Biliminsanları Dünya’nın geleceği konusunda oldukça karamsar. Bir yanda ABD’de yaşanan görülmemiş büyüklükteki kasırgalar, bir yanda iklim değişiklikleri, hızla artan insan nüfusu ve tüketim... Önümüzdeki 10 yıl Dünya’nın geleceği açısından çok önemli. Önlem alınmazsa kimi toplumsal çöküşler yaşanabilir.
#Umut Fırat EroğluGaranti BBVA çalışanlarına, müşterilerine, topluma ve dünyaya karşı sorumluluk bilinciyle, iklim kriziyle mücadelede sürdürülebilirliği uzun yıllardır işinin odağına koyuyor ve 18 yılı aşkın süredir öncü çalışmalara imza atıyor. Bankanın çalışmalarında atık yönetimi ve temiz gelecek kritik öneme sahip bulunuyor. Bu konuda, 2021’den bu yana, birlikte hareket ettiği TURMEPA’yla uzun soluklu ve her yıl daha da yaygınlaşan iş birliği içinde bulunuyor. Bu değerli iş birliğiyle başta Marmara Denizi olmak üzere, denizlerimizdeki ekosistemin iyileşmesine katkı sağlarken, gelecek kuşaklara daha temiz denizler bırakmaya da destek olmayı hedefliyor.
#Sponsorlu İçerikHızlı ve Öfkeli film serisinin yıldız oyuncusu Paul Walker bundan 11 yıl önce, daha sadece 40 yaşındayken korkunç bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Trajik ölümüyle milyonlarca hayranını yasa boğan Walker geride 15 yaşındaki kızını bırakmıştı.
#Meadow WalkerAtlas Okyanusu’nda yaşanan ani sıcaklık değişimleri, bilim dünyasını alarma geçirdi. Mart ayında 1982’den bu yana en yüksek sıcaklıkları gören okyanus yüzeyi, aniden 25 dereceye kadar düştü. Peki, bu değişim iklimleri ve hava koşullarını nasıl etkileyecek?
#İklim Değişikliğiİklim değişikliği giderek daha belirgin hale geliyor ve Almanya’da ani fırtınalar ile şiddetli yağmurlara yol açacağı öngörülüyor. 2023 yılından itibaren okyanus sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşması, Akdeniz’de benzeri görülmemiş sıcaklıkların yaşanması, Avrupa kıtasını doğrudan etkiliyor. Bu artan okyanus sıcaklıkları, Almanya’da kasırga ve sel riskini ciddi şekilde artırıyor.
#AlmanyaKavurucu sıcaklarla baş etmeye çalıştığımız bugünlerde su elementinin kıymetini çok daha iyi anlıyoruz. Sıcaktan hareket etmeye pek mecalimiz kalmadığı anlarda zaman sanki iyice yavaşlamış gibi hissediliyor. İşin aslı, hareketsizlik zamanı yavaşlatsa da ömrün daha hızlı geçmesine sebep oluyormuş. Bu hafta, hayatın akıp gitmesine neden olan ilgi çekici bir keşfin yanı sıra suyla ilişkili bilimsel gelişmeleri sizler için derledim. Okurken ferahlık vermesini diliyorum…
#ZamanDünyanın dört bir yanındaki denizlerde yaşayan en ilginç türlerin başında ahtapotlar, mürekkep balıkları ve kalamarları da kapsayan kafadanbacaklılar ailesi geliyor. Oldukça geniş bir aile olan kafadanbacaklıların bir özelliği var ki bilim insanlarını bile şaşkına uğratıyor.
#KafadanbacaklılarKraliyet ailesi denilince herkesin aklına ilk olarak magazin malzemesi olarak takip edilen İngiliz kraliyet ailesi geliyor. Fakat son yıllarda bu ailenin üyelerinin popülerlik açısından ciddi bir rakibi var.
#Prenses LeonorÇin’de yapılan yeni bir araştırma kapsamında erkeklerden alınan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Peki bu durum erkek üreme sağlığını nasıl etkiliyor?
#Erkek Üreme SağlığıTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, okyanusların çok ısınması anlamına gelen El Nino'nun halen devam ettiğini ancak yavaş yavaş etkisini kaybettiği belirtip, "Bunun arkasından 'La Nina' gelecektir ve soğumaya dönüş olacaktır" dedi.
#Prof. Dr. Doğan YaşarTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, okyanusların çok ısınması anlamına gelen El Nino'nun halen devam ettiğini ancak yavaş yavaş etkisini kaybettiği belirtip, "Bunun arkasından 'La Nina' gelecektir ve soğumaya dönüş olacaktır" dedi.
#Hava DurumuMeteoroloji'den gelen çöl tozu uyarısı sonrası kamuoyunda merak içerisinde "Çöl tozu ne zaman bitecek kaç gün sürecek?" sorusunun cevabı araştırılıyor. Afrika üzerinden gelen Meteoroloji'de toz taşınımı olarak bilinen çöl tozuyla ilgili bir diğer merak edilen konu ise çöl tozunun faydalarının neler olduğu... Peki, çöl tozu nedir, faydaları nelerdir? Merak edenler için detayları haberimizde derledik. İşte tüm merak edilenler...
#Çöl TozuBaba-kız doğa yürüyüşü sırasında keşfettikleri kemiklerin önemli olabileceğini düşünmüşlerdi ama bu kadarını muhtemelen onlar bile beklemiyordu. Peki Ruby Reynolds'ın henüz 11 yaşındayken imza attığı keşfin arka planı ve önemi ne? İşte cevabı...
#Bilimİklim krizi ile mücadelede öne çıkarılan alanlandan biri de karbon yakalama ve depolama (KYKD) teknolojileri. Tıpkı ağaçların ve okyanusların yaptığı gibi yapay teknolojilerle karbondioksit ağır sanayilerde üretim esnasında yakalanıyor ve ayrıştırılıp yeraltına enjekte ediliyor. Kaynak, Çevre ve İklim Derneği (REC) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Rifat Ünal Sayman, “KYKD pahalı ve sınırlı bir çözüm sunuyor. Türkiye’nin bunun yerine uzun vadeli yenilenebilir enerji yatırımlarına ve verimliliğe de odaklanması lazım” dedi.
#Karbon YakalamaJohnny Ward, 40 yıllık yaşamına birçok ilki sığdırmayı başardı. Çok zor geçen çocukluğunun ardından hedeflerinin peşinde tüm dünyayı dolaşan Ward, bugün kendisini "kararlılık göstermiş normal bir adam" olarak tanımlıyor. İşte film gibi bir hayat hikâyesi...
#SeyahatUlusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), iklim değişikliğinin kademeli ısınma etkisi nedeniyle gezegendeki okyanusların yarısından fazlasının son 20 yılda maviden yeşile döndüğünü açıkladı. Peki bu renk değişikliği tam olarak neden oluyor? Hangi sorunları ortaya çıkarabilir? İşte detaylar…
#İklim DeğişikliğiHollywood’un en ünlü ve “uslanmaz” denen çapkınlarından biri olan Leonardo DiCaprio son birkaç aydır podyumlarda fırtınalar estiren güzel model Vittoria Ceretti’yle birlikte. Usta aktörün aşk hayatıyla ilgili olarak deyim yerindeyse adının çıkmasına neden olan kötü bir şöhreti var.
#Leonardo DicaprioBalık hem tadının verdiği keyif hem de kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına saymakla bitmeyen onlarca yararıyla çoğumuz için vazgeçilmez bir besin. Onu haftalık beslenme düzenimize daha sık dahil etmenin en kolay yollarından biriyse ton balığı… Yazarımız Dr. Ayça Kaya güçlü bir magnezyum ve protein kaynağı olduğunu; semizotu, roka, dereotu gibi yeşilliklere katarak dengeli bir öğün hazırlayabileceğimizi söylüyor.
#BalıkBilim insanları uzun zamandır okyanusun derinliklerini dinliyor. Yaşanan çevresel değişiklikler sonucunda okyanusun gizemli seslerini her zamankinden daha fazla duyan araştırmacılar, yapay zekâ başta olmak üzere yeni teknolojileri kullanarak, denizler altındaki yaşamın karmaşık resmini bir araya getiriyor. Peki ama denizlerdeki canlıların sesleri bize ne söylüyor? İşte denizler altından gelen mesajlar...
#Dünya Denizleriİnsanlık okyanusların derinliklerine indikçe yeni köpekbalığı türleri keşfediliyor. Bilim insanlarının inceledikleri köpekbalıkları arasında 100 yıl önce yakalanmış olan da var bugün ilk kez karşılaşılan da... Özellikle son 40 yıldaki artış dikkate değer. Peki bu ne anlama geliyor?
#Köpekbalığı