Genetik bir bağ doku bozukluğu olan Marfan sendromu hastası Mehmet Kenger'e, iş arkadaşlarının doğum günü hediyesi olarak verdiği masaj paketi sayesinde hayatı kurtuldu. Boyun ağrıları için gittiği masaj salonunda, masörün karnındaki şişliği fark etmesi üzerine doktora giden Kenger'de ölümcül aort anevrizması (baloncuk) olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 2 santim olması gereken aort damarının çapı normalin dört katına çıkmış, böbreklerini de tehdit eder hale gelmişti. İstanbul'a gelen Kenger, Prof. Dr. Mete Gürsoy ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla sağlığına kavuştu. Ameliyat sırasında böbrekleri özel bir solüsyonla korunan Kenger, diyaliz hastası olmaktan da kurtuldu. Mehmet Kenger, 2015 yılında da annesini doktora götürdüğünde onun ısrarıyla gittiği kalp kontrolünde aynı hastalıktan ameliyat olduğunu, yine tesadüfen hayatının kurtulduğunu söyledi.
#Aort AnevrizmasıGenetik bir bağ doku bozukluğu olan Marfan sendromu hastası Mehmet Kenger'e, iş arkadaşlarının doğum günü hediyesi olarak verdiği masaj paketi sayesinde hayatı kurtuldu. Boyun ağrıları için gittiği masaj salonunda, masörün karnındaki şişliği fark etmesi üzerine doktora giden Kenger'de ölümcül aort anevrizması (baloncuk) olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 2 santim olması gereken aort damarının çapı normalin dört katına çıkmış, böbreklerini de tehdit eder hale gelmişti. İstanbul'a gelen Kenger, Prof. Dr. Mete Gürsoy ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla sağlığına kavuştu. Ameliyat sırasında böbrekleri özel bir solüsyonla korunan Kenger, diyaliz hastası olmaktan da kurtuldu. Mehmet Kenger, 2015 yılında da annesini doktora götürdüğünde onun ısrarıyla gittiği kalp kontrolünde aynı hastalıktan ameliyat olduğunu, yine tesadüfen hayatının kurtulduğunu söyledi.
#AdanaABD’de üniversite öğrencisi olan Kayley, uzun süredir Loeys-Dietz sendromu ile mücadele ediyor. “20 yaşındayım ama 75 yaşında birinin vücuduna sahibim. Fiziğim korkunç bir hal aldı ve adeta eriyorum” diyen Kayley’in hikayesi, bir hastalığın hayatı nasıl değiştirebileceğine dair çarpıcı bir örnek sunuyor. Peki, Loeys-Dietz sendromu tam olarak nedir? Hangi sorunlara neden oluyor? İşte Kayley’in yaşadığı zorluklar ve hastalığa dair detaylar…
#SağlıkPandemi hayatımızda birçok alışkanlığı değiştirdi. Ancak en acısı, yaşamak için umuda tutunan binlerce insanı gölgede bırakmasıydı. Organ bağışı, pandeminin arkasında kalan o sessiz kahramanlardan biri oldu. Belki de toplum olarak “Bir gün benim ya da sevdiklerimin de buna ihtiyacı olabilir” diyerek, organ bağışını yeniden gündemimize almamız gerekiyor. Çünkü Türkiye’de organ nakli bekleyen tam 32 bin insan var. İzmir’de bu sayı 4 bin 418...
#1Demirören Yayınları’nın iş birliği yaptığı kitabevleri arasında bulunan Booky Kitabevi'nin sahibi Buket Erol, çocuklar için kitap kulübü kurduğunu duyurdu. Erol, “İki kız annesi olarak, çocuklarıma ve diğer çocuklara nasıl daha fazla katkı sağlayabilirim? diye düşündüm. Kitabevini açarken, yaşayan çağdaş yazarlarımızın hikayelerini ve kitaplarını, okuyucularla buluşturmayı hedefledim. Kitap kulübümüzde aylık takvimler düzenleyerek, yazarlarımızı ve farklı alanlarda başarılı doktorları, akademisyenleri, pedagogları ağırlıyoruz. Sosyal sorumluluk çalışmaları da yapıyoruz. Özellikle kız çocuklarına yardım ediyoruz ve deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Kitap yardımları gerçekleştiriyoruz. Daha çok okuyan ve üreten kadınlar ve çocuklarla bir araya gelmeye özen gösteriyoruz” dedi.
#Booky KitabeviDemirören Yayınları’nın iş birliği yaptığı kitabevleri arasında bulunan Booky Kitabevi'nin sahibi Buket Erol, çocuklar için kitap kulübü kurduğunu duyurdu. Erol, “İki kız annesi olarak, çocuklarıma ve diğer çocuklara nasıl daha fazla katkı sağlayabilirim? diye düşündüm. Kitabevini açarken, yaşayan çağdaş yazarlarımızın hikayelerini ve kitaplarını, okuyucularla buluşturmayı hedefledim. Kitap kulübümüzde aylık takvimler düzenleyerek, yazarlarımızı ve farklı alanlarda başarılı doktorları, akademisyenleri, pedagogları ağırlıyoruz. Sosyal sorumluluk çalışmaları da yapıyoruz. Özellikle kız çocuklarına yardım ediyoruz ve deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Kitap yardımları gerçekleştiriyoruz. Daha çok okuyan ve üreten kadınlar ve çocuklarla bir araya gelmeye özen gösteriyoruz” dedi.
#Demirören YayınlarıKurban Bayramı’nın değişmez ritüellerindendir kocaman bir sofrada kavurma yemek. İhtiyacı olanlara dağıtılan etten kalanlarla birkaç gün daha yaratıcı tarifler denenir. Hem kavurma için birkaç küçük öneri hem de kalan parçalar için marinasyon tarifleri hazırladım.
#Et‘YAŞLANMAK’ herkese göre farklı bir terim… Kimisi ‘geçen yılları niye umursayayım, ruhum genç olduktan sonra’ der; kimisi de ‘yaş 35 yolun yarısı eder’ diye konuşur. Hissiyatı bir kenara bırakırsak hem biyolojik hem de metabolik olarak yaşlandığımız gerçeği maalesef yadsınamaz. Bilimsel tanımına göz atacak olursak ‘yaşlanmak’, ‘hayatta kalma ve doğurganlık için gerekli olan fizyolojik fonksiyonların zamana bağlı olarak bozulması’ olarak tanımlanır. 2030 yılında tüm dünya nüfusunun beşte birinin 65 yaş üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlıklı Yaşlanma Raporu’na göre 2024’te Avrupa kıtasında 65 yaş ve üstündeki birey sayısının 15 yaşın altındaki birey sayısını geçtiği belirtilerek, artık ‘sağlıklı yaşlanma’nın tüm ülkeler tarafından dikkate alınması gereken bir kavram olduğu vurgulandı.
#1Prof. Dr. Mehmet Ali Körpınar, ‘Deprem öncesi uyarılar’ başlıklı yazısından önce Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır” sözünü hatırlatıyor.
#Mehmet Ali Körpınarİzmir’de, son dönem karaciğer yetmezliği yaşayan Hüseyin Özçınar, eski damadının karaciğeriyle yeni hayatına “Merhaba” dedi. Karaciğerini eski kayınpederine seve seve verdiğini söyleyen Uğur Doğrusöz, “Önemli olan bir insana hayat verebilmek. Bir insana bir hayat verirsen, evrendeki tüm insanlara hayat vermiş kadar sevap alırsın. Babama bir can verdiğim için mutluyum” dedi.
#İzmirYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#ÇocukEhliyet için sağlık raporu nereden alınır sorusu, sürücü belgesi sahibi olmak için gerekli belgelerden birisi olarak sağlık raporuna ihtiyacı bulunan vatandaşların araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Sınav sürecini ile birlikte niteliğe sahip olan ehliyet için sağlık raporu, belirli kurumlardan temin edilebiliyor. Peki, ehliyet için sağlık raporu nereden alınır? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Ehliye Sağlık Raporu“Denizde su yuttuğunuzu ve boğulurken yardım istediğinizi düşünün... İşte akciğer bekleyen hastalar her gün böyle hissediyor.” Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Dr. Murat Ersin Çardak, bu sözlerle vatandaşları organ bağışına çağırıyor...
#Organ Ve Doku Bağışı HaftasıBirlikte uzun zaman geçiren insanların bir süre sonra beyinlerinde de benzerlikler olmaya başlıyor; dil, duygu ve hayata bakış açısından ortak kalıplar geliştiriyorlar. Buna bilim dünyası ‘beyin ikizliği’ diyor. Yani birlikte zaman geçirdiğimiz kişilerin kim olduğuna göre beynimiz de şekilleniyor. Etrafımızda ne kadar ‘çeşitli’ insan olursa beynimiz de o kadar kendini yeniliyor.
#Northwestern ÜniversitesiBağ doku diğer tüm dokuların arasındaki yerleri doldurmakla görevli olan temel dokudur. Hücrelerin arasındaki boşlukları doldurması bağ dokunun en önemli özelliğidir. Temel dokular arasında kabul gören bağ doku fibrillerden oluşur. Aynı zamanda hücreleri birbirine bağlama görevi de olan bağ doku vücudun en önemli dokusu sayılabilir. İşte bağ dokunun nerede bulunduğu ve ne işe yaradığı hakkında tüm detaylar.
#AraştırmaYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#Bebek ÖlümleriVajina, doğumun gerçekleşmesi, adet kanının dışarıya atılması ya da cinsel ilişkinin gerçekleşmesi gibi fonksiyonlarla mucizevi bir transfer gerçekleştirilebilecek olan organdır. 8-10 cm uzunluğuna sahip olan bağ ve kas grubundan meydana gelen bu organ ise, vajen, vagen ve vagina isimleri ile de bilinir. Vajinal kuruluk kendiliğinden geçer mi sizler için derledik.
İnsanlar başta olmak üzere tüm canlıların en önemli kaynağı su olmaktadır. Özellikle canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için suyun önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle suyun insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerinde faydası da oldukça çoktur. Peki, suyun canlılar için önemi nedir tüm detayları ile derledik.
Ülkemizde en az 1,7 milyon yetişkin kanda enfeksiyon belirtileri nedeni ile hastanenin yolunu tutuyor. Hastanede ölen 3 hastadan 1'i bu nedenden dolayı yaşamını yitiriyor. Sepsis hastalığı olarak da bilinen Kanda Enfeksiyon nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkErkeklerde cinsel isteksizlik, düşünüldüğünden de yaygın ve altında farklı nedenler olabilen komplike bir durumdur. Hemen hemen tüm erkekler, yaşamlarının bir döneminde cinsel isteksizlikle karşılaşabilirler. Yaşın ilerlemesi ve erkeklik hormonu seviyelerinin azalması cinsel isteksizlikle bağdaştırılan temel durum olsa da cinsel isteksizlik yaşlı erkeklere özgü bir sorun değildir. Bu nedenle cinsel isteksizliğe yol açan temel faktörün belirlenmesi, kişiye özel tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi adına önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkar. Bu yazımda erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açabilen potansiyel nedenler hakkında bilgi bulabilirsiniz. Ama öncelikle, gelin birlikte cinsel isteksizlik kavramının detaylarına inelim.
#Erkeklik HormonuGebeliğin önlenmesinde %99.9’un üzerinde bir etkiye sahip olduğu bilinen ve spermlerin meniyi oluşturan diğer sıvılar ile birleşmesini engellemek amacıyla gerçekleştirilen vazektomi oldukça güvenli bir cerrahidir. Son yıllarda hızla yaygınlaşan bir doğum kontrol yöntemi olarak ön plana çıkan vazektomi yalnızca, gerçekten çocuk sahibi olmayı planlamayan erkekler tarafından tercih edilmelidir. Bu hafta köşemi vazektomi yaptırmayı düşünen ancak “vazektomi sonrası sertleşme problemi olur mu?” sorusunun yanıtlarını merak eden okuyucularıma ayırdım. Her zaman ki gibi, asıl sorunun yanıtını sunmadan önce “vazektomi” cerrahisine kısa bir açıklama getirmek istiyorum.
#VazektomiAvustralyalı bir cinsellik eğitmeni olan Deanne Carson tarafından ortaya atılan 'çocuklarda rıza kültürü' tartışması sosyal medyayı ikiye böldü. Bebeklerin bezini değiştirirken ya da üzerini değiştirirken rıza alma önerisini saçma bulanlar da oldu hak verenler de... Peki uzmanlar bu konuda neler söylüyor? İşte 5 uzmandan 5 farklı yanıt...
#Çocuk Gelişimiİdrar kaçırma (üriner inkontinans) probleminin, medikal olduğu kadar sosyal bir problem olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Filiz Gökmen Karasu, “Yapılan araştırmalar idrar kaçırma sorunu yaşayan hastaların bu nedenle sıklıkla depresyon yaşadıklarını bildirmektedir. Şiddetli durumlarda ise kadınların kendilerini toplumdan soyutladığı görülmektedir” dedi.
#İdrar KaçırmaTermometre rekor kırıp Şırnak Cizre’de 49.1 dereceyi gördü. Akdeniz ve Ege’de de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde. Gün içinde havuz, deniz serinlemek için bir çözüm olsa da asıl çare klima. Ama dikkat! Serinleyeyim derken hastalığa davetiye çıkartmayın. Gün boyu, 16-17 derecede kullanılan klimalar, hele de bakımı yapılmamışsa virüs yayılımından, kalp-akciğer rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığı tetikleyebilir. İşte uzmanların uyarıları ve doğru klima kullanma kılavuzu.
#Yazar