Baş dönmesi ve denge sorunlarına sebep olan vertigo, günlük yaşamı kabusa çevirebilir. “Vertigo ile gelen hastanın yakınmalarını iyi değerlendirmek gerekir” diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun; vertigo belirtileri, vertigo tedavisi, vertigo teşhisi ve vertigo tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#VertigoVertigo, iç kulak probleminden kaynaklanan bir sorun. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde baş dönmesine ve halsizliğe neden olabilir. Günlük hayata olumsuz etkileri olan vertigo, tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Peki vertigo belirtileri nelerdir, neden olur? Vertigo ile ilgili merak edilenler...
#VertigoOrta kulak enfeksiyonları, barotravma denilen basınç değişiklikleri, kulağa sokulan yabancı cisimler, kulak zarının delinmesine (patlaması) yol açabilir. Sıklıkla küçük yaşlarda geçirilen orta kulak iltihabı sonrasında ya da kulağa gelen darbeyle oluşan kulak zarı delinmeleri işitmede azalma ve kulaktan kötü kokulu iltihaplı akıntıya neden olur. Peki, kulak zarı delinmesi (patlaması) nasıl anlaşılır?
#Kulak Zarı DelinmesiKulak ağrısının bir çok nedeninin olacağını söyleyen Op. Dr. Özgül Gergin Tinay ‘En sık karşımıza çıkan sebep enfeksiyonlardır. Yetişkinlerde bu daha çok kendini dış kulak yolu enfeksiyonu şeklinde belirtirken çocuklarda orta kulak enfeksiyonları daha sık görülür’ dedi.
#Op. Dr. Özgül Gergin TinayVertigo; tek başına bir hastalık değil, belirtidir. Vücuttaki birçok sistemden kaynaklanacağı gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkar. Vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak tanımlanır. Peki, vertigo neden olur, vertigo belirtileri nelerdir, vertigo teşhisi nasıl olur, vertigoyu neler tetikler? İşte konuyla ilgili tüm detaylar…
#VertigoAyakta duramayacak kadar başınız dönüyor, gözlerinizi kapatsanız bile baş dönmeniz geçmiyorsa vertigo problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Vertigo, sizin veya gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir histir. Günlük hayatı olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşüren vertigo, tedavi edilmediğinde büyük sorunlara yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, vertigo hakkında bilinmeyenleri anlatıyor.
#VertigoKulak tüpleri olarak tanımlanan 2-3 mm’lik materyaller, kulak sorunlarında pek çok gerekçe ile kullanılabilir. Ventilasyon tüp cerrahileri, çocukluk çağının en sık yapılan ameliyatlarından biridir. Özellikle; ilaç tedavileri ile çözüm sağlanamayan orta kulak iltihaplarında bu cerrahi oldukça yararlıdır. Kulak Burun Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Metin Yılmaz kulak tüpü uygulamasını anlatıyor.
#Kulak TüpüDelik kulak zarı, dış kulak yolu ile orta kulağı birbirinden ayıran bu ince zarın delik veya yırtık olmasıdır. Orta kulak, burun gerisindeki genize ‘östaki borusu’ aracılığı ile bağlantılıdır. Bu boru orta kulak basıncı ile hava basıncını eşitler. Delik kulak zarında sıklıkla işitme azalır ve nadiren de akıntı olur. Ağrı genellikle bulunmaz. Kulak burun boğaz uzmanı Op. Dr. Ali Değirmenci kulak zarı delinmesinin sebelerini ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.
#Kulak ZarıBebeklerde ve çocuklarda mide içeriğinin beslenme sonrası yemek borusuna kaçmasına gastroözofageal reflü (GÖR) denir. Bebeklerin beslenme sonrası anne sütünü veya mamasını çıkarmasına sık rastlanır. Bu durum çoğunlukla fizyolojiktir ve 1-2 yaşına kadar kendiliğinden geçer.
#Çocuklarda ReflüGebelik sırasında annenin kullandığı ilaçlar, viral enfeksiyonlar, akraba evlilikleri gibi nedenlere bağlı olarak yeni doğan bebeklerde ya da çocuklarda işitme kayıpları görülebilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin, işitme kayıpları ile ilgili şu bilgileri verdi.
#Umut Kök HücreAyakta duramayacak kadar başınız dönüyor, gözlerinizi kapatsanız bile baş dönmeniz geçmiyorsa vertigo problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Günlük hayatı olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşüren vertigo, tedavi edilmediğinde büyük sorunlara yol açabiliyor.Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, vertigo hakkında bilinmeyenleri anlatıyor.
#Dr.Koray CengizAyakta duramayacak kadar başınız dönüyor, gözlerinizi kapatsanız bile baş dönmeniz geçmiyorsa vertigo problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Günlük hayatı olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşüren vertigo, tedavi edilmediğinde büyük sorunlara yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, vertigo hakkında bilinmeyenleri anlatıyor.
#VertigoYetişkin sorunu olduğu zannedilen reflü çocuklar hatta bebeklerde de ortaya çıkabiliyor. Araştırmalar, tüm çocuklarda da yaklaşık yüzde 15 oranında reflü bulunduğunu gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Uğraş; huzursuzluk, mide bulantısı ve özellikle kilo kaybı olan çocukların reflü açısından da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
#ReflüStres, yoğun iş hayatı ve kötü beslenme gibi durumların tetiklediği vertigo, birçok insanın muzdarip olduğu ve neden kaynaklandığını merak ettiği bir hastalık. Baş dönmesi şikayetiyle ortaya çıkan bu hastalığı teşhis etmek ise oldukça kolay. Peki vertigo nedir? Vertigo belirtileri neler? Vertigo nasıl tedavi edilir?
#Vertigo Nedir