Güncelleme Tarihi:
Otsu bir bitki olan tütün yaprakları tütün yapımında kullanılır. Tütün bitkisinden iyi tütün elde etmek için gerekli olan şeyse tütün tohumunun sağlıklı ve canlı olmasıdır.
Tütün Tohumu Nedir?
Tütün 1 yıllık otsu bir bitkidir. Dik ve silindirik bir gövdeye sahip olan tütün bitkisi; büyük, tüylü, yapışkan ve oval yapraklara sahiptir. Pembe ve kırmızı renkli çiçeklere sahip olan tütün bitkisinin tohumu zengin yağ içeriğine sahiptir. Tütün tohumunun yağı sabun ve boya sanayisinde kullanılır. Ülkemizde tohum yetiştiriciliği genel olarak Akdeniz ve İç Anadolu hariç bütün bölgelerde yapılır.
Tütün tohumunun sağlıklı yetişmesi ve iyi gelişim göstermesi için kumlu ve humuslu toprağa ihtiyacı vardır. Su tutmayan toprakta daha iyi yetişen tütün tohumu, emek ve dikkat isteyen bir yetiştirme biçimine sahiptir.
Tütün Tohumu Nasıl Olur?
Tütün tohumu yetiştiği bölgeye göre çok büyük farklılıklar göstermez. Bölgeye göre değişen tek şey tütün tohumunun ekim tarihidir. Ülkemizde tütün yetiştiriciliği; Bafra, Amasya, Trabzon, Samsun, Bursa, Balıkesir, Bolu, İzmir, Bitlis, Muş, Manisa, Söke ve Denizli bölgelerinde yoğun olarak yetiştirilir.
Tütün Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Tütün tohumu; fidanlıklardan, seralardan, çiçekçilerden, tohum bankalarından ve internet mağazalarından bulunabilen bir tohum türüdür. Fiyat ve performans olarak oldukça ekonomik olan tütün tohumları fiziksel mağazalardan veya internet mağazalarından temin edildikten hemen sonra ekilebilir. Günümüzde çoğu seranın, fidanlığın, tohum bankalarının ve çiçekçilerin internet mağazaları ve internetten satış hizmetleri de bulunmaktadır.
Tütün Tohumu Nasıl Ekilir?
Tütün tohumunun ekimi oldukça fazla uğraş ister. Son derece zor aşamalara bağlı olan tütün yetiştiriciliğinde; sulama ve gübreleme işlemleri sırasıyla yapılır. Gübreleme sırasıda organik veya kimyasal gübre kullanılabilir. Tohumun verim kazanması için gübreleme işlemi belirli aralıklarla yapılabilir. Gübreleme işlemi için toprağın verimini ve besin madde niteliğini arttıran deniz yosunu da tercih edilebilir. Deniz yosunu, zengin mineral ve vitamin içeriğiyle tütünün daha kaliteli olmasını sağlar.
Tütün tohumu ekilmeden önce toprağın ekime hazırlanması gerekir. Tütün tohumunun ilkbahar aylarında ekilmesi bitkinin sağlıklı gelişmesini sağlar. Tütün tohumu direkt olarak toprağa ekildiğinde bitki oluşumu gerçekleşmez. Ekim işleminden önce tohumun ıslatılması ve yastıklara ekilmesi gereklidir. Sonrasında yastıklar güneşli bir yerde kurutulur. Fide yastıklarında sulama ve gübrelemenin düzenli ve iyi şekilde uygulanması oldukça önemlidir. Fidelerin boyu 6-8 santimetreye ulaştığında toprağa ekilmeye hazır hale gelir. Tarlaya dikim işlemi için genellikle mayıs ayı tercih edilir.
Tütün Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Tütün tohumunun ekimi ve yetiştiriciliği son derece uğraştırıcı ve zor bir iştir. Oldukça fazla emek ve dikkat isteyen tohum yetiştiriciliğinde tütün tohumunun ekimi ilkbahar aylarında yapılır. Toprağın ekim için hazırlanmasına ise sonbahar aylarında başlanması gerekir. Tütün tohumu düzenli gübreleme, sulama ve toprak temizliği yöntemleriyle kısa sürede gelişim gösterir.
Tütün Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Tütün tohumlarının çimlenmesinde ekildikleri derinlik ve aralık etkilidir. Derine ekilen tohumlar daha geç çimlenirken yüzeye yakın ekilen tohumlar ideal aralıklarda çimlenebilir.
Tütün Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Tütün tohumunun sağlıklı gelişmesi için düzenli sulamaya ihtiyacı vardır. Büyüyen fidelerin uzun aralıklarla bol suyla sulanması uygundur. Fide sökümünden 1 hafta önce sulama işlemi sonlandırılır. Bu şekilde pişkin fide oluşumu sağlanır.
Tütün Tohumu Nasıl Saklanır?
Tütün tohumlarının cam kaplarda, serin ve nemsiz ortamlarda tutulması gerekir.