmeler yaşadık. Dijital teknolojilerin her geçen gün hayati hale geldiği ve artık devletlerin rekabet se-viyesini etkilediği bir dönemde, ulusal teknoloji hamlesinin “dijital seferberlik” olarak ifade edilmesi ve bu vizyonun bizzat Cumhurbaşkanlığı nezdinde benimsenmesi oldukça önemli. Di-jital seferberlik vizyonu, “Ülkemizin, Dünya’nın en büyük 10 ekonomisine girmesi ile sonuçlan-acak Ar-Ge çalışmalarının artırılacağı, global e-ticaret ve e-ihracat yatırımlarının çoğaltılacağı" bir dönemi hedefliyor. Bununla birlikte “gelecek onu tasarlayana aittir” sloganı ile nihai hedefin, “kendi Silikon Vadimizi oluşturmak” olduğu net bir şekilde belirtildi...
#Ergi Şener9 yıl önce kendisi ve kız arkadaşı için minik bir kelime oyunu tasarlayan Josh Wardle isimli yazılımcı, geliştirdiği oyunu salgın döneminde tüm dünyanın beğenisine sundu. Birkaç ay içerisinde çığ gibi büyüyen oyun New York Times tarafından satın alınınca popülerliği bir kat daha da arttı. Hatta bir Türk yazılımcı oyunu Türkçeye çevirince salgın bize de sıçradı... İşte uğruna WhatsApp gruplarının kurulduğu, insanların birbirine 'Ben bulamadım, sen bulabildin mi?' diye mesajlar attığı oyunun detayları ve Türkçeye uyarlayan Fatih Kadir Akın'ın hikâyesi...
#WordleMetaverse âlemi hızlı gelişiyor. Facebook ve Microsoft’un yanı sıra Nike ve Gucci gibi markaların metaverse’teki projeleri için personel almaya başladığı haberi bu hafta gündemdeydi. Sektörler arasında ABD’nin süpermarket zinciri Walmart’tan tutun Fortnite üzerinden metaverse’e giren Ferrari’ye kadar geniş bir yelpaze açılırken yepyeni ‘meta meslekler’ ortaya çıkmaya başlayacak. Gerçek dünyayı dijitale yansıtacak fütüristik iş sahalarını keşfedelim.
#MetaverseTürkiye’nin büyüklüğü 150 milyar dolara ulaşan dünya oyun pazarından aldığı payı arttırmayı hedefleyen Bilişim Vadisi, DIGIAGE oyun kamplarıyla binlerce gence ulaşmaya başladı. Kamplara katılan gençlere şu ana kadar 5 milyon dolar yatırım sağladıklarını belirten Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, “Türkiye’nin oyun pazarından aldığı 1 milyar dolarlık payı 5 yıl içerisinde 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
#Bilişim Vadisi2021 yılı Türkiye’deki startup’ların rekorlar yılı oldu. Yıl boyunca yapılan 345 yatırım turunda 323 startup yatırım almayı başardı. Toplam yatırım miktarı 1.5 milyar doları bulurken, girişim başına yatırım tutarı 4.8 milyon dolar oldu. Bu dönemde yabancı yatırımcının ilgisi de büyüdü. 45 yabancı yatırımcı ilk kez Türk girişimlere yatırım yaptı.
#TürkiyeTeknoloji, oyun dünyası ve bilgisayarlar öyle bir noktaya geldi ki, artık tam olarak birbirlerinden ayırt edilemiyor. Sağlıktan eğlenceye, eğitimden bankacılığa kadar her şeyin teknolojiyle iç içe olduğu bir yılı daha geride bırakırken, bu kapsamda Casper da 2021 yılının en göz önüne çıkan teknolojik gelişmelerini paylaştı.
#CasperDünyanın en büyük mobil espor organizasyonu olan PUBG MOBILE Dünya Şampiyonası’na Türk takımları damga vurdu. Turnuvaya katılan takımlarımızdan Kaos Next Rüya, S2G Esports ve Fenerbahçe büyük bir başarıya imza atarak PUBG MOBILE Global Championship Büyük Finalleri’ne katılma hakkı kazandı.
#PUBG300 binin üzerinde oyuncuya 21 oyunda rekabet ortamı sunan Gamer Arena’nın yeni token’ı GAU Token ön satışa sunulduktan 3 dakika sonra tükendi. Kripto para borsası ICRYPEX imzası taşıyan GAU Token 0,15 TL’lik ön satış fiyatıyla oyuncularla ve kripto para yatırımcılarıyla buluştu. Yoğun ilgi ile karşılaşan GAU Token, 26 Kasım 2021 saat 00.00 itibarıyla halka arz edilecek.
#Sponsorlu İçerik