Gıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıBatı Anadolu Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Candaş, 3 yılda İzmir’de başarı hikayesi yazdıklarını söyledi. 40 milyon dolar yatırım hedeflediklerini paylaşan Candaş, Aliağa’ya yeni çimento tesisi kurmayı planladıklarını, Batıliman’da da iskelenin uzatılması ve bir bölümünü genişletmesi projesini devreye aldıklarını aktardı.
#1Bu yıl ilk kez 12 ay boyunca çalışma yapılacak 20 alan dışında kalan arkeolojik kazılar sezonu kapattı. Biz de sezon sonunda Şanlıurfa’daki Karahantepe’ye gidip Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki çalışmaları izledik. Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti’niyse kazı başkanı Grazia Semeraro’dan yerinde dinledik.
#Uygar TAYLANTahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#Tahin12 bin yıl önce yapılan ilk ekmek (the oldest bread-en eski ekmek) yeniden üretildi. Çok da lezzetli oldu. 4-5 cm çapındaki küçük ekmekler THY’nin İstanbul-New York uçuşunda tanıtıldı. Kabini saran güzel koku aynı zamanda 12 bin yıl öncesinin doğal şartlarını ve sağlıklı koşullarını da günümüze taşıdı. Tadanlar ekmeği tek başına yemeyi tercih ettiler. Öyle peynirle ya da zeytinyağına banmaktan kaçındılar. Tek başına çok doyurucu olduğu da ortaya çıktı.
#Ata EkmeğiTürk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Şanlıurfa'nın Göbeklitepe bölgesinde üretilen buğdaydan yapılan, "dünyanın ilk ekmeği" olarak nitelendirilen ekmeğin 22 Eylül'de ABD'nin New York kentine icra edilecek uçuşta yolculara ikram edileceğini bildirdi.
#THYTürkiye’nin iş dünyası, köklü aile şirketleriyle dolu. Her biri, bir başarı hikayesi, bir emek öyküsü. Ama ne yazık ki bu öyküler çoğu zaman ikinci ya da üçüncü nesle geldiğinde tatsız sonlarla noktalanıyor. Özellikle de Ege Bölgesi’nde birçok şirketin böyle kötü sonlarına tanıklık ettik.
#1OYAK Grubu şirketlerinden Almatis, dünya alümina üretiminde önemli yeri olan Çin’de stratejik hamle yaptı. Ülkenin Qingdao Ekonomik Kalkınma Bölgesi’nde yeni bir kalsine alümina üretim tesisi kurulacak. Bu yılın sonunda başlanacak yatırım 2026’da tamamlanacak. Çin’de pazar payı yüzde 6 olan Almatis, Asya Bölgesi’nde büyüyen çip ve elektrikli araç endüstrilerine tedarik hazırlığı için kapasitesini iki katına çıkarıyor.
#OYAK GrubuHer yerde kahve dükkanları var ve hepsi de fazlasıyla kalabalık. Güzel bir espresso, bir latte veya belki bir cappuccinonun tadını çıkarmak Arçelik Imperium Barista® Tam Otomatik Espresso Makinesi evinizin rahatlığında da mümkün.
#Arçelikİhracatta başarı için karbon vergisini işaret eden TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “SKDM’ye takılmamak için yaklaşık 2 milyar dolarlık dönüşüm ve verimlilik yatırımı yapmak gerekiyor. Şu anki finansman şartlarında bu kolay görünmüyor” dedi.
#ÇimentoOrta Anadolu dendiğinde kafamızda beliren uçuşan çalı öbekleri ve tozlu dumanlı görüntüyü bir kenara bırakın! Bunun tam zıddı bir ‘bozkır’ anlatacağız size... Konya’nın bu özel ilçesinin zenginliğini yürüyüş ve fotoğraf grupları keşfetmeye başladı. Ülkenin en iyi tahininden binlerce yıldır süren demir işleme geleneğinin yansıması bıçaklara, gastroturistlere sunacak cevherleri de var.
#BozkırŞOK 4 Ekim Çarşamba aktüel ürünler bugün satışa sunuldu. ŞOK müdavimleri ise “ŞOK’ta bugün neler var” sorularına yanıt arıyor. Hava temizleyiciden akıllı robot süpürgeye, filtre kahve makinesinden televizyona, evlik hayvan ürünlerinden karyolaya onlarca farklı üründe kampanya fırsatı müşterileri bekleyecek. ŞOK’ta bu hafta et Türk Kahve Makinesi 799 TL, Kahve ve Baharat Öğütme Makinesi 399 TL, Kahve ve Süt Köpürtücü 99,95 TL, Akıllı Hava Temizleyici 4999 TL, Robot Süpürge ve Paspas 8999 TL, Çay Makinesi 299 TL, Gardırop 4099 TL, Şifonyer 1779 TL, Komodin 699 TL, Karyola 2199 TL, Kedi Tırnak Makası 289 TL, 2 Full Hd Android Smart Led TV 5699 TL, 12 Parça Çay Takımı 89,95 TL’den satışa sunulacak. İşte, ŞOK 4 Ekim Aktüel Ürünler Kataloğu ve fiyat listesi
#ŞOK Aktüel Ürünler KataloğuİSO Yeşil Gündem Sohbetleri’nde sınırda karbon finansmanı için beklenen açıklama geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli, sanayiciler, KOBİ’ler ve teknoloji girişimleri için sunulacak 450 milyon dolarlık yeşil finansmana dikkat çekerek, “Finansman konusunda çalışıyoruz. Demir çelik, alüminyum ve çimento gibi sektörlerin dışında yapı inşaat ve tekstilin de önceliklendirilecek sektörlerden olacağını düşünüyorum” dedi.
#İSOSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkKocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse'nin bilimsel danışmanlığında yürütülen, Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde 11 bin yıllık Gre Fılla Höyüğü'ndeki kazı çalışmaları tamamlandı. Ökse, Göbeklitepe ile aynı döneme ait izler taşıyan höyükten 3 bin 233 eserin çıkarılıp, korumaya alındığını söyledi.
#Gre Fılla HöyüğüTarih boyunca insanlığın en temel besin kaynaklarından biri olan ekmek, soframızın ve sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’e göre de enerji üretebilmek için kesinlikle tüketilmesi gereken gıdalar arasında... Pratik ve doyurucu ekmek arası tarifler pratikliğiyle de günün kurtarıcısı...
#Tost