Oxford haberleri sayfasında Oxford hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4429 Oxford haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Alara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara Urungaİngiltere’nin Oxfordshire kenti yakınlarındaki biyogaz tesisine düşen yıldırım sonucu patlama meydana geldi. Patlamanın ardından tesiste yangın çıktı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ve ambulans sevk edildi. Patlamada ölen ya da yaralanan olmadığı açıklandı.
#İngiltereDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2024 yılının en iyi üniversitelerini açıkladı. 8 yıldır Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Oxford, bu yıl da geleneği bozmadı ve listenin ilk sırasında yer aldı. Bin 904 kurumun sıralandığı listede 75 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı yükseköğretim kurumları 301-400 bandındaki Koç, ODTÜ ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
#Times Higher EducationTrafik yoğunluğu ve özel otomobillerin neden olduğu çevre kirliliği dünyanın dört bir yanında şehirlerin başlıca sorunlarından. Doğal olarak yerel yöneticilerden şehir planlamacılarına tüm ilgililer, çözüm önerileri geliştirmek için çalışıyor. Bu önerilerden biri olan 15 dakikalık şehirler özellikle pandemiden sonra popülerliğini artırdı. Bu durum bazı komplo teorilerinin ortaya çıkışına da neden oldu. İşte ayrıntılar…
#15 Dakikalık ŞehirlerKoronavirüs salgınında vaka sayılarının durdurulamaz şekilde artmaya başlaması başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok yerinde hem endişeleri hem de sert önlemleri geri getirdi. Öte yandan Oxford'un aşı programının başında yer alan isim olan Prof. Sir Andrew Pollard'dan kovid-19 aşılarıyla ilgili çok ciddi bir uyarı geldi.
#KoronavirüsKoronavirüs salgını hayatımıza girdiğinden beri bilim insanları sadece virüsü ortadan kaldırmak için çalışmakla kalmadı bir yandan da salgının insanlık üzerindeki etkilerini araştırmaya devam etti. Oxford'lu uzmanların bu konuda yaptığı son araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar ise son derece çarpıcı...
#Koronavirüsİngiltere’den Oxford-AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını olan 7 kişinin sıradışı kan pıhtısı vakasından ötürü hayatını kaybetmesinin ardından kritik açıklama geldi. Ülkede Oxford-AstraZeneca aşının çocuklar üzerinde denenmesinin askıya alındığı açıklandı.
#KoronavirüsHatay'da 15 yıldır mezarlıkta çiçek satarak, evinin geçimini sağlayan 2 çocuk annesi Gülseren Bozkurt'un (57), Oxford Üniversitesi'nde okuduğunu sandığı kızı Merve Bozkurt'un (25), burada öğrenim görmediği ortaya çıktı. Annesinin para gönderdiği genç kızın ailesinden uzakta yaşadığı belirtildi.
#Gülseren BozkurtKoronavirüs salgınıyla savaşta en büyük umut ve silah haline gelen Kovid-19 aşılarıyla ilgili yeni yapılan bir araştırmanın umut verici sonucu açıklandı. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre Oxford-AstraZeneca aşısı bireyleri hastalıktan korumasının yanı sıra koronavirüsün bulaştırılmasını "büyük ölçüde" engellediği ortaya çıktı.
#OxfordBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiAvrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi Copernicus’un verilerine göre, 2024 yılı küresel sıcaklık ortalaması açısından tarihi bir eşik atlıyor. Sanayi öncesi döneme kıyasla, bu yıl sıcaklık ortalaması 1.5 dereceyi aşarak kayıtlardaki en sıcak yıl olabilir. Bu eşik aşılmasına rağmen, Paris İklim Anlaşması’nın 1.5 derece hedefine resmen ulaşılmadığı düşünülüyor. Çünkü bu hedef, uzun vadeli ortalamalara bakılarak değerlendiriliyor.
#AVRUPADAN HABERHarvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi, Michigan State Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen 30 üniversitesinin de içinde bulunduğu 65 kurumdan 192 araştırmacı Türkiye’deki üniversitelerde çalışmak için başvurdu. Doktora derecesine sahip nitelikli araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine imkân tanıyan düzenlemelerin konuşulduğu “Nitelikli Araştırmacı Çalıştayı” Yükseköğretim Kurulu’nda (YÖK) düzenlendi.
#Texas A&M ÜniversitesiBu modern çağlarda artık çoktan tarihe karışması gerektiği düşünülen kraliyet aileleri hala varlıklarını sürdürüyor. Her ne kadar onları halkın sırtına yük olmakla eleştirenler varsa da yine de bu ailelerin hayatını bir tür peri masalı gibi izleyenler hatta ülke tanıtımına katkısı olduğunu düşünenler çok.
#Prenses ElisabethOxford Üniversitesi'nde geliştirilen Nitrojen Atom Tabanlı Endohedral Fullerene adlı maddenin, 1 gramının 106 milyon sterlinle (4,7 milyar TL) dünyanın en pahalı maddesi olarak kaydedildi. Bu madde, son derece hassas atomik saatlerin üretiminde kullanılmak üzere tasarlanırken sürücüsüz araç teknolojisinde devrim yaratma potansiyeli taşıdığı belirtildi.
#MaddeÇoğunlukla erkeklerde görülen damar tıkanıklığa bağlı kalp krizinin, genç kadınlarda da yaygın olarak görüldüğü gözlemlendi. Genç kadınlar arasındaki “endişe verici” artışın ardından yapılan araştırmalar, Covid-19 ile kalp krizi arasında bağlantı olduğunu tespit etti.
#Kalp KriziBilim insanları, NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi ile büyük bir kara deliğin iki yıldızı nasıl yok ettiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, bu düzenli patlamaların kara deliklerin etrafındaki cisimlerin yaygınlığını ve mesafelerini ölçmek için yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.
#Kara DelikKaliteli hayvansal proteinin en önemli kaynaklarından biri olan yumurtanın kolesterol üzerindeki etkileri pek çok kişide endişe yaratıyor. Doktoralı tıp öğrencisi Nick Norwitz, bu noktadan hareket etti ve bir ay boyunca günde 24 yumurta yedi. Yumurta tüketiminin kolesterolü üzerindeki etkisini ölçen Norwitz, çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2025’in en iyi üniversitelerini açıkladı. 2 binden fazla kurumun sıralandığı listede Türkiye 91 üniversite ile temsil edilerek, rekor kırdı. İlk 1000’e 12 Türk üniversitesi girdi. ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri de ilk 500’deki yerlerini korudu.
#THE 2025Bir kolorektal kanser cerrahı olan Dr. James Read, “Bağırsak kanserini önlemek için yapılabilecek şeyler var, hem de fazlasıyla” dedi ve riski azaltmak için yapılması gereken beş temel şeyi anlattı.
#Kolorektal KanserBioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği mRNA tabanlı dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının ilk faz denemeleri, kısa süre önce Türkiye de dahil olmak üzere 7 ülkede başlatıldı. Bu sevindirici haberin ardından kanserle mücadelede umut verici iki müjde daha geldi. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserine çare olabilecek bir tedavi yöntemini duyururken, Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları da yumurtalık kanserine karşı aşı geliştirdiklerini açıkladı.
#BiontechBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarDünya ahalisi bu hafta New York’ta, Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurul oturumunda buluşurken biz de uluslararası ilişkilerin adeta içine doğmuş bir isimle, Prof. Deniz Ülke (Arıboğan) Kaynak ile bir araya geldik. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel dünya meselelerine göz attık. Deniz Hoca, “21. yüzyılda üç küresel kriz yaşadık: 11 Eylül, 2008-2009 ekonomik krizi ve pandemi. Dördüncü kriz dijital, siber alanda yaşanacak. Siber dünya devlet dışı aktörler için serbest bir alan. Yeni bir ‘Magna Carta’ imzalanması konuşuluyor” diyor...
#Deniz ÜlkeLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), ‘İşletme Yüksek Lisans Programlarında En İyi Üniversiteler 2025’ sıralamasını yayınladı. Buna göre ‘pazarlama yüksek lisansı alanında Sabancı Üniversitesi 91-100 bandında yer aldı. Ayrıca işletme analitiği yüksek lisans programları listesinde de 101-110 bandında temsil edildi.
#Quacquarelli SymondsEvinin yakınlarında yürüyüş yaparken bulduğu ultrason çıktılarını sahibine ulaştırmak isteyen Nancy Lewis, bir kişinin hayatını değiştireceğinden habersizdi. Sonrasında yaşananlar herkesi hem gülümsetti hem de ağlattı...
#YaşamDünyanın zengin ve soylu ailelerinden birinde dünyaya gelmek insana daha hayatının başında bir ayrıcalık sağlar kuşkusuz... Zenginlik, şan, şöhret ve çok önemli bir gelişme olmadıkça gelecek kaygısı taşımamak herkesin hayalindeki yaşamın bir parçası.
#Prenses ElisabethCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim Binaları Açılış Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Marmara Üniversitesi mezunu olmaktan gururluyum. Toplamda 12 milyar liralık yatırımla hayata geçirilen külliyemizle eğitim ve bilim alanındaki hedeflerimize biraz daha yaklaşıyoruz.' dedi. Erdoğan ayrıca, 'Türkiye'de 'ırkçılık' adı altında çok açık bir Türk düşmanlığı, Müslüman düşmanlığı, topyekün Türkiye düşmanlığı yapılmaktadır.' ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan