Kocaeli'de, Necdet Taş (45), otizm nedeniyle yüzde 94 engelli kızı Zeynep Elçin’i (12) soğuk algınlığından hastaneye götürdü. Taş'ın hastanede doktorun yazdığı ilacı almak için gittiği eczanede verilen muadil ilaç, kızında alerjik etki verdi. Zeynep, vücudunda kızarıklık ve kabarma oluşturan ilaç sebebiyle 15 gün tedavi gördü, savcılığa giden Necdet Taş, eczacı G.G.Z. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
#Zeynep ElçinOtizm hastalığı yani tam adı ile de otizm Spektrum bozukluğu genellikle ilk 3 yaştan başlayan ve hayat boyu da devam eden, kişinin etrafı ile sözel ve sözel olmayan şekilde uygun bir ilişki kuramaması şeklinde de ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Çocuklarda otizm belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#ÇocukOtizm, nörolojik bir hastalık olmasının yanı sıra bebeklerde doğduktan ilk üç yıl içerisinde görülmeye başlar. Günlük hayatta sık sık rastlanan bozukluklardan biri olarak tanımlanır. Otizmli çocuklar çevrelerinde bulunan kişiler ile temas ettikleri zaman farklı problemler görülmektedir. Hastalar erken tanı ve doğru tedavi ile hayata tekrar kazandırılabilir. Bilinen herhangi bir ilaç tedavisi ya da cerrahi işlemi olmayan bir rahatsızlık olan otizm, tedavisi çocuktan çocuğa farklılık gösteren bir hastalık olarak bilinir. Peki, otizm nedir, bebeklerde otizm belirtileri nelerdir? Otizm tanısı nasıl yapılır ve tedavisi var mıdır? Bebeklerde otizm hastalığı hakkında merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
Çocuklarda Otizm belirtileri ebeveynler tarafından daha çok ilk 2 yılda anlaşılır. Otizm her ne kadar doğuştan olsa da genellikle bebeklikte belirtileri anlamak zordur. Yaygın olarak düşünülenin aksine, çok az otistik sosyal olarak tamamen izoledir ve kendi dünyasında yaşar. Erken teşhis edilen ve yoğun tedavi gören bir otistik, başkalarıyla ilgilenebilir, iletişim kurabilir ve büyüdükçe kendine bakabilir.
#OtizmAdana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Sosyolog Fehmi Kaya’nın “Araştırmalara göre otistik çocuklar ile ateistler arasında bir bağlantı var” açıklaması büyük yankı uyandırdı. Bu skandal sözlerin ardından otizm hastalığı hiç olmadığı kadar konuşulmaya, tartışılmaya başlandı. İşte otizmle ilgili bilimsel “gerçek”ler...
Bir meslek düşünün ki tüm gayretinizle ve özverinizle çalışmanıza rağmen hep eleştirilen... Hayatınızın merkezinde hep başkaları var. Güzel bir gelecek hayali için kendi hayatınızı bir kenara bırakıp başkaları için uğraşıyorsunuz, üstelik de karşılığında hiçbir şan, şöhret olmadığını bile bile...
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıOtizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?
#Sağlık