Omurilik haberleri sayfasında Omurilik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2617 Omurilik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İzmir'de geçen yıl 11 Nisan'da otomobiliyle işe giderken geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve omuriliği kırıldığı için doktorların yürüme şansı vermediği polis memuru Selma Akdemir (27) Ankara'da yaklaşık 1,5 yıl süren tedaviyle ayağa kalktı. Selma Akdemir tedavisi sonrası ilk hedefini anlattı.
#İzmirVücutta omurilik en önemli sinyalleri taşıyan sistemdir. Özellikle omurilik görevleri de çok fazla merak edilmektedir. Omurilik görevleri nelerdir? Vücutta omuriliğin işlevleri ve kontrol ettiği refleksler nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#OmurilikOmurga birbiriyle yumuşak doku, eklemler ve diskler ile bağlanan omur kemiğinden oluşur. Omurlar gövdenin dik durması, eğilmesi ve dönmesini sağlar. Bu görevleri yerine getirirken beyinle kol, bacak, gövde arasındaki emirleri beyne iletir. Bunların dışında ise mesane kontrolü, idrar - gaita tutma, cinsel fonksiyonları da yönetir.
#Omurilik YaralanmasıTürkiye'de ilk kez bir hastanın beyin omurilik sıvısında koronavirüs tespit edildi. Ankara'da Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde tedaviye olumlu cevap veren Burakhan Sönmez (25) yoğun bakımdan çıktı. Doç. Dr. Melda Türkoğlu, "Bu hasta literatürde de bir iki vakadan biri. O nedenle biz bunu vaka olarak dünya literatürüne bildireceğiz" dedi. Kardeşinin durumunun şu anda gayet iyi olduğunu dile getiren Çağrı Sönmez, "Kardeşimde koronavirüs belirtileri yoktu. Ancak biraz ateşi vardı. Ateşini düşüremedikleri için doktorlarımız bu virüsten şüphelendi. Omurilik sıvısında Kovid-19 pozitif çıktı. Şu an durumu gayet iyi'' diye konuştu.
#TürkiyeOmurga, omuriliğin içinde korunduğu vücudun temel kemik yapısıdır. Kemik erimesinin etkisiyle, ağır veya hafif travmalar sonrasında, omurga metastaz tümörleri nedeniyle veya omurga kemiklerinde kırılmalar meydana gelebilmektedir. Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdemi, bel omurlarının çökmesi ile oluşan kırıkları anlattı.
#Kemik ErimesiOmurilik felcinin tedavisi için yapılan araştırmalara fon sağlamak ve bu konuda farkındalık yaratmak için dünyanın 6 kıtasında ve 12 farklı şehirde aynı anda koşulacak Wings For Life World Run, Türkiye’de 5 Mayıs'ta İzmir’de düzenlenecek.
#Wings For Life World RunEv hanımlarının titizlikle sürdürdükleri geleneksel bayram temizliğinde bel kayması riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğinin altını çizen Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, yaklaşan bayram öncesi temizlik sırasında dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
#Bel KaymasıDünyanın en büyük koşu etkinliklerinden biri olan Wings for Life World Run için son bir haftaya girildi. Yakalama Aracı yola çıkmaya hazırlanırken, yarışmacılar da son hazırlıklarını yapmaya başladı. Omurilik araştırmalarını desteklemek üzere 2016 yılında üçüncü kez koşulacak olan Wings For Life Dünya Koşu’nun Türkiye ayağı 8 Mayıs 2016’da İzmir’de gerçekleşecek. Tüm dünyada 34 farklı lokasyonda startı verilecek Wings for Life Dünya Koşusu’nda yer almak için www.wingsforlifeworldrun.com/tr adresinden 3 Mayıs 2016 Salı gününe kadar kayıtlar devam ediyor.
#OmurilikTuhaf semptomlar sergilemeye başladığında henüz 12 yaşındaydı. Ne kadar uyursa uyusun doyamıyor gün içinde olmadık yerlerde uykuya dalıyordu. 20'li yaşlarında durum daha da kötüleşti, gönül rahatlığıyla kahkaha bile atamaz hale geldi. Pek çok doktor dolaştı, hastalığı nihayet 2007'de teşhis edilebildi. Peki hayatını kâbusa çeviren bu belirtilerin nedeni neydi?
#SağlıkGeçtiğimiz haftalarda iki yetişkin kişi yatak bazasının altında kalarak hayatını kaybetti ve bu trajik kazalar basında geniş yer buldu. Daha önceden genelde çocukların ölümüne neden olan bu korkunç kazalar maalesef her yaşta insanın hayatını tehdit ediyor, bu konuda farkındalık artmazsa maalesef yaşanmaya da devam edecek.
#Baza KazalarıSon zamanlarda, evlerde kullanılan yatak bazalarının altında kalarak hayatını kaybeden insanların haberlerini sık duymaya başladık. Uzmanlar, baza altında kalmaya bağlı yaşanan ölümlerin birçok mekanizmaya bağlı olduğunu söylüyor ve özellikle çocukların bu tür mobilyaların altında sıkışma riskine karşı aileleri uyarıyor. Güvenlik önlemlerinin alınması, bu tür trajik kazaların önlenmesinde hayati önem taşıyor. Peki, bu kazalar nasıl ölümle sonuçlanıyor? Ölümlerin önlenmesi için alınabilecek önlemler neler? İlk anda nasıl müdahale edilmeli? Acil Servis Hekimi Dr. Emir Hüseyin Ağar ile konuştuk.
#Ev KazalarıAntalya'da evine gittiği sırada engelli rampasına park eden otomobil nedeniyle geçiş yapamadığı için, araca elindeki penseyle vurarak zarar veren engelli adam Tanju Mete, “Oradan geçemediğim için yola çıkmak zorunda kaldım ve kaza tehlikesi geçirdim. Rampalarda üst üste araçlar görmek, rampayı geçtim kaldırıma bile araç koyanların olması beni öfkelendirdi. Yanlış bir şey yaptığımın farkındayım, şiddet yanlısı değilim aslında ama engelli bir kişi olarak benim de sinirlenmeye hakkım olduğunu düşünüyorum” dedi.
#Engelli RampasıAntalya'da evine gittiği sırada engelli rampasına park eden otomobil nedeniyle geçiş yapamadığı için, araca elindeki penseyle vurarak zarar veren engelli adam Tanju Mete, “Oradan geçemediğim için yola çıkmak zorunda kaldım ve kaza tehlikesi geçirdim. Rampalarda üst üste araçlar görmek, rampayı geçtim kaldırıma bile araç koyanların olması beni öfkelendirdi. Yanlış bir şey yaptığımın farkındayım, şiddet yanlısı değilim aslında ama engelli bir kişi olarak benim de sinirlenmeye hakkım olduğunu düşünüyorum” dedi.
#Engelli RampasıFransa'da yapılan bir araştırma, düşük kafein tüketiminin hafıza problemleriyle ilişkili hafif bilişsel gerileme riskini artırdığını ortaya koydu. 70 yaş üzerindeki katılımcılarda, günde 200 miligramdan az kafein alanların Alzheimer teşhisi alma olasılığının yaklaşık 2,5 kat daha fazla olduğu belirlendi. Araştırmada, kafeinin ne zaman ve nasıl tüketildiğinin nörolojik işleyiş üzerinde önemli etkileri olduğu vurgulandı.
#AlzheimerAnne karnında bir doğum kusuru olduğu ortaya çıkan bebek, 27 haftalıkken anne rahminden çıkarılıp ameliyat edildi ve sonra tekrar yerleştirildi. Daha sonra bebek 38 haftalıkken ‘ikinci kez’ dünyaya geldi
#Spina BfidaHenüz 20’li yaşlarında yaşadığı hafıza problemleri sonrası korkutucu bir teşhis alan Linda Loprasert, tüm gücüyle savaştı ve hastalığı yendi. Ancak iyileşmesi, hayatına kaldığı yerden devam edebileceği anlamına gelmiyordu. Hafızası bozulan ve yaşadıklarını hatırlamakta güçlük çeken genç kadın 8 yılda tam 14 kez işten kovuldu. Bunların dördünde ise sadece bir gün çalışabildi…
#Beyin TümörüAdana'da yaşayan Tuğba Dalokay, şiddetli baş ağrısı ve görme bozukluğu şikayetiyle gittiği hastanede beyninde tümör olduğu teşhisi konuldu. Zorlu bir ameliyat geçiren Tuğba Dalokay, tekrardan sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Orhan Şen, ' Görme kaybı, koku alamama ve şiddetli baş ağrısı vardı. Kendisine ameliyatla ilgili riskleri anlattım. Bardağın boş olanı değil, dolu tarafını gösterdim. Çünkü hastanın bundan başka şansı yoktu.' dedi.
#AdanaAdana'da yaşayan Tuğba Dalokay, şiddetli baş ağrısı ve görme bozukluğu şikayetiyle gittiği hastanede beyninde tümör olduğu teşhisi konuldu. Zorlu bir ameliyat geçiren Tuğba Dalokay, tekrardan sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Orhan Şen, ' Görme kaybı, koku alamama ve şiddetli baş ağrısı vardı. Kendisine ameliyatla ilgili riskleri anlattım. Bardağın boş olanı değil, dolu tarafını gösterdim. Çünkü hastanın bundan başka şansı yoktu.' dedi.
#AdanaNew York'ta bisikletle yemek dağıtımı yapan bir şirkette çalışan Shemika Rodriguez, sürekli burnunun akmasından dolayı Brooklyn'deki evinin yakınındaki kliniğe gitti. Doktorlar önce alerji, sonra da virüs için ilaç verdiler ama reçete edilen tedaviler işe yaramadı. Üç ay sonra ara ara gelen damlama şeklindeki akıntı, sürekli ve rahatsız edici bir hâl aldı.
#SağlıkAcroyoga, son zamanlarda sosyal medyayı sallayan akrobasi ve yogayı bir araya getiren, zorlayıcı hareketlerden oluşan bir antrenman türüdür. Acroyogada kafa aşağı düşme olasılığı oldukça yüksek olduğu için bu spor hakkında bilgi sahibi olmak, tecrübeli biri ile birlikte çalışmak oldukça önemlidir. ABD'nin Kaliforniya eyaletinin San Diego kentinde yaşayan 32 yaşındaki Abby Weiss, akroyoga sevgisiyle tanınıyordu. Ancak haziran ayında yaptığı zorlu bir akroyoga hareketi sonucunda düşerek omuriliğini yaraladı ve felç oldu.
#AcroyogaShemika Rodriguez, sürekli burnunun bir tarafının akmasından şikayetçiydi. Bu durumdan rahatsız olup hastaneye gitti ancak doktorlar alerjilerden ya da virüsten kaynaklandığını söyleyip ilaç verdiler. Durumunda bir değişiklik olmayınca tekrar doktora ve sonunda gerçek ortaya çıktı. Meğer burnundan gelen sıvı omurilik sıvısıymış ve buna neden olan şey yıllar önce yaşadığı bir olaya dayanıyormuş. Rodriguez, hastalığının teşhis edilene kadar yaşadıklarını Washington Post’a anlattı.
#SağlıkAnne karnında bir doğum kusuru olduğu ortaya çıkan bebek, deyim yerindeyse mucizeyi yaşadı. Doktorlar 27 haftalıkken bebeği anne rahminden çıkarıp ameliyat ettiler ve sonra tekrar yerleştirdiler. Daha sonra bebek 38 haftalıkken ‘ikinci kez’ dünyaya geldi
#Spina BifidaSon zamanların en trend yoga türlerinden biri olan acroyoga yaptığı sırada iddialı bir hareket denemek isteyen 32 yaşındaki kadın, zorlu yoga hareketini denediği sırada yere düştü ve boynundan aşağısı felç kaldı. Bu şekilde yoga, akroyoga, hatta pilates gibi antrenmanları yaparken çok dikkatli olunması gerektiğini söyleyen uzmanlar felç riskine ve ciddi yaralanmalara karşı uyarıyor.
#YogaABD'de yaşayan 18 yaşındaki genç John Procter, önce baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle daha sonra kusma ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye gitti. Hastanede yapılan testleri negatif çıkan John, felç oldu. Solunum cihazına bağlanan John'a, 10 kişiden 8'inde hiçbir belirti göstermeyen Batı Nil Virüs'ü teşhisi konuldu.
#Batı Nil VirüsüDÜNYA Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre dünya genelinde her yıl 250 bin dolayında kişi suda boğularak ölüyor ve neredeyse 82 bin kurban 14 yaş altında. Bu sayılar, her gün 650'den fazla ölüm anlamına geliyor ve bu nedenle WHO suda boğulma vakalarına "sessiz önlenebilir ölüm salgını" adını veriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Berna Anıl bu konuyu anlattı.
#1Eskisi gibi uzun uzun yürüyememekten, sık sık dinlenme ihtiyacı duymaktan, yürüyüş sırasında dik duruşunuzun bozularak öne eğilmenizden ve hatta uyuşmalardan şikâyet-çiyseniz, bunlara bir de idrar kaçırma ve kuvvetsizlik de eşlik ediyorsa, sizde ‘spinal stenoz’ yani ‘omurilik kanal darlığı’ var demektir.
#Spinal StenozDünyanın en önemli hava showlarından birine ev sahipliği yapan İngiltere’deki Farnborough kentindeyim. Farnborough International Airshow 2024’te hiçbir şey yeni değil. Devler şaşırtacak değişimleri ortaya koymuyor. Bu da gelişiyor gibi görünen havacılığın sadece arayüzlerle ilerlediğini gösteriyor. Türkiye ise 16 şirketle katıldığı dev etkinlikte gövde gösterisi yapıyor.
#FarnboroughTürkiye'de oldukça popüler olan ve sıkça tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda endişe verici keşfe konu oldu. Araştırmacılar, midyelerde yüksek oranda fiberglas bulunduğunu ortaya koydu. Peki, fiberglas nedir ve sağlığımız üzerinde hangi riskleri taşıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak ile konuyu mercek altına aldık.
#Sağlık