Güncelleme Tarihi:
NE YAPMANIZ GEREKİYOR?
Bu durumda olan genç seçmenlere, başta Frankfurt Başkonsolosluğu olmak üzere Almanya’daki tüm yurt dışı temsilciliklerinde geçerli bir uygulamayı hatırlatmak istiyoruz. Yanınıza, Türk nüfus cüzdanınızı, eğer çifte vatandaş iseniz, Alman kimliğinizi veya
pasaportunuzu ve bir adet vesikalık fotoğraf alıp, seçim sandığının kurulu olduğu yurt dışı temsilciliğine gidip önceden numara veya randevu olmadan doğrudan nüfus dairesinden bir vukuatlı nüfus kayıt örneği çıkarabilirsiniz. Nüfus dairesi oy verme işlemi süresince bu hizmeti genellikle binanın zemin katında sunmaktadır. Size tanzim edilen ve vesikalık fotoğrafınızın nüfus dairesi yetkilisi tarafından zımbalandığı vukuatlı nüfus kayıt örneği ile sandık başına gidip oyunuzu kullanabilirsiniz. Haydi gençler, bu fırsatı kaçırmayın!
YENİ TAKTİK GELİŞTİRDİLER
Günümüzde online alışverişte güvenli ödeme veya birilerine hızlı yoldan para transferi için PayPal tercih edilen bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Konuyla ilgili uyarıda bulunan Hamburg Polisi ve Hamburg Tüketici Merkezi (VZHH) yetkilileri, çakma şirketlerin internet üzerinden yaptıkları satışlar için yeni bir taktik geliştirerek PayPal sistemi üzerinden ‘Arkadaşa para gönder’ seçeneğini sunduklarını bildiriyorlar.
PARA GERİ ALINAMIYOR
Bu ödeme yöntemiyle alıcı koruması atlanır ve ödenen para geri alınamaz. Son haftalarda çok sayıda tüketici, internette cirit atan bu sahte mağazaların kurduğu PayPal tuzağına düştükleri için polise veya tüketici merkezlerine başvurarak şikâyetçi oldular. PayPal üzerinden ödeme bağlantısı kullanan sahte online işletmeleri, hizmet sağlayıcısına ilişkin yönlendirmelerde genellikle satın alma tutarı ve ‘Arkadaşa Para Gönderme’ seçeneğini varsayılan olarak ayarlandıklarını hazırlatan Julia Rehberg, “Ödeme sürecinde her şeyi dikkatlice kontrol etmeyen ve bu şekilde para gönderen kişi, parasını bir daha göremez” diye uyarıyor.
ALICILAR HER ZAMAN KORUNMUYOR
Söz konusu alıcı koruma hizmeti nedeniyle, kullanıcılar genellikle PayPal ile ödeme yapmanın güvenli olduğunu düşünüyorlar. Ancak bu düşünce bazen yanıltıcıdır, çünkü alıcı koruması yalnızca PayPal’ın ‘Mal ve Hizmetler’ ödeme seçeneği için geçerli ve ihtilaflı durumlarda para iadesi talep edilebilir. ‘Arkadaşlar ve Aile’ seçeneğinde ise PayPal’ın alıcı koruması geçerli değildir. Dolandırıcılar bunu bildikleri için, bu durumu kötüye kullanmaktan geri kalmadıkları görülüyor.
Sanal dolandırıcılar nedeniyle birçok kişi artık çevrimiçi alışverişlerde daha dikkatli davranıyor ve yalnızca kredi kartı veya ‘ön ödemeli’ ödeme seçenekleriyle ödeme yapma durumunda sipariş vermekte tereddüt etmektedir, ki bu da sahte online mağazalarda en sık kullanılan iki ödeme yöntemidir. PayPal dolandırıcılarının tuzağına düşmemek için alıcıların genel olarak ‘Arkadaş ve Aileye Ödeme’ olarak para transfer etmemelerine, gerçekten ‘Mal veya Hizmet’ alımı için ödeme yapmaları gerekiyor. Güvenli ödemeler için PayPal tarafından ‘Arkadaş ve Aile’ alıcı grubu için belirtilen hediye simgeli işlev kullanılmalı.
PAYPAL NEDİR?
DÜNYA genelinde online para transferi yapılabilmesini sağlayan bir ödeme sistemi olan PayPal, kullanıcıların banka hesapları veya kredi kartlarına bağlı olarak para transferi ve alışveriş yapmalarına olanak tanıyor. Kullanıcılar, PayPal hesaplarına kredi kartı veya banka hesaplarından para yükleyebilirler ve daha sonra PayPal hesaplarındaki bakiyeyi online alışverişlerinde veya para transferlerinde kullanabilirler. PayPal ayrıca satıcıların ve alıcıların güvenli bir şekilde işlem yapabilmeleri için birçok güvenlik özelliği sağlar.
BOŞANMA SONRASI EMEKLİ AYIKLARI NASIL PAYLAŞILIR?
ALMANYA’daki yürürlükteki kanunlara göre boşanma sonrası emekli aylıklarının paylaşımının genellikle nihai olduğu bilinir. Ancak bu bilgi sadece kısmen doğrudur.
Bir evlilik başarısızlıkla sonuçlanırsa, sosyal güvenlik haklarının paylaşımında hummalı bir hesaplama başlar. Evlilik sırasında elde edilen maddi varlıkların yanı sıra olası nafaka masrafları ve bölüştürülmesi de dahil olmak üzere, genellikle bir emekli aylığı denkleştirme ödemesi gerekiyor, eğer bu açıkça hariç tutulmamışsa. Aksi takdirde, aile mahkemesi, evlilik sırasında her iki eşin kazandığı emekli aylığı haklarının tamamını yarı yarıya böler ve birbirleriyle hesaplar. Bu, yasal ve özel emeklilik sigortası, iş yeri emeklilik sigortası ve bir kamu görevlisi ilişkisinden kaynaklanan emeklilik hakları için geçerlidir.
HANGİ DURUMDA TAM ÖDENİR?
Bir denkleştirme ödemesi nedeniyle kesilen emekli aylığı, bazı durumlarda tam miktarında ödenebilir. Örneğin denkleştirme ödemesi nedeniyle emekli aylığı artan eski eşin ölmesi ve hak sahibinin talep etmesi halinde, denkleştirme yükümlüsünün bundan sonraki aylıkları kesintisiz ödenebilir. Bunun şartı, vefat eden eş, denkleştirmeden dolayı artan aylığı üç yıldan fazla süreyle almamış olmasıdır. Emekli aylıklarında yapılan denklik ayarlaması, başvuru tarihinden sonraki aydan itibaren mümkündür. Bu nedenle ilgili emeklilik veya sigorta sağlayıcısına mümkün olan en kısa sürede başvuru yapılmalıdır.
KISA SÜRELİ EVLİLİKLER
Evlilik sadece üç yıl veya daha kısa bir süre sürdüyse, emeklilik haklarına ilişkin denkleştirme işlemi sadece eski eşlerden biri veya her ikisinin aile mahkemesi nezdinde bunu talep etmesi halinde gerçekleşir. Eski eşlerin sosyal güvenlik hakları çoğunlukla eşit ise veya paylaşılması söz konusu olan haklar küçük çaplıysa, mahkeme denkleştirme ödemesi yapmayabilir. Ancak, bir eşin diğerine karşı ağır kusurlu davranışta bulunmuş olması durumunda da denkleştirme ödemesi genellikle düşer. Evli çiftler, boşanma durumunda sosyal güvenlik haklarına ilişkin önceden kendi aralarında anlaşma yapabilirler. Bu anlaşmaların, mahkemede geçerli olması için noter tarafından onaylanması gerekiyor. Bu yolla, örneğin sosyal güvenlik hakkına ilişkin denkleştirme işlemi önlenebilir.