Yapay zekâ (YZ) teknolojileri yaşamın tüm alanlarına yayılmaya devam ediyor. Özellikle büyük dil modelleri ile desteklenen ChatGPT gibi üretken YZ (ÜYZ) teknolojilerinin erişilebilir olduktan kısa sürede milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlanması bu yayılımı çok farklı bir boyuta taşıdı.
#Konuk YazarÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarOkul öncesi dönem, çocukların çok hızlı bir değişim, gelişim ve zihinsel yapılanma gösterdiği bir süreçtir. Bu süreçte çocukların gelişimi, bütün duyularıyla doğaya hassas dokunuşlar gerektirir. Nesnelere dokundukça çocuğun duyuları gelişir ve her yeni dokunuşta aynı nesneden daha çok şey algılamaya başlar. Bu algılar çoğaldıkça, çocuklar için doğa ve yaşam daha anlamlı olur.
#Konuk YazırOyun. insanlık tarihi boyunca çocuğun en sevdiği bıkmak ve bilmediği uğraşı olmuştur. Tüm gün oyun oynayan ya da oynamak isteyen çocuklarınızın boş vakit geçirdiğini ya da sadece eğlendiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü bir çocuğun sevgiden sonra gelen en önemli ihtiyacı olan oyun, çocukların gelişiminin de en büyük destekçisidir. Tarihin en eski dönemlerinden beri oyun ve oyuncaklar, çocuğun günlük yaşamının odak noktasında yer alır. Oyuncağın ve oyunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Aynı zamanda, oyun ve oyuncaklar, ortaya çıktıkları dönemlerin günlük yaşamına ayna tutan sessiz tanıklardır. Zamana ve kültüre coğrafyaya göre değişir ama yok olmazlar..
#DOÇ. DR. NALAN KURU KİMDİR?Çağımızda baş döndürücü bir hızla yaşanan teknoloji, bilim, ticaret ve sanat alanlarındaki yenilik ve buluşların yabancı dillerde, özellikle de İngilizce metinlerde yer alması dil öğrenmenin önemini gösteriyor. Bunun yanı sıra, yapılan bazı çalışmalarda dil öğrenmenin bireyler üzerinde bilişsel ve kültürel esneklik sağladığını ortaya koydu.
#UzaktanMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AA Editör Masası'nın sorularını yanıtladı. Bakan Selçuk, ''Okulları açmadık çünkü bizim koşullarımız, ülkemizin yapısı, sosyal hayatımız, düğünlerimiz, cenazelerimiz, bütün bunların sosyo antropolojik fotoğrafına bakmak zorundayız'' dedi. Bakan Selçuk, uzaktan eğitimle ilgili de ''Daha önce canlı ders yapabilme kapasitemiz 100 bin civarındaydı. Şu anda 3 milyonu geçtik'' ifadelerini kullandı. Dijital karne olabileceğini söyleyen Bakan Selçuk, ''Yüz yüze karne vererek hareketliliği artırmak gibi bir niyetimiz yok. Dijital karne söz konusu. Liseler için birinci dönemle ilgili notlandırma süreci bittikten sonra karne olabilir'' diye konuştu.
#Milli Eğitim BakanıBilinen ilk insan türlerinden Neandertaller tarih sayfasından 35.000 yıl önce bir anda silindiler. Bunun nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber Neandartellerle çatışma içinde olduğu tahmin edilen Homo Sapiens, 35.000 yıl önce taşların ucunu sivrilterek mızrak yapmayı keşfetmişti. Homo Sapiens’in geliştirdiği bu son teknoloji araçlarla sadece hayvan avlamayıp, düşmanlarına karşı da kullandığı düşünülmektedir. O günleri yaşayan bir Neandertalin yerine kendinizi koyar mısınız?
#TeknolojiYKS'nın ayrıntıları belli oldu. Eğitim uzmanları eşit ağırlıkçılar için tarih testinin gelmesini olumlu bulurken, bu puan türünde yerleşilebilecek programlar düşünüldüğünde felsefe grubu sorularının da yer alması gerektiğini söylüyor. 180 barajının hesaplanmasıyla ilgili değişikliğin, bu puanı alan aday sayısında artışa neden olacağını belirtiyorlar. Ayrıca soru ve puan sayısındaki azalmanın eleyiciliği azaltacağı konusunda uyarıyorlar. Diğer dikkat çeken eleştiriler de iki oturumun aynı günde yapılması ve ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) fen bilimleri olmaması.
#YKSÇoktan seçmeli testler yaşamın bir parçası. Sorulması gereken soru, ne kadar büyük bir parçası olması gerektiği. Örneğin ABD’de üniversitelere girişte standart test sonuçlarına bakılır ama başka kriterler de kullanılır (kompozisyon, mülakat, özgeçmiş, portföy vs.). Öte yandan ülkemizde hem liseye hem üniversiteye (hem de devlete) girişte sadece standart test sonuçları kullanılıyor.
#Eğitim