Osmanlıca haberleri sayfasında Osmanlıca hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2075 Osmanlıca haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
“Türk dünyasının ortak alfabesi kabul edildi” haberleri çıktı. Harflerin sayısı 34’e çıkacakmış. Türk devletlerinin ortak projelerini bilimsel yapılar olarak görmek ve fonetik kayıtlara almak en doğrusudur. Ancak Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini, düzgün telaffuz edileceğini sanmak, hele bunu bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmeyi ummak gülünçtür. Bu çözümsüzlük ortamında, ne kadar işleyeceği belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçeyi güçlendirelim.
#AlfabeABD’deki Yale Üniversitesi’nde 153 yıldır gizli kalmış Osmanlıca el yazmaları açığa çıkarılıyor. Üniversitede Osmanlıca okutmanı olarak görev yapan Özgen Felek ve doktora eğitimi alan Ayşe Çiçek Ünal, yaklaşık bir yıldır Osmanlıca el yazmalarını dijital arşive taşıyor.
#Yale ÜniversitesiArapça ve Türkçenin iç içe geçmiş hali ile oluşturulan bir dil olarak uzun yıllar kullanılan Osmanlıca, günümüzde hem kulağa hem de gönle hitap eden birçok güzel anlamlı kelimeye sahiptir. Günümüzde retroya dönüş ile hem kız ve erkek çocukları için kullanılabilecek isimler amacı ile güzel kelimeler, hem de günlük hayat düzeni içerisindeki ifadeler için derleme yaptık. İşte Osmanlıcanın milyonlarca kelimelerinden bazılarını sizler için derledik.
#Osmanlıca Güzel Anlamlı Kelimelerİstanbul'da restorasyon çalışmaları devam eden Haldun Taner Sahnesi'nde sıva altında kalan Osmanlıca mimar kitabesi ortaya çıkarıldı. Kitabe hakkında bilgi veren Kültür Varlıkları Projeler Müdürü Merve Gedik, "Kitabeyi yaptığımız sıva raspaları sonucu, çimento harçlı sıvanın yapıdan uzaklaşması esnasında keşfettik. Hemen yüzey temizliğini yaptık, şimdi de diğer imalatlardan etkilenmesin diye koruma altına alacağız" dedi.
#Haldun Tanerİstanbul'da restorasyon çalışmaları devam eden Haldun Taner Sahnesi'nde sıva altında kalan Osmanlıca mimar kitabesi ortaya çıkarıldı. Kitabe hakkında bilgi veren Kültür Varlıkları Projeler Müdürü Merve Gedik, "Kitabeyi yaptığımız sıva raspaları sonucu, çimento harçlı sıvanın yapıdan uzaklaşması esnasında keşfettik. Hemen yüzey temizliğini yaptık, şimdi de diğer imalatlardan etkilenmesin diye koruma altına alacağız" dedi.
#İstanbulİzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim elemanlarından oluşan çalışma grubu, İzmir’in tarihi gömü alanı Kokluca Mezarlığı'nda üzerinde Osmanlı harfli yazılar bulunan 250’yi aşkın mezarı tespit etti, numaralandırdı ve kayıt altına aldı. Mezarların içerisinde şehit mezarlarının yanı sıra büyük bir trajediyle hayatını kaybetmiş kişilerin duygu yüklü şiirlerle yazılmış mezar taşları da bulunuyor.
#OsmanlıcaMilli Kültür Şûrası'nda konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Osmanlıca öğretilmesi konusuna değindi ve "Bu yaşa geldik hala insanlar ağlaşıyor. Osmanlıca 15 günde öğrenilir. Ruslara bile öğrettim" dedi. Prof. Dr. Ortaylı tepkisini, "Haydarpaşa yandığında içimden 'burası ne güzel opera binası olur' demiştim. İstanbullu bekliyor ki kendiliğinden oluşsun. Tembel, öğrenmeye üşenen tenkitsiz bir nesil yetişti" diye sürdürdü.
#İlber OrtaylıUygulamaya konulduğu 2014-2015 eğitim yılında tartışmalara neden olan Osmanlı Türkçesi dersini, geçen yıl 139 bin 562 öğrenci seçti. Zorunlu olarak bu dersi alanlarla birlikte sayı önceki yıla göre yüzde 114 artarak 145 bin 859 oldu. MEB’in hedefi, rakamı daha da yükseltmek.
#Gazetehaberleriİstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, yaklaşık 1 yıllık çaba ile Osmanlıca'yı öğrendi. Yıldız, "Bir entelektüel olarak sorumlu bir aydın kimliğimizle kendi kültürümüzü tarihi kaynaklarımızla bir şekilde önümüzdeki bir metni herhangi bir şekilde okuyabilmek için merak saldım" dedi.
#Osmanlıcaİstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, yaklaşık 1 yıllık çaba ile Osmanlıca’yı öğrendi. Yıldız, "Bir entelektüel olarak sorumlu bir aydın kimliğimizle kendi kültürümüzü tarihi kaynaklarımızla bir şekilde önümüzdeki bir metni herhangi bir şekilde okuyabilmek için merak saldım" dedi.
#Muammer Yıldız19. Milli Eğitim Şurası’nda, Osmanlıca Türkçesi’nin imam hatip liselerinde zorunlu, diğer liselerde de seçmeli olarak okutulması yönünde alınan tavsiye karara tepkiler sürüyor. Dil konusunda çalışan akademisyenlerden oluşan Dilbilim Derneği de yaptığı açıklamada, “Söz konusu gelişmelerden endişe duyuyoruz” dedi.
#İmam Hatip LisesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son zamanlarda tartışılan Osmanlıca konusunda, "Dünyada hangi millet vardır ki, medeniyetinin üzerine inşa edildiği yazıyı okuyamaz? Var mı böyle bir millet? Dünyada hangi millet vardır ki dedesinin mezar taşını okuyamaz? Dünyada hangi millet vardır ki, iftihar ettiği şairleri, yazarları, münevverleri, alimleri ilk kaynağından öğrenemez?" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanTürkiye “Türk Dünyası Arabuluculuk Üssü” olma yolunda ilk işbirliği protokolüne imza attı. Artık örneğin Bakü’de bir şirketle, Ankara’daki bir şirketin uyuşmazlığı, birliğe üye arabulucular kanalı ile tahkimsiz, mahkemesiz kısa sürede çözülebilecek. Bu arabuluculuk belgeleri mahkeme kararı gibi iki ülkede de geçerli olacak.
#BaküMasterChef'in 30 Kasım Cumartesi akşamı yayınlanan bölümünde Osmanlı ve Türk mutfağının önemli şefi Vedat Başaran konuk oldu. Vedat Başaran'ın hayatı ve biyografisi izleyenlerin dikkatini çekti. Osmanlı mutfağı reçetelerini araştırmak için Osmanlıca öğrenen ve İngiltere'de master yapan Vedat Başaran Türk mutfağını dünyaya tanıtmasıyla dikkat çekiyor. Çırağan Sarayı'nda 7 yıl boyunca yiyecek içecek genel müdür yardımcılığı yapan Başaran, burada Osmanlı yemekleri sunan Tuğra Mutfağı'nı açtı. Peki, MasterChef konuğu şef Vedat Başaran kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, şef Vedat Başaran'ın hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Vedat Başaran KimdirDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#Amida HöyükDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#DİYARBAKIRFaik Öztürk ile ilişkisi hakkında samimi açıklamalarda bulunan Safiye Soyman, “Aldatılmayı affetmem, 30 seneyi bir anda bitiririm. Duyduklarım olmadı desem yalan olur. Ama çok emin olmam lazım. Bu zamana kadar hissetmedim. Bana ihanet ederse Türkiye’yi terk etsin” diye konuştu.
#Safiye SoymanAlman Propaganda Bakanı Joseph Goebbels’in İstanbul ziyaretindeki ‘takip raporu’ndan, ‘Rebeka’ kod adlı Dilber Cavidan isimli casusa kadar, MİT’in özel koleksiyonundan çarpıcı belgeler, teşkilatın internet sitesinde görülebiliyor.
#Milli İstihbarat TeşkilatıMilli İstihbarat Teşkilatı (MİT), özel koleksiyonunda yer alan resmi istihbarat belgelerinin bir bölümünü paylaştı. "Özel koleksiyon" içerisinde yer alan ve en eskisi 1920 tarihli olan 17 belge, MİT'in resmi internet sitesinde ziyaretçilerin erişimine açıldı. n eskisi 1920 tarihli 17 belge arasında arasında, gazeteci gibi davranan Türk istihbarat mensubunun, İkinci Dünya Savaşı'ndan kısa süre önce Türkiye'ye gelen Alman Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'e yaklaşarak tuttuğu rapor da yer alıyor.
#MİT“Türk dünyasının ortak alfabesi kabul edildi” haberleri çıktı. Harflerin sayısı 34’e çıkacakmış. Türk devletlerinin ortak projelerini bilimsel yapılar olarak görmek ve fonetik kayıtlara almak en doğrusudur. Ancak Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini, düzgün telaffuz edileceğini sanmak, hele bunu bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmeyi ummak gülünçtür. Bu çözümsüzlük ortamında, ne kadar işleyeceği belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçeyi güçlendirelim.
#AlfabeGelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın ‘Şehit Bilgi Kapısı’ projesi kapsamında devlet arşivindeki 10 binden fazla belge tarandı. Belgelerde şehit subaylara ait mektuplar da var hastane defterleri de... Yakınları internet üzerinden şehitlerinin detaylı bilgilerine ulaşabilecek. Her askerin tek tek hikâyesi anlatılacak.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı Sarayıİstanbul’un sokak köpekleri 1800’lerden itibaren tartışmaların konusuydu. Sokak köpeklerinin “modern” toplum yaşamına uygun olmadığını savunan bir kısım yazarlar gündem oluşturuyor, siyasetçileri ve özellikle belediye yönetimlerini bu konuda harekete geçmeye çağırıyordu.
#IstanbulBizim Tarih Kurumu’nu taşıyacaklar. Lüzumsuz bir tasarruf. Biz aksine kendi kafalarımızda Türk Tarih Kurumu’yla Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni yan tarafta boşaltılan Olgunlaşma veya eski adıyla İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nün binasıyla birleştirip Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin arkasındaki saçma sapan kısmı yıkıp Bruna Taut’un, Turgut Cansever’in Cumhuriyet mimarlarının özgün eserlerini bir arada Ankara Üniversitesi’nin Atatürk Bulvarı kampüsü gibi Beşerî Bilimlerin beynelmil, unutulmaz bir merkezî olarak planlamıştık. Şimdi ise bu dala el atanlar daha başka yapmışlar. Şehrin ta dışında kutup yıldızı gibi beş köşeli bir bina yapmaya başlamışlar ki bana kalırsa hiçbir işlerliği olmadığı temininden belli oluyor.
#Türk Tarih Kurumuİslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) teşkilatlarının Kültür Sanat Birim Başkanı Ünal Ünalan, Avrupa’daki gençlerin kendi kültür sanat ve medeniyetine çok ciddi eğilimlerinin olduğunu, kendi yeteneklerini geliştirmek için de ciddi bir gayret gösterdiklerini söyledi.
#IGMGSuşehri Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Suşehri yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Sivas Suşehri Belediyesi hangi partide? Suşehri Belediye Başkanı kimdir?
#SivasBuldan Belediyesi'nin hangi partide olduğu, 31 Mart yerel seçimleri ile merak konusu oldu. Türkiye yerel yönetimleri belirlemek için 2024 yılında sandık başına gidecek. Denizli ilçelerinden olan Buldan'da 2019 yılında toplam 21.129 seçmenden 19.354'ü oy kullandı. Peki, Buldan Belediyesi hangi partide? Denizli Buldan Belediye Başkanı kimdir? İşte, 2019 Buldan yerel seçim sonuçları...
#Buldan Belediyesi