Güncelleme Tarihi:
Çocukluk çağının en sık enfeksiyonu olan orta kulak iltihapları, sesli ve sessiz olmak üzere ikiye ayrılır. Sesli olan tipinde yüksek ateş ve ağrı şikâyetleri ön planda olurken, sessiz orta kulak iltihaplarında genellikle herhangi bir şikâyet olmaz. Ancak hastalığın süresine ve şiddetine göre işitme azlığı, dolgunluk gibi şikâyetler olabilir. Sesli orta kulak iltihaplarında, antibiyotik veya ağrı kesicilerle tedavi yeterli olurken; sessiz orta kulak iltihaplarında ilaç tedavileri doğrudan etkili olmayıp, dolaylı olarak etkin olabilmektedir. Sessiz orta kulak iltihapları sesli olan iltihapların ardından gelişebileceği gibi üst hava yolu enfeksiyonları ile birlikte doğrudan da gelişebilir.
Sesiz orta kulak iltihapları, tedavi edilmediği takdirde orta kulak mukozasında kalıcı zarara neden olarak kulak zarında çökme yani kronik orta kulak iltihaplarına neden olarak kalıcı işitme kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle, sessiz orta kulak iltihaplarının tedavisinde tüp uygulaması olası gelişebilecek ciddi sorunları engellediği için iyi bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak tabi ki her orta kulak iltihabında uygulanması gerekli değildir. Tüp uygulamasının zamanlaması; hastalığın süresi, şiddeti ve ek bulgulara göre kişiye özel planlanmalıdır.
Ventilasyon tüpü cerrahisi, şu durumlarda yararlı sonuçlar vermektedir: belirgin işitme kaybı, denge problemi ve orta kulak iltihabı, fizik muayenede kulak zarının çökmeye başladığına dair belirtiler oluştuğunda; tedavi ve takiplere rağmen 3 ay geçmiş ve düzelme olmaması (mevsim olarak sonbahar veya kışsa), geniz eti ile ilgili cerrahi tedavi kararı verilmesi.