Charlotta Turner, İsveç’teki Lunds Üniversitesi’nde kimya profesörü. 2014’te DEAŞ’ın eline düşme tehlikesi geçiren bir öğrencisini ve ailesini, Irak’a özel güvenlik ekibi yollayarak kurtardı. Güvenlik sebebiyle gizli tutulan operasyon, üniversite dergisine röportajla ortaya çıktı. Hürriyet’e konuşan Turner “Hiç beklemediğim kadar ilgi gördüm” dedi.
#GazetehaberleriOkulların açılmasına sayılı gün kaldı. Çok sayıda çocuk bu yıl kreşe, anaokuluna ya da birinci sınıfa başlayacak. Her yaşta akran zorbalığı ya da dışlanma yaşanmasını muhtemel olsa da özellikle okul ortamına ilk kez girecek çocuklarda dışlanma, yalnız kalma durumu daha sık yaşanabiliyor.
#Akran ZorbalığıHayatının baharında bir üniversite öğrencisiydi. Sıcacık yatağında uyurken, en korkunç seri katillerden birinin saldırısına uğradı. Peki nasıl sağ kaldı? Film gibi bir hikâye okumaya hazır mısınız?
#Kathy KleinerKocaeli'nin Gebze ilçesinde 4'ü öğrenci 5 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin de yaralandığı kazaya ilişkin adli tıp ile bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, sürücü Mehmet Özdemir'in uyuşturucu madde etkisinde olduğu, aracın teknik, güvenlik donanımlarının yetersiz ve bakımlarının zamanında yapılmadığı gibi birçok ihmal olduğu yer aldı. İhmaller zincirinin olduğu kazada, servisin bağlı olduğu şirket ve sürücüsünün yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı da okul yönetimi ile kusurlu bulundu.
#KocaeliKocaeli'nin Gebze ilçesinde 4'ü öğrenci 5 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin de yaralandığı kazaya ilişkin adli tıp ile bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, sürücü Mehmet Özdemir'in uyuşturucu madde etkisinde olduğu, aracın teknik, güvenlik donanımlarının yetersiz ve bakımlarının zamanında yapılmadığı gibi birçok ihmal olduğu yer aldı. İhmaller zincirinin olduğu kazada, servisin bağlı olduğu şirket ve sürücüsünün yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı da okul yönetimi ile kusurlu bulundu.
#Kocaeli“Dahilerin hastalığı” olarak nitelendirilen disleksili çocuklarla ilgili 3 Temmuz’da yayınlanan yazımın ardından ailelerden şikâyet yağıyor. Kocaeli’nde yaşayan bir anne de disleksili ortaokul öğrencisi oğlu için hukuk mücadelesi veriyor. Anne, mevzuata rağmen destek eğitim sınıfı açmayan, derse geç kaldığı için okul kapısında bekleten okul müdürü ve öğretmeni avukatı Burcu Akar Muratoğlu aracılığıyla önce savcılığa ardından TİHEK’e şikâyet etti.
#Dahilerin HastalığıBoğaziçi Üniversitesi'ndeki eylemler sırasında, Rektör Prof. Dr. Naci İnci'nin makam arabasının çıkışının engellenmesiyle ilgili davada, 14 öğrenci hakkında ayrı ayrı 1'er yıl hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca sanık Ersin Berke Gök'e 'Kamu malına zarar vermek' suçundan 1 yıl 6 ay, Eftelya Koyuncu'ya 'Kamu görevlisine kamu görevinden dolayı hakaret' suçundan 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi.
#İSTANBULİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Cumhuriyet’in 50’nci yılında başladığı yolculuğunda yarım asrı geride bıraktı. Müzik, film, caz ve tiyatro alanlarındaki büyük İstanbul Festivalleri ile İstanbul Bienali’ni düzenleyen, Türkiye’de festival kültürünün yerleşmesinde önemli pay sahibi olan İKSV’nin 50 yıllık görkemli tarihini 50 maddede özetledik.
#İksv21’inci yüzyılın ilk yirmi yılı, yeni medya dediğimiz bilgisayar tabanlı iletişim araçlarının ön plana çıktığı ve hayatımızın her alanında yer aldığı bir dönem oldu. Pandemideki kısıtlamalar nedeniyle iletişimimizi, işimizi, günlük hayatımızı ve eğitimimizi son iki yıldır daha önce hiç olmadığı kadar teknolojiye bağımlı hale getirdik. Diğer taraftan, teknoloji bu kadar yaygın ve gelişmiş olmasaydı ülke ekonomileri durma noktasına gelir, eğitim aksar, sağlık alanında teşhis ve aşı gibi tedavi yöntemleri geliştirilemezdi.
#Prof. Dr. Cem Sütcü Kimdir?Bundan 70 yıl önceydi. 12 Aralık 1950 günü Ulus gazetesinin Ankara’da Rüzgârlı Sokak’ın hemen girişindeki iki katlı binasında masasında oturan yazıişleri müdürü Münir Berk, karşısındaki gencin gazeteci olma ısrarı karşısında bu kez kendisine bir şans tanımaya karar verdi. Önündeki telefondan istihbarat şefi İlhan Paniç’i aradı ve “Size Altan Öymen Bey’i gönderiyorum. Genç bir arkadaşımız. Stajyer olarak başlayacak” dedi.
#YAZARKoronavirüs pandemisi nedeniyle geçtiğimiz mart ayında uzaktan öğretime zorunlu geçiş yapan üniversiteler; akademik eğitimde verimliliği artıracak alternatif öğretim metotlarına yönelmeye başladı. Online eğitim ile yüz yüze eğitimin birlikte uygulandığı, hibrit, blended learning (harmanlanmış eğitim) ya da karma eğitim olarak adlandırılan model de bu metotlardan biri. Yeni akademik yılda “Blended Learning (Karma Eğitim)” adıyla bu eğitim modelini de devreye alan İstanbul Kültür Üniversitesi’nde (İKÜ), öğrenciler sınıf ortamındaki derslere hem fiziksel olarak hem de üniversitenin kurumsal uzaktan eğitim çözümü CATS üzerinden online olarak eş zamanlı katılabiliyor.
#EğitimAdı Ilgın Durmuş, 10 yaşında. Muğla Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Tiyatro Bölümünü birincilikle kazanmış dislektik bir çocuk. Okuluna devam ederken aynı zamanda jimnastik, tiyatro ve yan flüt eğitimi alıyor. En büyük hayali ise milli jimnastik antrenörü olmak.
#Ilgın DurmuşEylül ayına girmemizle beraber, 14 Haziran'da başlayan yaz tatili döneminin tamamlanmasına günler kala, öğrenci ve velileri de alışveriş telaşı sardı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından geçtiğimiz senelerde uygulanmaya başlanan 1. 5. 9 sınıf okula uyum süreci, okulların açıklamasına günler kala gündeme gelmeye başladı. Peki, 5. sınıflar okula ne zaman başlayacak? Ara tatiller ne zaman? İşte, o konulara ilişkin bilgiler.
#5. Sınıflar Okula Ne Zaman Başlayacak?Eğitimin geleceğinden söz ederken, yapay zekâ kullanımının ön planda olduğu ve bu alanda deneysel çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Kaliteli, ulaşılabilir, kişiselleştirilmiş eğitim tüm dünyanın gündeminde. Amaçlar arasındaki “Kişiselleştirilmiş eğitim” özellikle dikkat çekiyor. Her çocuğun üstün yönlerine, yeteneklerine göre uyarlanmış bir eğitim fikri kulağa çok güzel gelse de kavram, çocuğu belirli bir kalıba yönlendirecek ve diğer yeteneklerini kaybettirecek gibi bir algıya da neden olabiliyor. Bu durum, öğrencinin bir çeşit yankı fanusuna girmesi olarak da düşünülebiliyor.
#Yapay ZekaNetworking (çevre) konusunda eğitimler veren Işıl Taysever ile Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time dersler veren insan kaynakları profesyoneli İdil Türkmenoğlu, “Torpil Değil Networking” adlı bir kitap yazdılar. Taysever ve Türkmenoğlu, gençlere iş bulma süreçlerinde ve iş hayatında nasıl networking yapılacağına dair pratik bilgiler veriyorlar. İdil Türkmenoğlu, sorularımızı cevapladı.
#NetworkingÖnümüzdeki 5 yılın eğitimini şekillendirecek “2023 Eğitim Vizyonu”, bir yandan bu alanda unutulan kavramlar olan “pilotlama, simülasyon ve tasarım”ı gündeme taşırken bir yandan da ayakları yere basan bir programın müjdesini veriyor. Yani hızlı değil, adım adım bir değişim. Bu da eğitimde özlenen ve beklenen bir tablo. Gelin, vizyonun en önemli bölümlerini birlikte ele alalım.
#2023 Eğitim Vizyonu