İnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkBir gecede adeta parmağını bile oynatamaz hale gelen 42 yaşında Levent Fıçıcılar, fizik tedavi ile hayata göndü. Kızına dokunamadığı anlar kameraya yansırken Fıçıcılar, “Öncesinde doktora giden biri değildim geçer diye önemsemedim. Sorumlu olduğum bir kızım var, hayata tutunma tarafını seçtim, hiç vazgeçmedim. Bir gecede parmağımı kımıldatamaz duruma geldim, her şeyin olumlu tarafından bakarak bugün kendi ihtiyacımı kendim karşılayabiliyorum” dedi.
#Levent FıçıcılarBir gecede adeta parmağını bile oynatamaz hale gelen 42 yaşında Levent Fıçıcılar, fizik tedavi ile hayata güdöndü. Kızına dokunamadığı anlar kameraya yansırken Fıçıcılar, “Öncesinde doktora giden biri değildim geçer diye önemsemedim. Sorumlu olduğum bir kızım var, hayata tutunma tarafını seçtim, hiç vazgeçmedim. Bir gecede parmağımı kımıldatamaz duruma geldim, her şeyin olumlu tarafından bakarak bugün kendi ihtiyacımı kendim karşılayabiliyorum” dedi.
#SağlıkEğer bu haberi telefonunuzdan okuyorsanız önce birkaç saniyenizi ayırın ve serçe parmağınızı nereye yerleştirdiğinize bakın. Çünkü siz de ‘akıllı telefon parmağı’ olarak adlandırılan bir durumdan muzdarip olabilirsiniz. Mesajlaşmak, video oyunları oynamak, hatta çok fazla özçekim yapmak bile ‘smartphone pinky’ olarak bilinen bu hastalığa davetiye çıkarıyor.
#Akıllı TelefonKıstlamaların gevşetildiği bugünlerde pandemi sürecinde alınan kiloların verilmesi büyük önem taşıyor. Pandemi sürecinde çoğu kişinin yakındığı konulardan biride hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme ile birlikte alınan kilolar olmuştur. Bu süreçte insanların yaşadığı stresin de kilo alımında önemli bir rolü olduğunu biliyoruz.
#DiyetOrtopedi, doğuştan gelen kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını tedavi etmek için oluşturulan tıbbi bir uzmanlıktır. Bu uzmanlık dalı, zamanla gelişerek tedavi alanını genişletmiş ve iskelet sistemindeki her türlü yaralanma be rahatsızlığın tedavisini kapsamaya başlamıştır. İşte ortopedi hakkında detaylar, ortopedi doktoru hangi hastalıklar ile ilgileniyor tüm bilgileri sizler için derledik.
#Ortopedi Nedir?Bazı hastalıklar erken dönemde belirti vererek işleri kolaylaştırıyor, bazıları ise ya hiçbir sinyal vermediğinden ya da bu sinyallerin bir hastalığa işaret edebileceğinin farkına varılmadığından tedavisinde de daha güç durumlarla karşılaşılabiliyor. Çocuk Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Kerim Sarıyılmaz, çocuklarda görülen ortopedik hastalıklar hakkında bilgilendiriyor.
#OrtopedikAmerika Birleşik Devletleri’nde doktora sonrası bilimsel araştırmalarına devam eden Türk bilim insanı Dr. Mustafa Ünal, dünyanın tıp alanında en iyi üniversitelerinden biri olan Vanderbilt Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Ortopedi Departmanında kemik kırılganlığı riskinin erken tespiti üzerine yapmış olduğu çalışmasıyla ABD merkezli uluslararası Ortopedik Araştırma Topluluğu (Ortopedic Research Society (ORS)) tarafından verilen 2017 ORS Alice J. Lee Genç Araştırmacı Ödülü’nün sahibi olacak.
#Mustafa ÜnalLondra’daki Overseas Development Enstitüsü’nün (ODI) yaptığı araştırma dünyada obezitenin giderek arttığını ortaya koydu. Enstitü, sağlık sorunlarının başında gelen ve bir çok başka hastalığa yol açan obeziteye gelişmiş ülkelerde daha sık rastlandığına dikkat çekti. Yani gelişmişlik ile obezite arasında bir doğru orantı var.
OBEZİTE, sağlık açısından risk oluşturan vücutta yoğun yağ birikimidir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, karaciğer hastalığı, uyku apnesi gibi hastalıklara da etki eden obezite, iyileştirilebilir bir hastalıktır. Fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve davranış değişiklikleri kilo vermeye yardımcı olarak obezite tedavisinde kullanılır. Bazı durumlarda ise ilaç tedavisinden ya da obeziteye karşı geliştirilen cerrahi yöntemlerden yararlanılabilir. Kilo fazlalığının ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Aktuğlu, bazen ortopedik sorunlara neden olduğu gibi, aynı zamanda ortopedi hastalarının tedavilerini de zorlaştırdığı uyarısında bulundu. Aktuğlu, aşırı kilonun yol açtığı ortopedik sorunları anlattı...
#1Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi, İzmir Alsancak’ta hizmete girdi. Altı katlı bin 200 metrekare alanda hasta kabulüne başlayan Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi, üç fizik tedavi uzmanı, 10 fizyoterapist, üç hemşire ve fizik tedavi teknikerlerinden oluşan alanında uzman deneyimli sağlık personelleri ve ileri sistem teknolojileriyle kaliteli sağlık hizmeti veriyor. Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Dokumacı, “Tıp merkezimiz uzun yıllardır İzmir ve bölgemize kaliteli sağlık hizmeti veren Özel Gazi Hastanesi, İzmir Ege Laboratuvarı ve Egeli OSGB ortaklığında kurulmuştur. Fizik tedavi alanında böyle bir merkezi ülkemize ve İzmirimize kazandırmaktan dolayı mutluyuz” şeklinde konuştu.
#1Gün içinde 3 kez yapacağınız 1-2 dakikalık yüksek tempolu hareketlerle sağlığınıza büyük fayda sağlayabilirsiniz. Bunu biz değil araştırmacılar söylüyor. Yeni bir araştırmaya göre, özellikle belli bir yaşın üstündeyseniz, uzun süreli egzersizler yerine birkaç dakikalık hızlı yürüyüş, merdiven çıkma gibi aktivitelerle ömrünüzü uzatabilirsiniz. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları...
#EgzersizÇocuklar günlük aktivitelerini etkilemedikçe bazı fiziksel sıkıntılarını aileleriyle paylaşmayabiliyor. Bu da bazı hastalıkların çok daha karmaşık ve içinden çıkılması zor hale gelmesine neden olabiliyor. İşte, eklem romatizması da bu hastalıklardan biri! Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ferhat Demir, 12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında yaptığı açıklamada, çocuklarda eklem romatizmasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İltihabi Eklem RomatizmasıObezite çağımızın önemli hastalıklarından birisidir. Her yaşta görülebilen obezite son yıllarda çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Obezite hastalığının tedavisi bulunmaktadır. Özellikle bu hastalığın önüne geçilmez ise çocuklarda farklı pek çok hastalık görülebilmektedir. Peki Çocuklarda obezite neden olur ve nasıl tedavi edilir? Çocuklarda obezite nasıl geçer? Sizlere çocuklarda görülen obezite hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Çocuk