Günümüzde internet teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeyle kendimizi internet ve sosyal medya aracılığıyla ifade etmeye başladık. İşimizi tanıtmak, fotoğraf paylaşmak, gündeme dair fikirlerimizi söylemek için sosyal medya hesaplarını kullanıyoruz. Bazılarımız bir konu hakkında deneyimlerini, fikirlerini, bilgi birikimlerini paylaşmak için web sayfaları, bloglar açarken bazılarımız ise video paylaşım sitelerini etkin şekilde kullanıyoruz.
#Online HaklarYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş Gücü‘Bir şirketi en iyi çalışanı anlatır’ dedik, sözü onlara verdik...Sodexo Avantaj’dan bir HR-tech markasına dönüşen Pluxee’nin dört çalışanı; iş ortamını, ne umduğunu-ne bulduğunu, bir günlük mesaisini anlattı. Yaptığımız röportajlarda şirketteki güçlü iletişim, işbirliği kültürünün günlük mesaiye yansıması, yan haklara verilen önem gibi başlıklar öne çıkarken ana duygunun güven ve değer görmek olduğunu gördük.
#Hürriyet İKGeçmişi 2000’li yılların başlarına uzansa da Covid-19 pandemisiyle birlikte çalışma hayatında yaygınlaşan uygulamalardan biri de ‘işçinin ulaşılamama hakkı.’ Çalışanların herhangi bir yaptırımla karşılaşma kaygıları olmadan, çalışma saatleri dışında işyeri ile dijital iletişimi kesebilmeleri anlamına gelen bu hak, ‘bağlantıyı kesme hakkı’ olarak da biliniyor. Konuyla ilgili son düzenleme ağustos ayında Avustralya’dan geldi. Ülkede yürürlüğe giren yeni yasaya göre, ülkedeki çalışanlar artık mesai sonrası gelen aramaları yanıtlamak ya da mesajları okumak zorunda değil. Başta Avrupa ve Latin Amerika olmak üzere 20’den fazla ülkede de benzer kurallar uygulanıyor
#Gamze Bal“Çalışan bağlılığı son yıllarda neredeyse tüm şirketlerin en öncelikli gündem maddelerinden biri oldu” diyen Gelecek Varlık Yönetimi İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörü Gaye Kaleağası, “Bu konudaki rekabetçi insan kaynakları ve iç iletişim uygulamalarımızla sektörümüzün cazibe merkeziyiz. ‘Gelecek Birlikte Güzel’ dünyamızla çalışma arkadaşlarımıza sosyalleşme olanaklarından eğitim ve gelişim fırsatlarına, zindelik uygulamalarından takdir ve ödüllendirme süreçlerine kadar aynı amaca hizmet eden farklı farklı imkânlar sunuyoruz” dedi.
#Çalışma HayatıDijital Mecralar Komisyonu, Dijital Telif Yasası için toplandı. Tarihi toplantıda sunum yapan Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Türkiye’deki mevcut telif hakları mevzuatından bahsetti ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (FSEK) AB Direktifine uygun olarak yapılabilecek değişikliklere yönelik maddeler paylaştı.
#Dijital Mecralar KomisyonuYemek kartı, kurumsal hediye ve sosyal yardım kartı, akaryakıt ve filo çözümleri gibi ürünleriyle şirketler için tasarruflu gider yönetimi hizmetleri sunan Multinet Up, Ramazan ayında çalışan motivasyonu ve teşvik uygulamaları kapsamında çalışanlarını mutlu etmek isteyen işverenlere çözüm ortağı oluyor.
#Sponsorlu İçerik30 yıldır Türkiye pazarında hizmet veren Sodexo Grubu, yola Pluxee markasıyla devam edecek. Dönüşümün detaylarını anlatan Pluxee Türkiye CEO’su Eda Uluca Özcan, “1.5 milyon çalışana dokunan bir markayız. Çalışanların değişen ihtiyaçlarına daha iyi karşılık verebilmek için kimliğimizi, sunduğumuz ürün ve fırsatları değiştirdiğimiz yepyeni bir marka yarattık. Pluxee ile dijital deneyimi kusursuzlaştırmaya devam edeceğiz. Hedefimiz teknoloji yatırımlarımızı 5 yıl içinde 6 kat artırmak” dedi.
#Sponsorlu İçerik30 yıldır Türkiye pazarında hizmet veren Sodexo Grubu, yola Pluxee markasıyla devam edecek. Dönüşümün detaylarını anlatan Pluxee Türkiye CEO’su Eda Uluca Özcan, “1.5 milyon çalışana dokunan bir markayız. Çalışanların değişen ihtiyaçlarına daha iyi karşılık verebilmek için kimliğimizi, sunduğumuz ürün ve fırsatları değiştirdiğimiz yepyeni bir marka yarattık. Pluxee ile dijital deneyimi kusursuzlaştırmaya devam edeceğiz. Hedefimiz teknoloji yatırımlarımızı 5 yıl içinde 6 kat artırmak” dedi.
#SodexoDers zili 11 Eylül’de çalacak ve yeni eğitim-öğretim yılı başlayacak. Çocuğunuz okulda kendi yaş grubu tarafından sözlü, psikolojik ve fiziki şiddete maruz kalırsa yani akran zorbalığına uğrarsa ne yapılabilir? Akran zorbalığı ne demek? Akran zorbalığına uğrayan çocuğunuzla ilgili nereye ve nasıl başvurmak gerekir? Yargı kararları nasıl? Okurlarımın soruları ışığında avukat Burcu Akar Muratoğlu’nun değerlendirmeleri bakın şöyle...
#Akran ZorbalığıHollanda oturma izni, uyum sınavına bağlı olarak alınmaktadır. Hollanda oturma izni alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir. Süresiz ve süreli oturma izni almak isteyenler için farklı seçenekler bulunmaktadır. 90 günlük Hollanda seyahat izni almak isteyenler oturum izin başvurusu yapmak zorundadır. Hollanda oturma izni nasıl alınır? Şartları nelerdir? Oturma izni başvurusu nasıl yapılır sizler için ayrıntıları derledik.
Dijital teknolojilerin hızla gelişmesi ve internet erişim ağlarının hızla yaygınlaşması insan hayatında ve alışkanlıklarında birçok değişiklikleri meydana getirdi. Yetişkinler dijital araç ve gereçlerdeki gelişim ve değişimleri gözlemlerken, çocuklar dijital teknolojilerle çevrilmiş bir dünyaya gözünü açıyor.
#Konuk YazarGoogle, telif ile ilgili ödemeler konusunda Avrupa'da masaya oturdu. Birçok yayıncı ile içerikler için telif konusunda anlaşıldı. Türkiye'de de, AB'dekine benzer bir telif düzenlemesi ile yayıncıların haklarını alabileceği belirtiliyor. Bu konuda uzun yıllardır çalışmalar yürüten İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Cahit Suluk, "Yeni bir kanuna gerek yok. Var olan Fikri Sanat Eserleri Kanunu'na bir madde ekleyerek sorun çözülebilir." dedi. Suluk, 3 adımda yapılması gerekenleri anlattı, yayıncılara birlikte hareket etmeleri konusunda sonuca ulaşabilecekleri uyarısında bulundu.
#GoogleDünyanın önde gelen e-ticaret şirketlerinden Amazon, Türkiye’ye yatırım kararı aldı. ABD’li şirket, İstanbul Tuzla’da 100 milyon doların üzerinde yatırımla lojistik üssü kuracak. Sonbaharda açılacak tesis bir yıl içerisinde 1000’den fazla kişiyi istihdam edecek. Şirketin Avrupa Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Perego “Türkiye’ye güveniyoruz” mesajı verdi.
#AmazonHayatımızla ilgili merak ettiğimiz neredeyse her konudaki araştırmayı; sağlıktan, eğitime, genel kültürden pratik bilgilere dair gelişmelerin araştırmasını ve takibini uzun zamandır internet ve sosyal medya üzerinden yapıyoruz. Özellikle de hemen yanımızda duran cep telefonlarımız bize her konuda sınırsız kaynak sunuyor. İlaveten sosyal medyanın günlük akışında ilerlerken bize ilginç gelen, hemen birileri ile paylaşmak istediğimiz birçok içerikle karşılaşıyoruz. Peki bu sırada karşılaştığımız verilerin doğruluğundan ne kadar eminiz? Edindiğimiz bilgilere inanmadan, onları savunmadan, çevremizdeki diğer kişilerle veya sosyal medya ağlarında bu bilgileri paylaşmadan önce dikkate almamız gereken noktalar neler?
#Ecehan Ersözİş dünyasının önde gelen yöneticileri, Fortune Türkiye & DataExpert iş birliği ve BMI organizasyonuyla düzenlenen CHRO Summit 2021’de bir araya geldi. RESHAPE temasıyla düzenlenen zirvede pandeminin etkisiyle ortaya çıkan yeni düzende çalışma hayatının geçireceği dönüşüm ve şirketlerin bu dönüşüme nasıl ayak uyduracağı gibi konular ele alındı.
#Fortune TürkiyeYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), her yıl olduğu gibi yurt dışında yaşayan vatandaşları desteklemek ve başarılı gençleri ödüllendirmek amacıyla farklı alanlarda burs programları ilan etti. Yurt dışında yaşayan Türk toplumun akademik gelişimine yardımcı olacak ve başarılarının destekleneceği programlar Türkçe ve Türk kültürünün öğrenilmesine de katkı sağlayacak.
#AVRUPADAN HABERLERKripto para borsası Thodex'te yaşanan mağduriyet ve Thodex Kurucusu Faruk Fatih Özer'in yurtdışına kaçışıyla ilgili uzmanlar CNN Türk'te soruları cevapladı. Kripto Para Araştırma Müdürü Helin Çelik'in olayda alınacak kararın emsal olduğunu belirtirken, nelere dikkat edilmesi gerektiğini sıraladı. Avukat Oğuz Evren Kılıç, MASAK'ın soruşturma için önemli ve gerekli adımı attığını belirtirken, cüzdanlarla ilgili "Cüzdanların boşaltılabileceğini üzülerek söylemem lazım" dedi.
#Cnn TürkTemelini Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi (1989) üzerine kuran Dijital Dünyada Çocuk Hakları: Dünya Çocuklarının Görüşleri projesi çerçevesinde 2013 yılında Harvard Üniversitesi’nde Berkman Klein hakları ve dijitalleşme konusunda bir çalışmaya katılma ve 2014 yılında aynı ekipten bir grupla Cenevre’de Birleşmiş Milletler’de Dünya Çocuk Hakları günü toplantısında tekrar Çocuk hakları ve dijital dünya konusunda tartışma ve bilgileri paylaşma deneyimim oldu. Bu yazıda sizlerle çocuk haklarını, dijital dünyada nelerin kabul gördüğünü, paylaşımların ortaya çıkardığı kavramları ve bu kavramları COVID-19 pandemi sürecinde ne kadar yerine getirebildiğimizi paylaşmak istiyorum.
#Çocuk20 Kasım Dünya Çocuk Günü etkinlikleri kapsamında İstanbul'da Kız Kulesi ve Galata Kulesi, Ankara'da Atakule, Eskişehir Masal Şatosu'nun yanı sıra Göbekli Tepe, Ankara Cumhuriyet Müzesi, Çorum Hattuşa Surları, Patara Ören Yeri, Efes Celcus Kütüphanesi ve Hadrian Tapınağı ile İstanbul Arkeoloji Müzesi gibi tarihi yapı ve mekanlar maviye bürünecek.
#Unicef