İstanbul Ofis Pazarı’ndaki arz-talep dengesi 2018 yılında bozuldu. Ofis stoku bir önceki yıla göre yüzde 4 büyürken işlem hacmi yüzde 28 daraldı. 2019’da ise ofis piyasasında 'bekle ve gör' anlayışıyla birlikte yeni projelerde erteleme ya da planlama değişikliklerinin olması bekleniyor.
#OfisJLL Türkiye’nin hazırladığı ‘Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü Raporu’na göre 2018’in ilk çeyreğinde AVM arzı 405 merkezde 12.3 milyon metrekare olarak hesaplandı. İstanbul’daki A sınıfı ofis arzı 5.3 milyon metrekareye ulaşırken, İstanbul ve Kocaeli alt pazarlarındaki lojistik arzı 9.96 milyon metrekare seviyesine yükseldi. İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise, bir yıl öncesine göre yüzde 59 arttı.
#JLL TürkiyeİSTANBUL’daki Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ın stadyumlarının bulunduğu semtler, gayrimenkul açısından da oldukça değer taşıyor. Stadyumlar, futbol aşıklarını kendisine çekerken, değerlenen bu bölgelerdeki konut ve ofis fiyatları da futboldaki yarış kadar kızışıyor.
Gayrimenkul sektöründe seçimlerden sonra ciddi bir hareketlilik yaşandığını, bu hareketliliğin ise kriz ortamıyla durgunlaştığını belirten Trio Yatırım Değerleme Genel Müdürü Taşkın Haşemoğlu, “Kriz ortamı insanlarda tedirginlik yaratmasın. Gayrimenkul almanın tam zamanı. Ev almayı düşünenler bayram sonuna kalmasın” dedi.
Dubai’de hükümetin sahip olduğu yatırım şirketi Dubai World’ün 59 milyar dolarlık borcunu 6 ay ertelemek istemesi, ‘şişen balon hava kaçırmaya başladı’ yorumlarına neden oldu. Avrupa piyasaları ilk günün paniğini dün üzerinden atmaya çalışırken, Kurban Bayramı Türkiye’yi, Şükran Günü de ABD piyasalarını bu şoktan korudu.
Pandemiyle birlikte esnek çalışma modeline geçen çalışanlar ofise dönüşle birlikte online toplantı yapabilecekleri alana ihtiyaç duymaya başladı. Ofis mobilya sektörü, bu ihtiyacı gidermek için gürültüden izole edilmiş toplantı kabinleri üretti. Fiyatları 3 bin ila 10 bin dolar arasında değişen bu ürünlere en çok büyük ölçekli şirketler ilgi gösterirken, kısa ve orta vadede tüm dünyada yaygınlaşması bekleniyor.
#Hürriyet İKKent hayatı değişti, evler küçüldü, dev halıların kapladığı odalar artık yok. Hal böyle olunca bir dönemin gözde girişimcilik alanı halı yıkamacılığı kan kaybetmeye başladı. Talebin yüzde 70 düştüğünü belirten sektör temsilcileri, firmaların birçoğunda eleman çıkarma ve küçülme olduğunu belirtirken, “Geçen yıla göre yüzde 30 kapanma söz konusu” diyorlar.
#Halı YıkamaEv sahibi-kiracı anlaşmazlıkları ve kentsel dönüşüm süreci taşınma talebini artırsa da, maliyetler bütçeleri zorluyor. İstanbul’da 3+1 daire için ortalama fiyatları baz alarak yaptığımız hesaba göre; depozito, peşin kira, emlakçı bedeli, nakliye ve boya badana ile taşınmanın maliyeti 150 bin TL’yi buluyor.
#TaşınmaGYODER, gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini değerlendirdiği, 'GYODER Gösterge' Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 4. Çeyrek Raporu'nu yayımladı. Rapora göre konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 17.5 düşüşle 1.225.926 adede gerileyerek son sekiz yılın en düşük seviyesine indi. Kredi mekanizmasında yaşanan yavaşlama ve tasarrufların azalması ile tasarruf amaçlı konut alımları azaldı.
#GYODERTanınmış markaların adlarını kullanarak açılan internet siteleri üzerinden dolandırıcılık yapılıyor. Adana'da yaşayan Bülent Özdemir, bu dolandırıcılık yönteminin en son mağdurlarından biri oldu. İstanbul'dan Adana'ya verdiği televizyon siparişinden geri dönüş alamayan Bülent Özdemir, firmanın Beylikdüzü'nde gösterdiği depo ve ofis adresinin boş bir arazi olduğunu fark edince dolandırıldığını anladı.
#İnternet SitesiTanınmış markaların adlarını kullanarak açılan internet siteleri üzerinden dolandırıcılık yapılıyor. Adana'da yaşayan Bülent Özdemir, bu dolandırıcılık yönteminin en son mağdurlarından biri oldu. İstanbul'dan Adana'ya verdiği televizyon siparişinden geri dönüş alamayan Bülent Özdemir, firmanın Beylikdüzü'nde gösterdiği depo ve ofis adresinin boş bir arazi olduğunu fark edince dolandırıldığını anladı.
#İSTANBULDeğişen talepler, artan fiyatlar, kredi imkânlarının sınırlı olması gayrimenkul sektöründe dengeleri değiştirdi. Toplam satış içinde uzun yıllar lider konumda olan konut, yerini arsa-tarlaya kaptırdı. Pandemide ilginin azaldığı ofislerde doluluklar yeniden artmaya başladı. Ancak ofis ve işyeri gibi ticari gayrimenkuller, profesyonellere hitap ettiği için bireysel yatırımcı açısından zorlu alan olarak görülmeye devam ediliyor. İşte uzman görüşleriyle konut, arsa ve ticari gayrimenkul piyasasında yaşananlar...
#GayrimenkulKentsel dönüşüm projelerine odaklanan Polat Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, “50 yıl önce binaların nasıl yapıldığını biliyoruz. O günün tekniği ve şartnamelerine göre yapılan yapılar oldukça riskli. Deniz kumu sözde yıkanarak satıldı, profesyonel beton şirketleri yoktu. İstanbul’un yüzde 70-80’i dönüşüme girmeli” dedi.
#Adnan PolatDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülFarklı işkollarından inşaat sektörüne gelen firmaların kentsel dönüşüm alanlarında vatandaşları hatalı yönlendirdiğini söyleyen Polat Gayrimenkul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel, “Sermayesi, iş tecrübesi yetersiz müteahhitler dönüşümün önündeki en büyük engel. Ne yaptıkları, nasıl yaptıkları belli değil. Güvenli konutlardan bahsediyorsak önce bu firmaların ayıklanması gerek” dedi.
#Müteahhit