Türkiye genelinde anaokulu ve ilkokul birinci sınıflarda uyum eğitimi başladı. Çocuklar kadar ailelerinin de heyecanlı olduğunu belirten Velilerden Süleyman Akoğlu, "Heyecanımız büyük, sabah 06.00'da kalktık. Defter ve kitapların hazırlıkları yapıldı. Bu heyecanı biz de yaşadık açıkçası." şeklinde konuştu.
#Uyum EğitimiOkul, çocuğun ev dışındaki hayatında en önemli yerdir. Dolayısıyla okul ortamındaki tüm deneyimler ister istemez, çocuğun hayatında akademik, sosyal ve mesleki geleceğin şekillenmesi konularında hayati bir role sahip. Yapılan uluslararası araştırmaların sonuçları; ilkokul birinci sınıfta öğrencinin kaydettiği ilerleme ve başarı ile ortaokul kademesinde gösterdiği başarı ve ilerleme arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN Türk'te canlı yayında soruları yanıtladı. Bakan Tekin, "Pazartesi, Çalışma Bakanlığı okullarda 30 bin ilave temizlik personeli istihdam hakkı tanıyacak" dedi. Bakan Tekin, "Okul kayıt ücreti yasal değil. Bizim okullarımızda liselerimizde iki grup öğrencimiz var. birincisi sınavla yerleşen öğrenci, ikincisi adrese dayalı kayıt olan. Kayıt hakkı olan öğrenciyi kaydetmeme gibi bir durum yok" diye konuştu. Öte yandan Bakan Tekin, 20 bin öğretmen ataması için Danıştay kararının beklendiğini açıkladı.
#MEB2024-2025 Eğitim-öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başladı. Okul öncesinde lisenin son sınıfına kadar milyonlarca öğrenci ve yüzbinlerce öğretmen ders başı yaptı. İşin içine aileleri ve diğer okul ve eğitim paydaşlarını da katınca ülke nüfusunun neredeyse yüzde 90’ını ilgilendiren ve hatta kapsayan önemli bir sürecin başladığı söylenebilir.
#Yeni Eğitim-Öğretim Yılı BaşlarkenMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Sayın Cumhurbaşkanımız Davos'ta dönemin İsrail Cumhurbaşkanına posta koydu. 'Ben seni katil olarak tanıyorum ve seninle mücadele edeceğim' dedi. Bunu 'One Minute' diyerek yaptı. Bu olayın üzerine Türkiye'deki FETÖ yapıları, Cumhurbaşkanımıza ve Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetini alaşağı edecek B planlarını hayata geçirmeye başladı" dedi.
#Milli Eğitim BakanıAlmanya’nın sanayisi en güçlü, en zengin, yüzölçümü en büyük, en muhafazakâr eyaleti olarak bilinen 13 milyon nüfuslu Bavyera’da yaklaşık 9.5 milyona yakın seçmen 8 Ekim’de sandık başına gidiyor. Seçimlere az bir süre kala farklı partilerden aday gösterilen Türkiye kökenli adaylar kendi bölgelerinde, halkla bire bir diyalog kurarak, onlardan oy istediler.
#Bavyera SeçimiDeprem felaketinin ardından 2 hafta uzatılan yarıyıl tatili dün 71 ilde sona erdi, ders başı yapıldı. İlk derste öğretmenler, öğrencilerine depremin de yağmur ve kar yağması gibi bir doğa olayı olduğunu anlattı. Bazı okullarda da öğrenciler, psikososyal destek sağlanması amacıyla öğretmenlerinin eşliğinde oyuncaklarıyla oynadı.
#Deprem BölgesiAlmanya’da yılbaşı gecesi yaşanan olayların ardından uyum tartışması başlatan CDU, bu kez okullarda dil yasağı önerisiyle sahneye çıktı. CDU Genel Sekreteri Mario Czaja, teneffüslerde okul bahçelerinde Almancanın dışında başka bir dilin konuşulmasının yasaklanmasını istedi. Czaja’ya cevap ise Baden-Württemberg Eyalet Parlamentosu Başkanı Muhterem Aras’tan geldi: “Teneffüste ana dil yasağı yasalara aykırı.”
#AlmanyaSümeyye Ergün, İzmir’in yetiştirdiği genç bir gitarist. 9 Eylül Üniversitesi Konservatuarı’nda başlayan hikayesi yeteneği ve azmi ile birleşince Köln’e kadar uzandı. Almanya’da önemli müzisyenlerden eğitim alan Ergün, kazandığı burs sayesinde bir de albüm çıkardı
#1Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst ile Türklerin seçim hakkından Türkçe derslerine, çifte vatandaşlıktan camilerden ezan okunmasına birçok konuyu konuştuk. Türklerin ve diğer göçmen kökenlilerin hem eyaletleri hem de Almanya için bir zenginlik olduğunu belirten Wüst, “KRV’de yaşayan Türkler bizim kimliğimizin sabit bir parçasıdır. Türkler bizim toplumumuzu zenginleştiriyor ve aynı zamanda çeşitli şekilde bizleri bütünleştiriyor” diyor. Wüst, KRV Teşkilat Başkanı olduğu CDU’nun da kapılarının herkese açık olduğunu söylüyor.
#AlmanyaGünümüz koşullarında bilime ve bilgiye, dolayısıyla eğitime duyulan gereksinim hızla artmaktadır. Sanat yoluyla çocuğu eğitme konusu, en önemli eğitim yollarından biridir. 21. yüzyılda ortaya çıkan eğitim anlayışındaki yeniliklerin, çocuk gelişimi ve eğitiminde kullanılan anlayış ve yöntemler konusundaki en önemli yansıması, sanat alanında görülmektedir. Sanat eğitiminin en yaygın alanlarından biri olan müzik eğitimi, bu yeni anlayışın en doğal yansımasıdır.
#Doç. Dr. Yavuz ŞenAlmanya’da politikaya atılan ilk Türkler arasında yer alan, Türkiye’deki öğrenci hareketlerine destek amacıyla öğrencilik döneminde Berlin’de düzenlenen gösterilere öncelik eden ve iki kez Türk vatandaşlığından atılıp hakkını sonuna kadar arayarak Türk vatandaşlığını iki kez yeniden kazanan Prof. Hakkı Keskin’le de göç hikayesini konuştuk. 1980’li yıllardan beri tanıdığım ve emekli olduktan sonra zamanının önemli bir bölümünü Türkiye’de geçiren Hakkı Keskin sorularımı şöyle yanıtladı:
#AlmanyaAnnesi, babası ve erkek kardeşinin öldüğü uçak kazasından sağ çıktı ama vücudunun ve yüzünün çok büyük bir bölümü yandı. 30'dan fazla ameliyat geçirdi, böbreğini kaybetti ama yine de yılmadı. Hepimizin bir şeyler öğrenebileceği bir hikâyeye hazır mısınız?
#Tulsi VagjianiSon dakika haberi... Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CNN TÜRK ekranlarında milyonlarca öğrenci ve veliyi yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu. "İlk defa sizin programınızda açıkladım" diyen Bakan Özer, 6 Eylül'den bu yana kapatılan ve açılan sınıf sayısını duyurdu. Koronavirüs sürecinde en güvenli yerin okullar olduğunun altını çizen Bakan Özer, vakalar artarsa okulların kapatılmayacağını, geliştirilen sistemin okulları kapatmaya değil sınıfları kapatmaya yönelik olduğunu belirtti. Bakan Özer, "6 Eylül'den şu ana kadar kapanan sınıf oranları, günlük olarak, kapanan ve açılan sınıfların toplam sınıf sayısına oranı yüzde 1'in altında görünüyor. Amerika'daki okulların yüzde 2'si kapalı." dedi. Ayrıca Bakan Özer, 15 bin yeni öğretmen atamasının 2. döneme yetişeceğini açıkladı.
#OkullarBir buçuk yıllık pandemi sürecinin ardından 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçen okullar ilk haftayı tamamladı. Peki bu hafta uzun süredir uzaktan eğitim için teknolojiyle sınav veren öğretmenler için nasıl geçti? Bildiği sınıf düzenine geri dönen öğretmenler mutlu olsalar da bu kez de maske ve mesafe kurallarıyla imtihan veriyorlar. İşte öğretmenlerin ağzından pandeminin ardından yüz yüze eğitimin ilk haftasının hikayesi...
#OkulTürkiye’nin koronavirüsle mücadelesinde en kritik dönemeçlerden biri olarak nitelendirilebilecek 6 Eylül’e üç gün kala, Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Bu tarihte okulların yüz yüze eğitime başlayacak ve üniversitelerin açılacak olması nedeniyle toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile YÖK Başkanı Erol Özvar da katıldı. Bakan Özer, “Çocuklarımızın arkadaşlarıyla sınıf ortamında eğitim görmeleri elzemdir. Yüz yüze eğitim bir tercih değil, zorunluluktur. Çocuklarımızdan daha fazla fedakarlık isteyemeyiz. Bunun için gereken adımları attık ve atmaya devam ediyoruz” dedi.
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaBilgiye ulaşmanın her geçen gün biraz daha kolaylaştığı çağımızda insanlar arasındaki farkın bilgileri ile iradeleri arasındaki bağlantıdan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Çünkü sınırsız bilgi ve iletişim olanakları bireyi çıkmaza sürükler, birey doğru olanı seçmek konusunda da çoğu zaman kişilerin yahut grupların etkisi altında kalır.
#Prof. Dr. Nesrin KARACA2019’un sonlarında başlayan ve birkaç ay gibi kısa bir sürede dünyaya hızla yayılan COVID-19 salgını, ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 2020 yılı Mart ayından itibaren toplumun yaşam biçimini değiştirdi. COVID-19 salgını, sağlıkla birlikte ekonomi, turizm, ulaşım, sanayi gibi sektörlerin yanı sıra, eğitim alanında da hızla radikal kararların alınmasına yol açtı.
#Eğitim