Bir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinÇok eski çağlardan kalma bir buğday olan dinkel, 5000 yıl önce Asya’da kendiliğinden yetişen, buğdayın atası ve vahşi şekli olarak bilinmekte idi. Dinkel unu, dinkel buğdayından üretilen bir un olma özelliği taşımaktadır. Sizin için dinkel unu nedir, ne işe yarar? Besin değerleri ve gluten oranı konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#Dinkel UnuUnilever Türkiye Ülke Başkanı ve Unilever Türkiye ve Orta Doğu Ev Bakım Lideri Ali Fuat Orhonoğlu, “Paris İklim Anlaşması’nın belirlediği karbon nötr hedefi 2050 iken, biz değer zincirimizde net sıfır emisyon hedefimizi 11 yıl öne yani 2039 yılına koyduk. Amacımız sürdürülebilirlik alanında başarılarımızı ileri taşımak, gelişim alanlarımızda da gerekli aksiyonları alarak ülkemize ve toplumumuza değer yaratmak. Çünkü Unilever olarak Türkiye için iyi olanın Unilever için iyi olduğuna inancımız tam” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikDünyada kadınlar tarım iş gücünün %43'ünü oluşturuyor ve gıda üretiminin yarısından fazlasında çalışıyor. Türkiye’de de tarım sektöründe çalışan 4 milyon 773 bin kişinin yüzde 41,86’sı kadınlardan oluşuyor. Kadın çiftçilerin tarım sektöründeki rolü, üretimden tedarik zincirine, kırsal kalkınmadan aile refahına kadar her alanda hayati bir öneme sahip. Kadınlar bir nevi tarım sektörünün bel kemiğini oluşturuyor.
#Sponsorlu İçerikOrdu’da yerel üreticilere verilen destekle 85 çiftçi, fındık bahçelerinde kafessiz yöntemle yumurta üretmeye başladı. Üreticilere yem ve paketleme desteği verilince maliyetler düştü, üretim kısa sürede yıllık 35 milyon adede ulaştı. Üreticilerin çoğu kadın girişimcilerden oluşurken yılın 11 ayı boş kalan fındık bahçeleri de organik üretime dahil oldu. Üreticiler ilk etapta ürünlerini tüm Migros mağazalarına gönderirken şimdi sırada ihracat var.
#Fındık BahçesiSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Tarım Programı öğretim görevlisi Volkan Yörük, bu yıl baharda görülen yağış fazlalığı nedeniyle tahıl çeşitlerinde 'sarı pas' hastalığı riski bulunduğunu belirtti. Tahıl yaprakları üzerinde sarı çizgiler görüldüğünde ve tarladaki oranı yüzde 30'a ulaştığında çiftçilerin kimyasal mücadeleye başlamaları gerektiğini belirten Yörük "Mücadele edilmezse verim düşer" dedi.
#YağışSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Tarım Programı öğretim görevlisi Volkan Yörük, bu yıl baharda görülen yağış fazlalığı nedeniyle tahıl çeşitlerinde 'sarı pas' hastalığı riski bulunduğunu belirtti. Tahıl yaprakları üzerinde sarı çizgiler görüldüğünde ve tarladaki oranı yüzde 30'a ulaştığında çiftçilerin kimyasal mücadeleye başlamaları gerektiğini belirten Yörük "Mücadele edilmezse verim düşer" dedi.
#TahılTarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen illerde tarımsal üretimin canlanması, sürdürülebilir hale getirilmesi, güvenilir ürün temini ve pazarlamasına katkı sağlamak amacıyla proje hazırlanarak Küresel Çevre Fonu’na (GEF) sunuldu.
#TarımEkosistem içinde birbirinden farklı canlılar bulunmaktadır. Özellikle de ekosistemde hayvanlar ve besinler de yer alır. Ekosistem içerisindeki bu canlılar farklılık göstermektedir. Ayrıştırıcı canlılar nedir ve özellikleri nelerdir? Ayrıştırıcı canlılar hangi döngüde yer alır ve azalırsa ne olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kilis Valiliği ve Kilis Belediyesi, Kilis mutfağını ve ürünlerini tanıtmak için İstanbul’da Oylum Höyük’ten günümüze Kilis Mutfağı gecesi düzenledi. Kilis’in gastronomi elçisi seçilen şef Yunus Emre Akkor’un hazırladığı yemekler görücüye çıktı. Gecenin baş aktörü ise 266 bin hektarlık arazide üretilen Kilis zeytinleriydi.
#KilisBaşta Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj kâbusu için rapor hazırlandı, müsilajın nedeni açıklandı. TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu, 400 sayfalık raporunu dün Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a da sundu. Raporda müsilaja neden olan faktörlerin yanında kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. "Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunda en önemli faktör sudaki besin maddeleri oranının artmasıdır" denilen raporu hazırlayan komisyon başkanı Mustafa Demir, biyolojik arıtma tesislerinden geçmeden Marmara Denizi'ne atık su verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yasal çalışmaların alt yapısına başlandı" diyen Demir, hedefin Marmara'ya atık suların verilmemesi olduğunu belirtti.
#MüsilajYapılan çok sayıda araştırma sebze ve meyvelerin besin değerlerinde çok ciddi kayıplar meydana geldiğini ortaya koyuyor. Bu kayıp oranları o kadar fazla ki Gıda Mühendisi Handan Doğan durumu, "Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 90 mg civarında. 50 yıl önce 1 portakal ile bu oran karşılanabiliyordu. Şu an günde 2-3 portakal tüketmek gerekiyor” sözleriyle anlatıyor. İşte dikkat çeken detaylar...
#BeslenmeSelçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, Konya'da son günlerde görülen kum fırtınalarının, yanlış toprak kullanımından kaynaklandığını belirterek, ''Yanlış sulama ve gübreleme gibi yanlış toprak işlemenin de etkileriyle rüzgar estiği zaman toz bulutu sayesinde tarım topraklarımızın en verimli kısmı havaya uçup gidiyor” dedi.
#KonyaSelçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, Konya'da son günlerde görülen kum fırtınalarının, yanlış toprak kullanımından kaynaklandığını belirterek, ''Yanlış sulama ve gübreleme gibi yanlış toprak işlemenin de etkileriyle rüzgar estiği zaman toz bulutu sayesinde tarım topraklarımızın en verimli kısmı havaya uçup gidiyor” dedi.
#KONYAMarmara'nın kâbusu olan deniz salyası Ordu'nun Fatsa ilçesinde de önceki gün küçük çaplı bir alanda görüldü. Balıkçıların ihbarı ile belediye ekipleri, deniz yüzeyindeki kirliliği temizledi. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, "Çay ve fındık tarımında gübre olarak çok fazla azot ve fosfor kullanılıyor. Marmara kadar yakın zamanda böyle etki göstermez ama kirliliğe devam edersek 3, 5, 30 yıl sonra biz de karşı karşıya kalacağız" dedi.
#OrduBitkiler için son derece sağlıklı bir kompost yapmanın yolu doğru malzemeleri, doğru miktarlarda koyabilmekten geçer. Bu konuyla alakalı olarak çok fazla merak edilen Kompost nedir? Kompost gübre nasıl yapılır ve kullanılır sorularının yanıtlarını tüm detayları ile birlikte sizin için derledik.
#Kompost Nedir?Mürver çiçeği zarifliği simgeleyen bir çiçektir. Türkiye'de en çok yetiştirilen çiçeklerden olan Mürver çiçeği bakımı da son derecede kolay olan bir çiçektir. Mürver çiçeği ile ilgili son aylarda yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Çiçeğin faydaları oldukça fazladır. Mürver çiçeğinin aynı zamanda bitkisel çayı da bulunmaktadır. Peki Mürver çiçeği nedir? Mürver çiçeği bakımı nasıldır? Mürver çiçeği anlamı nedir? Mürver çiçeği özellikleri nelerdir? Mürver çiçeği nasıl ekilir? İşte Mürver çiçeği ile ilgili tüm detaylar.
#Mürver ÇiçeğiTütün tohumu, tütün yapımında kullanılan ve patlıcangiller familyasına ait olan bir bitki tohumudur. Tütün kullanımının yoğunluğu tütün tohumuyla ilgili soruları akla getirmektedir. Peki tütün tohumu nasıl ve zaman ekilir? Tütün tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte tütün tohumuyla ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
Stevia tohumu 1500’lü yıllardan beri Paraguay’da kullanılan bir tohumdur. Stevia tohumu, şeker otu olarak ta bilinmektedir. Yapısı gereği içki ve çayların tatlandırılmasında kullanılır. Stevia tohumundan yetişen bitkinin yapraklarının bazı bölümlerinde şeker bulunur. İşte, merak edilen tüm detaylar.