Osmanlı devleti dönemi çeşitli bölümlerden meydana gelmektedir. Osmanlı devletinin yükseliş dönemi tıpkı kuruluş dönemi gibi bu bölümlere dahildir. Osmanlı devletinin kuruluş döneminin isminden de anlaşılacağı gibi devletin kuruluşundan itibaren Kostantiniyye'nin fethine kadar devam ettiği bilinmektedir. Osmanlı devleti kuruluş dönemi padişahları, savaşları ve Osmanlı kuruluş dönemi konu anlatımını sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Kuruluş DönemiÇandarlı Halil Paşa kimdir sorusu Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin başlamasının ardından birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan isimlerin başında yer almaya başladı. Osmanlı Devleti zamanındaki hayatı ve görevleri merak edilen Çandarlı Halil Paşa'nın ölümü de sorgulanıyor. Peki, Çandarlı Halil Paşa kimdir? Çandarlı Halil Paşa nasıl öldü?
#Çandarlı Halil Paşa15. yüzyılda yaşamış olan Çandarlı Halil Paşa’nın hayatı bir dizi projesiyle yeniden gündeme geldi. Çandarlı Halil Paşa, Osmanlı tarihinde idam edilen ilk sadrazam olarak biliniyor. Peki Çandarlı Halil Paşa kimdir, neden idam edildi? Devlette Osmanlı ailesinden sonra gelen en güçlü ailenin, Çandarlı ailesinin temsilcisi Çandarlı Halil Paşa’nın hakkında merak edilenler!
#Çandarlı Halil PaşaMilliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. "DEM Parti'ye uzattığım el yanlış yorumlanmasın" diyen Bahçeli, "DEM Parti’nin aklını başına alması, uzattığım eli sabote etmek amacıyla tahrik ortamını kamçılamaktan uzak durması herkesin hayrınadır" ifadelerini kullandı. Bahçeli, "Türkiye’ye getirilirken, 'her türlü hizmete hazırım' diyen teröristbaşı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin. Ama devletin terörle masaya oturmasını hiç kimse, hiçbir şart altında beklemesin, aklından dahi geçirmesin. Hodri meydan, kana değil kardeşliğe susadıklarını göstersinler" dedi.
#Devlet BahçeliMilliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. "DEM Parti'ye uzattığım el yanlış yorumlanmasın" diyen Bahçeli, "DEM Parti’nin aklını başına alması, uzattığım eli sabote etmek amacıyla tahrik ortamını kamçılamaktan uzak durması herkesin hayrınadır" ifadelerini kullandı. Bahçeli, "Türkiye’ye getirilirken, 'her türlü hizmete hazırım' diyen teröristbaşı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin. Ama devletin terörle masaya oturmasını hiç kimse, hiçbir şart altında beklemesin, aklından dahi geçirmesin. Hodri meydan, kana değil kardeşliğe susadıklarını göstersinler" dedi.
#MHPOsman Bey’in oğlu Orhan Gazi merak edilen isimlerden biri. Kuruluş Osman dizisinde Osman Bey, oğulları Orhan ve Alaeddin'le yeni döneme başlıyor. Peki, Osman Bey’in oğlu Orhan Gazi kimdir, nasıl öldü? İşte hayatı ve ölümü
#Orhan GaziTBMM Başkanı Mustafa Şentop, canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Şentop, "bizim tarihimizde ve İslam düşüncesi ve hukukunda teokrasi olmadığını düşünüyorum. Bahsettiğimiz Batılı anlamda. Teokratik iktidar yapısı olmadığı kanaatindeyim." dedi. Şentop, "Eskiden ulusal hükümetlerin ülke sınırları içerisinde demokrasiye, özgürlüklere karşı tehdit ve risk oluşturan uygulamaları vardı. Şimdi ise çok uluslu şirketlerin demokratik davranışları, siyasi kararları etkileyen tutumları var. Bence tedbir alınmazsa, bu tedbiri uluslararası bazı sözleşmelerle, ülkelerin birlikte hareket etmesi suretiyle yapabiliriz." ifadelerini kullandı. "Demokasinin modası geçmiş değil, geçmeyecektir" diyen Şentop, sözlerine şöyle devam etti: Demokrasinin şablon ve kavram olarak kalacağını düşünüyorum ama içeriğinin boşaltılması, bozulması, manipüle edilmesi riskiyle karşı karşıyayız
#Mustafa ŞentopOsmanlı İmparatorluğu, Bilecik’te kurulmuş bir beylikken zaman içerisinde kıtalara yayılmış ve büyük topraklarda hüküm sürmüştür. Bu gelişim yükselme döneminde oldukça ayırt edilebilir düzeydedir. Peki, Osmanlı devleti yükselme dönemi padişahları kimlerdir? Bu dönemin savaşları nelerdir? Osmanlı devleti yükselme dönemine ait detayları sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Yükselme DönemiOsmanlı tarihçiliğinin dünyada önde gelen isimlerinden, söylem değil yöntem tarihçisi Halil İnalcık, ‘Devlet-i Aliyye’nin beşinci cildinde, Sultan 1. Murat ve onun Rumeli’deki faaliyetlerine uzunca yer verir. Çünkü kuruluş öyküsünün ete kemiğe bürünmesinin uzam/uzayı Rumeli’dir...
#Devlet-İ AliyyeZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKS2021 yılının Ahi Evran Yılı olarak kutlanmasına karar verildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılının "Ahi Evran Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımladı.Erdoğan, ahilerin, "Hakka hizmet, halka hizmet" anlayışıyla uzun yıllar Anadolu'da ticaretin ve sanat dallarının gelişmesinde, barış ve huzurun tesisinde önemli roller üstlendiğine işaret etti. Peki, Ahilik ne demek, Ahi Evran kimdir?
#Ahi EvranKuruluş Osman dizisiyle birlikte Osmanlı Dönemi’nde yaşamış olan Bayhoca’nın hayatı bir kez daha gündem oldu. Tarihe iz bırakmış şahsiyetlerden birisi de; Osmanlı Cihan Devleti'nin kurucusu olan Osman Gazi'nin ağabeyi Savcı Bey'in oğlu Bayhoca'dır. Peki, Kuruluş Osman Bayhoca kimdir, ne zaman öldü?
#Kuruluş Osman Bayhoca KimdirKuruluş Osman dizisiyle birlikte Osmanlı Dönemi'nde yaşamış olan tarihi kişilikler yeniden gündeme geldi. Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin eşi, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam ilahiyatçısı-din bilgini Şeyh Edebalı'nın ise kızı olan Bala Hatun'un dizide sık sık ölümle burun buruna geldiği sahneler özellikle dikkat çekiyor. Sahneler ardından Bala Hatun'un hayatına dair bilgiler merak ediliyor. Kuruluş Osman Bala Hatun kimdir? Bala Hatun tarihte ne zaman öldü?
#Kuruluş Osman Bala HatunOsmanlı tarihinde önemli bir yere sahip olan Ankara Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu padişahı Yıldırım Bayezid ile Moğol hükümdarı Timur arasında yapılan mektuplaşmalar sonucu başlayan bir savaştır. Ankara savaşı tarihi, nedenleri, özeti ve önemine ilişkin işte tüm detaylar.
#Ankara Savaşın NedenleriKuruluş Osman dizisinin başlamasıyla, 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Osmanlı Devleti ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Tarihi bilgilere göre, Osmanlı Devleti'nin hangi yılda ne zaman kurulduğunu öğrenmek isteyenler, Osmanlı Beyliği'nin kurulması ile başlayan Osmanlı Devleti'nin padişahları ve kuruluş detaylarını araştırma yapıyor. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? İşte, en geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşan Osmanlı Devleti'nin tarihi...
#Osmanlı Devleti Ne ZamanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas'ta düzenlenen 'Orta Anadolu Ekonomi Forumu'nda konuştu. Erdoğan, Ramazan ayı içerisinde Sivas'a hızlı trenin geleceğini söyledi. Erdoğan, "Trump'a 'Patriot verin ama Rusya ile şartlar aynı olacak' dedim. BM'de bu konuları tekrar görüşeceğiz." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "2020 ile ilgili bir büyüme oranı veriyorum, ona kilitleneceğiz, büyüme oranını kesinlikle yüzde 5 olarak planlayacağız." dedi.
#ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; "İkinci 100 Günlük Eylem Planı'na göre, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları tamamlanarak işletmeye alınacak" dedi.
#Son DakikaSöğüt nerede sorusu, tarihi dizilerde konu alınması nedeniyle vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Söğüt, harita üzerinde ise kritik bir konumda yer alıyor. Peki, Söğüt neresidir ve nerede yer alıyor? İşte, Osmanlı Devleti için önem arz eden Söğüt hakkında bazı bilgiler
#SöğütProf. Dr. Mete Tunçay’la Boğaz’da bir kahvede oturuyoruz. Şiddetli rüzgâr bazen sesimizi bastırıyor. İstifini bozmadan, sakin sakin anlatıyor Tunçay. Karl Popper’dan girip Niyazi Berkes’ten çıkarak neredeyse sınırsız bir fikir âleminde dolaştırıyor beni. Tüm öğrencilerinin hayran olduğu Tunçay’ı bu rahatlıkla dinlemek bir şans. Siyasi düşünceler tarihi ve Türkiye’de sol hareketler üzerine tartışmasız otorite Prof. Tunçay, 81 yaşında da öğretmeye, eserler vermeye devam ediyor. ‘Hocaların Hocası’yla yeni kitabı ‘Türkiye Sol Tarihine Notlar’ için bir araya geldik; memleketi, yaşamını, yadırgadığı ve yanıldığı konuları konuştuk.
#Prof. Dr. Mete Tunçay