İzmir Körfezi'ndeki toplu balık ölümleri ve kirliliği araştırmak, çözüm önerileri sunmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla kurulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu'nca hazırlanan İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı, yarın açıklanacak.
#Murat KurumBir haftadır İzmir Hatay’da ailemin yanındayım. Hava 35-36 derece, hissedilense 40’ın üzerinde. Ancak kapı, baca sımsıkı kapalı. Dışarı çıkmayı bırakın, cam bile açamıyoruz. Çünkü neredeyse tüm şehir çok keskin şekilde ölü balık ve lağım kokuyor. Özellikle de Bayraklı, Karşıyaka civarı… Nefes almak mümkün değil. Buna ilaveten deniz kararmış durumda. Rengi siyaha döndü. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi körfezde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da inceleme başlattı. Peki ama bu balık ölümleri ve kararmanın nedeni ne? Ve dahası bir daha yaşanmaması için ne önlemler alınacak?
#Bayraklı SahiliSivas'ta, Kızılırmak’ın Köklüce köyü yakınlarından geçen bölümünde, her yıl yaz aylarında yaşanan balık ölümleri bu yıl da başladı. Farklı boylarda çok sayıda balık kıyıya vurdu. Irmak kıyısına ailesiyle pikniğe gelen Sercan Soyugüzel (34), "Irmak boyunca balık ölümleri bir uçtan bir uca devam ediyor. Biz piknik için geldiğimizde görüyoruz. Özellikle de yaza giriş dönemlerinde hep karşılaşıyoruz" dedi.
#KızılırmakGeceleri sık sık tuvalete kalkmak, uyku kalitesini ve dolayısıyla sağlığı fazlasıyla olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bu sorun genellikle belli bir yaşın üzerindeki erkeklere mahsus zannedilse de günümüzde 20'li yaşlardaki kadın ve erkekleri bile etkiliyor. Peki sebebi ne? Cevabı araştırmalar ve uzmanlar veriyor...
#NoktürniVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkDepremde hayatta kalma mücadelesi için kritik saatler devam ediyor. Normal hava koşullarında enkaz altında kalan bir kişinin 3 gün yani 72 saate kadar kurtarılabildiği biliniyor, hatta geçmişte yaşadığımız diğer depremlerde bu saatlerden sonra bile yaşanan onca mucizeye tanık olduk ama soğuk havalarda durum daha farklı. Hipotermi gibi soğuk hava kaynaklı problemler de önemli birer tehdit unsuru oluşturuyor. Peki, soğuğa bağlı risklere karşı hem depremzedeler hem de arama kurtarma çalışmalarında yer alanlar nasıl korunabilir?
#Kahramanmaraş DepremAdaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün. Peki, Nefes darlığına iyi gelen bitkiler nelerdir? Nefes darlığına iyi gelen bitki çayları ve tariflerini derledik.
#Nefes DarlığıÖnemli sağlık sorunlarından biri olarak asfiksi merak edilen sorunlar içerisinde geliyor. Farklı yaşlardan insanı etkileme özelliğine sahip olan bu hastalık, nefes alıp verme konusunda ciddi bir problem ortaya çıkarmaktadır. Peki, Asfiksi nedir? Tıpta ne anlama gelir? Yeni doğan asfiksi kriterleri ve tanısı hakkında detayları derledik.
#SözlükYaşamımızın temel şartı soluduğumuz havada yeterli oksijenin bulunmasıdır. Her soluk aldığımızda, akciğerlerimizden geçen kandaki kırmızı kan hücreleri oksijenle dolar. Normalde kırmızı kan hücrelerinin yaklaşık %92-96’sının oksijenle dolu olması gerekir. Buna oksijen doygunluğu ya da satürasyonu diyoruz. Şayet bu oran %90’ın altına düşerse oksijen yetersizliğinden, diğer adıyla hipoksiden bahsederiz. Oksijen yetersizliği vücudumuzda her organda hasar yaratır. Belli bir seviyeye kadar bunu tolere edebiliriz ama daha ileri giderse yaşamı tehdit eder hale gelir. Oksijen yetersizliğinin bir başka önemli sonucu ise üreme kapasitesinde yol açtığı düşmedir. O halde, oksijen desteği hangi durumlarda azalır ve bundan korunmak için ne yapabiliriz?
#SpermMeme kanseri tedavisi sürecimi anlattığım ve röportajlarla desteklemeye çalıştığım yazı dizisinin son gününü ruhsal ve bedensel beslenmeye ayırmak istiyorum. Çünkü bu süreçte bir kez daha gördüm ki, ‘Komşumuza iyi geldi, sen de şunu ye’ lobisi çok güçlü. Elbette haklı oldukları noktalar da var. İnsan, ‘Belki iyi gelir’ umudu ile hepsini de denemek istiyor ama tersi de mümkün, iyi gelmeyebilir. İstedim ki, kulaktan dolma bilgi ile değil de tedavi sürecinde beslenmenin önemini ve kansere yakalanmamak için neler yapılması ve dahası ruhu nasıl beslemek gerektiğini uzmanlar anlatsın.
#Meme KanseriUzmanların uyarılarına rağmen aşı olmayan ve 31 yaşında koronavirüse yakalan Burak Kaan Öz, üç ay süren tedavisinin ardından sağlığına kavuşabildi. Tedavisinin 38 günü yoğun bakımda geçen ve ölüm kalım mücadelesi veren Öz, taburcu olur olmaz, “Gencim, bana bir şey olmaz demeyin. Aşı olun” çağrısı yaptı.
#Kaan ULU/DHAAnkara'da 'ben gencim, bana bir şey olmaz' diyerek aşı olmayan ve koronavirüse yakalanan elektrik teknisyeni Burak Kaan Öz (31), yoğun bakımda 38 günü yapay akciğer cihazına bağlı şekilde gördüğü 3 aylık tedaviyle mucizevi bir şekilde hayata tutundu. Cihaza bağlı entübe halde çekilen fotoğrafına bakarak, hayatta olduğuna şükreden Öz, "'Ben gencim bana bir şey olmaz' dedim. Şimdi çok pişmanım. Keşke aşı olsaydım" dedi.
#Koronavirüsİnsan vücudu için oksijen oldukça önemlidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen karşılanmadığında vücut bazı tepkimeler gösterir. Hipoksi bu durumla alakalı bir sağlık sorunudur. Hipoksinin neden olduğu ve kimlerde görüldüğü insanların merak ettiği konulardır. Hipoksi nedir ve neden olur? Hipoksi (Oksijen eksikliği) belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hipoksi Nedir?Hindistan'da yaşanan koronavirüs krizi artık dünya çapında bir trajediye dönüşmüş durumda. Ülkeden bugün de can kaybı rekoru gelirken bir hastanede yaşanan dram kameralara yansıdı. Annelerini kendi başlarına kurtarmaya çalışan çaresiz evlatların çığlıkları hastane duvarlarını aştı...
#HindistanBerlin’de yaşayan Türklerin ‘Başhekim’ olarak adlandırdığı Dr. İsmail Nevzat Tuncay’la, salgını, alınan önlemleri ve aşıyı konuştuk. Almanya ile Türkiye’nin uyguladığı tedavi yöntemlerini de değerlendiren Dr. Tuncay, bazı durumlarda Türkiye’nen cesur davrandığını ve koronavirüse yakalanan hastaların kontrolü için aile hekimlerini yönlendirdiğini, Almanya’da ise hastaların kendilerini biraz terk edilmiş hissettiğini söyledi.
#AlmanyaBaşkentgaz İç Tesisat Müdürü Burak Taşkıner, Ankara’da doğal gaz sızıntısı yaşanan evlerin büyük bölümünde teknik ömrü biten cihazların kullanıldığını tespit ettiklerine dikkat çekti ve, “Bakımları aksatmayın, teknik ömrü biten tesisat ve cihazları kullanmayın” uyarısı yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUG kuvveti, bir kütleye belirli bir durumda etki eden hızlanma (akselerasyon). İngilizce gravitational (kütleçekimsel) sözcüğünden gelen g kuvveti adı aslında bir misnomerdir zira kütleçekimini değil hızlanmayı belirtir. Düz bir hatta sabit hızla ilerleyen veya hareketsiz duran bir cisme etki eden g kuvveti +1'dir. Peki g kuvveti testi nedir?
#G Kuvveti