ABD’deki Yale Üniversitesi’nde 153 yıldır gizli kalmış Osmanlıca el yazmaları açığa çıkarılıyor. Üniversitede Osmanlıca okutmanı olarak görev yapan Özgen Felek ve doktora eğitimi alan Ayşe Çiçek Ünal, yaklaşık bir yıldır Osmanlıca el yazmalarını dijital arşive taşıyor.
#Yale ÜniversitesiHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Bundan sonraki süreçte, sosyal ihtiyaç destek paketleri, finansman kredi destek paketleri ve konutta ülke tarihinin en uygun maliyetli, uzun vadeli, ödemesiz farklı paketlerimiz olacak. Turizm ve seyahat sektörlerimizi desteklemeye yönelik paketlerimiz olacak. Vergi, öteleme, kısmi çalışma gibi taleplere çalışıyoruz. Bunlarla ilgili bazı adımlarımız olacak” dedi.
#GazetehaberleriBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı Sarayıİslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) teşkilatlarının Kültür Sanat Birim Başkanı Ünal Ünalan, Avrupa’daki gençlerin kendi kültür sanat ve medeniyetine çok ciddi eğilimlerinin olduğunu, kendi yeteneklerini geliştirmek için de ciddi bir gayret gösterdiklerini söyledi.
#IGMGMasal Müzesi, çocuklara yönelik kurulan bir müzedir. Türkiye’de ilk olması bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Kitaplarla ve oyuncaklarla çocuklara masalları sevdirmek amacıyla kurulmuştur. Masal Müzesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Masal MüzesiCumhuriyet Müzesi Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına tanıklık etmiş olan bir müzedir. Yazımızda Cumhuriyet Müzesi nerede, tarihi, eserleri, giriş ücretleri ile ziyaret saatleri hakkında detaylı bilgileri derledik.
#SeyahatSarıkamış Harekâtı’nın 108’inci yıldönümünde anma etkinlikleri yapıldı önceki hafta. Ülkenin dört bir yanından binlerce gençle birlikte bu eşsiz iklimde, ‘yükseklerdeydik’... Dünyada benzeri az bulunan kristal karlarla örtülmüş ‘Serhat Şehri’nde iklimin davetine uyup yola çıkacaklara kısa bir rehber hazırladık.
#SeyahatDeprem güçlendirme çalışmaları yapılan, modern müzecilik standartlarına uygun şekilde etiketinden ışığına yenilenen sergi salonlarıyla İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin klasik binası, geçen hafta açıldı. Düzenlenen salonlarda 2 bini sikke olmak üzere 5 bin yeni eser sergilenmeye başladı. Komşusu Yerebatan Sarnıcı da restore edilip sisli ışıklar ve heykellerle daha da büyüleyici bir yer oldu. Tarihi Yarımada’nın bu iki mücevherini yeniden gittik, gördük, yazdık...
#HürriyetAntik dönemlerden günümüze pek çok gezgin, araştırmacı, diplomat, asker, tüccar İstanbul’a ilgi duymuştur. Bunlar ya kısa bir yolculuk ya da görev icabı İstanbul’a yollarını düşürmüşlerdir. Bu yüzden İstanbul üzerine pek çok seyahatname, yolculuk günlüğü, hatırat kaleme alınmıştır.
#Seyahatnameİsmet İnönü'nün, 12 Eylül 1936 tarihinde Heybeliada'da ziyaretine gelen yazar Hüseyin Orak'ın çocuklarına yazdığı not, 86 yıl sonra Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'ndeki 18, 19 ve 20'nci yüzyıl başlarına ait kitap ve yazmalardan oluşan 'nadir eserler’ koleksiyonunda ortaya çıktı. İnönü'nün yazdığı 'Küçük seyyahları tebrik ettim. Seyahat sevmek bir memleket için çok eyi bir şeyi teşvik alınacak bir arzudur' şeklindeki notu, Hüseyin Orak'ın 'Türkiye Kılavuzu' isimli gezi rehberinde bulundu.
#İsmet İnönüEskişehir Anadolu Üniversitesi kütüphanesinin özel koleksiyonlar bölümünde, en eskisi 1830 yılına ait olan ve Arapça, Osmanlıca ile Farsça dillerinde 3 bin 200 ’nadir eser’, gelecek nesillere ulaştırılabilmesi için dijital ortama aktarılıyor. Nadir eserler sorumlusu öğretim görevlisi Arif Yılmaz, "Eserlerin yaşları dolayısıyla ciltleri dağılıyor, sayfalarında çeşitli sıkıntılar yaşanabiliyor, nemli ortamdaysa mürekkepleri akabiliyor. Artık baskısı olmayan, eşsiz olabilecek eserleri, dijitalleştirerek daha uzun ömürlü ve daha kalıcı olmasına gayret ediyoruz" dedi.
#Eskişehir Anadolu ÜniversitesiCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polatlı'da Sakarya Zaferi'nin 100. Yıl Dönümü Kutlama Programı'nda açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'e endekslendiğimiz hedeflerimiz, küresel senaryolara karşı bir başkaldırıdır. Alın terimizle ve yeri geldiğinde kanımızla, istikbaline sahip çıkan bir ülke olduğumuz gerçeğini kabul ettirdik" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan11. yüzyılda kaleme alınmış olan Genji'nin Hikayesi adlı kitap dünya edebiyatındaki ilk roman kabul edilir. Türk edebiyatında ise ilk roman 19. yüzyılda yazılmıştır. Bunun en büyük nedeni Osmanlı döneminde, 6 yüzyıl boyunca Divan edebiyatına öncelik verilmesidir. Divan edebiyatı yazarları daha çok gazel, kaside, şarkı ve mesnevi türünde eserler kaleme almıştır. İlk Türk romanı nedir? Yazarı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Türk Roman Nedir?Psikolojik romanlarda betimlemelerden çok karakter analizlerine yer verilir. Olay örgüsü içerisindeki karakterlerin fikirleri, duygu değişimleri ve tepkileri okurlara detaylı bir şekilde aktarılır. Psikolojik dram ve psikolojik gerilim gibi birçok türü bulunan bu romanlarda sıklıkla bilinç akışı tekniği kullanılır. Türk edebiyatındaki ilk psikolojik roman hakkında tüm detayları derledik.
#İlk Psikolojik Roman Nedir?Berceste kelimesi özellikle Osmanlı döneminde gazel ve kaside yazan Divan şairleri tarafından sıklıkla kullanılır. -Ber eki ve ''ceste'' sözcüklerinin birleşmesiyle oluşan bu sözcük dilimize Farsçadan geçmiştir. 17. yüzyılda literatüre girmiş olan berceste kelimesi daha çok manzum eserler için kullanılır. TDK'ya göre Berceste kelimesinin anlamı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Berceste Ne Demek?