Güncelleme Tarihi:
GAYRİMENKULE yapılan yatırımın, geleceğe yapılan yatırım anlamına geldiğini belirten Trio Yatırım Değerleme Genel Müdürü Taşkın Haşemoğlu, gayrimenkulün, kriz ortamlarında tampon sektör olma özelliği taşıdığını belirtti. Sektörde seçimlerden sonra büyük bir hareketlilik yaşandığını, bu hareketliliğin borsa ve dövizdeki yükselişle sekteye uğradığını ifade eden Haşemoğlu, şunları söyledi:“Yaşanan kriz ortamı alıcıyı ve satıcıyı bekleme sürecinin içine itti. Herkes kriz ortamının yarattığı tedirginlikle alımlarını askıya aldı. Bankaların kredi musluklarını kesmesiyle de piyasa tam anlamıyla kilitlendi.
Müteahhit şaşkın
Fakat bu durum konut fiyatlarını arttırmadı. Ne yapacağını şaşıran müteahhitler panik halde piyasadaki dalgalanmanın durmasını bekliyor. Böyle dönemler gayrimenkul almak için iyi bir ortam yaratır. Satıcılar ne olacağını bilmediği için daha esnek davranırken, alıcılar şartlarını çok daha net ortaya koyabilir. Bu nedenle gayrimenkul almayı düşünenler planlarını ertelemesin. Bayramdan sonra fiyatlarda artış yaşanmasını bekliyoruz. Gayrimenkul fiyatlarının daha aşağı inme ihtimali yok. Arsa üretimi azaldığı için, mevcut gayrimenkul rakamları artmaya başlayacak.
Fiyat pahalı
Çukurambar ve Balgat bölgelerinde yükselen modern ofislerde ciddi bir fiyat dengesizliği yaşanıyor. Ofislerin inşaat maliyeti konutunkine oranla yüzde 50 daha ucuz. Fiyatları ise daha pahalı. Ofis fiyatları dengeye oturmalı, insanlar biraz daha araştırarak ofis alımı yapmalı. Konut yaptığınız zaman mutfağından zeminine, banyosundan duvar kağıdına pek çok düzenleme yapıyorsunuz. Ofiste ise bunlar yapılmadığından maliyetler daha ucuz, ama bu durum fiyatlara yansımıyor. Ankara’da iyi bir konutun metrekaresini 3 bin TL’den alabilirsiniz. Ofiste ise bu rakam 5 bin TL civarında. Müteahhitlerin ayaklarını yere basması lazım. Vatandaşa bu fiyatlarla ofis alımı yapmalarını tavsiye etmiyoruz.”
İstanbul doydu sıra şimdi Başkent’e geldi
GAYRİMENKULÜN satarken değil alırken kazanıldığını ifade eden Haşemoğlu, “Önemli olan doğru mülkü bulabilmek. Gayrimenkulde satarken kazanılmaz, alırken kazanılır. Bir gayrimenkulu alırken ne kadar ucuza alırsanız, satarken daha rahat satarsınız ve karınızı arttırmış olursunuz. Ankara’daki araziler çok kıymetlenecek. İstanbul’da çok fazla proje var ve piyasa doygunluğa ulaştı. Ankara hala çok bakir. Yeni konseptler yaratılacak çok yer var. Ankara, tek bir doğrultuda büyüyen bir şehir değil. Şehirler hep batıya doğru büyür. Ankara da batıya doğru büyüdü ama artık çok uzaklaştı. Mamak tarafında yeni alışveriş merkezi ve doğu garajı gibi projelerle bölgede yapılanma hızlanıyor” dedi.
Ankara’daki firmalar profesyonel değil
ANKARA’daki firmaların profesyonellikten çok uzak olduğunu belirten Haşemoğlu, “Başkentli bazı firmalar hala Ankara’nın geleceğinin farkında değil. Hala kendi yağlarında kavrulmayı tercih ediyorlar ve profesyonelleşemiyorlar. Bu konuda ciddi eksiklik var. Ankara’da sadece bir iki tane profesyonelleşmiş firma var. Onlar da zaten projelerini ortaya koyuyor. Yakın zamanda Ankara’da her gayrimenkul için olmasa da fiyatlarda gözle görülür artışlar yaşama ihtimalimiz çok yüksek. Ankara’da çok değişken bir fiyatlama var” diye konuştu.