Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Örnek, 1995 yılı ile 2003 yılları arasında Türkiye'de 80 ve üstü yaş grubun 5 kat artığına dikkati çekerek, istatistiki verilere göre, “2040 yılından sonra Türkiye'nin artık yaşlı bir topluma sahip olacağını” savundu.
Türkiye'de geriatri hastanelerinin eksikliğinin önümüzdeki dönemde daha da hissedileceğini söyleyen Prof. Dr. Örnek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye'de geriatri hastanesi yok. Ülkemizde sadece Cerrahpaşa Hastanesi ile GATA'da geriatri klinikleri var. Başka hiçbir hastanemizde geriatri kliniği yok. Çocuk hastalıkları neyse yaşlılık hastalıkları da benzerlikler gösteriyor.”
Prof. Dr. Örnek, 1995 yılı ile 2003 yılları arasında 80 ve üstü yaş grubunun nüfus içindeki payının artışı göz önünde bulundurularak, öngörülü davranılması ve geriatri konusunda uzmanlaşmış hastanelerin kurulması gerektiğini söyledi.
Yaşlılardaki en önemli olan rahatsızlıkların, kırılmalar, kazalar, düşmeler sonucu yaşanan ortopedik hastalıklar ve zihinsel hastalıkların olduğuna dikkati çeken Örnek, yaşlılar arasında sıklıkla alzheimer hastalığına rastlandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Yine MS, kanser, kalp damar hastalıkları, şeker ve tansiyon hastalıkları daha ziyade yaşlılarda görülen hastalıklardır. Hareket, özel ve dikkatli beslenme ve zihinsel uğraş, yaşlıların dikkat etmesi gereken önemli noktalar. Hayattan kopmamak, hayatın içinde olmak son derece önemli. Bunu gerçekleştirmek de belli bir ekonomik yeterliliği gerektiriyor. Bizim toplumumuzdaki yaşlıların maddi güçleri yetersiz.”
Geriatri derneklerinin temel görevinin hastalanmayı olabildiğince önlemek, sağlıklı bir yaşlılığın nasıl gerçekleşeceği bilincini oluşturmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Örnek, 9 yıldır Geriatri Derneğinin başkanlığını yaptığını kaydetti.
Dernekte doktorlar, öğretmenler, emekliler ve gençlerden oluşan üye portföyüne sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Örnek, “Gençlerle çalışmayı önemsiyoruz, çünkü yaşlılık devamlılığı olan bir konu ve bazı önlemlerin gençken alınması gerekiyor” diye konuştu.