Ödev haberleri sayfasında Ödev hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2636 Ödev haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Eğitimde ödev ve görev vermeyi çok seviyoruz. Ne işe yaradı? Ne kadar faydalı oldu? Öğrencide hangi davranışlar değişti? Çoğunlukla umursamadan ödev veriyoruz. Bu ödevlerin ne kadarı öğrenciler tarafından sağlıklı bir şekilde hazırlanıyor? Ne kadarı sağlıklı bir şekilde ölçülüp değerlendiriliyor? Bu soruları pek de umursamıyoruz, umursamış olsak bile bunu ölçme imkanı ve bilgisine sahip miyiz?
#Konuk YazarÖğretmenlerin verdiği ödevler, makaleler, tezler yeni bir iş kolunun doğmasını sağladı. Üşengeç öğrenciler hizmet sağlayıcı sitelerde para karşılığı ödevlerini başkalarına yaptırmaya başladı. Popüler e-ticaret sitelerinde birçok ilan bulunurken bir ödevin maliyeti ise bin 500 TL’yi bulabiliyor.
#ParaAlmanya’da Siegburg kentindeki bir lisede öğrencilere verilen ödevdeki ön yargılı değerlendirme sorusu, Türk Veliler Birliği’nin tepkisini çekti. Avukat Fatih Zingal ise yayımladığı mesajda, “Bu, öfke ve gizli ırkçılığın eğitim sistemimize nasıl nüfuz ettiğinin bir başka örneğidir” diye yazdı
#AlmanyaHer eğitim döneminde tartışılan ancak bir türlü çözüm bulunamayan fazla ev ödevi problemi yeniden gündemde! Saatler süren ödevlerden dolayı çocuklar perişan, veliler şikâyetçi! Uzmanlara göre akademide oldukça uzun zamandır tartışılan ve konuyu gündemde tutan asıl nokta, ödevlerin niteliği ve uygulama şekli...
#ÖdevPandeminin ardından uzaktan eğitime alışan öğrenciler yüz yüze eğitime adapte olmakta zorluk yaşıyor. Çocuklarına derslerinde destek olmaya çalışan ve bir anda ‘sınıf atlayan’ veliler de ödevlerden yakınıyor. Ödevler mi çok, öğrenci ve veliler uzaktan eğitim sırasında müfredattan mı koptu? Hem uzmanlarla hem veliler ve öğretmenlerle konuştuk.
#ÖdevBaşkasının yerine tez yazıp ödev hazırlayan hatta üniversitelerin yaptığı online sınavlara girip sahtekarlık yapanlar hesaplarını bir bir kapatmaya başladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu internet siteleri ve sosyal medya hesapları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş, tespit edilenlerin üniversiteden ihraç, para ve hapis cezalarına çarptırılabileceği açıklanmıştı.
#YökMart 2020 tarihi ve sonrasında yaşadıklarımız, bizler ve çocuklarımız için uzun ve zorlu bir yol oldu, olmaya da devam ediyor. Her bir yaşantımız bu yolda bir mihenk taşı. ‘Hayat eve sığar’dan sonra yaz geldi. Kimimiz eve sığmaya devam ettik. Kimimiz bu sıkıntılı zamanlarda bir mola olsun diyerek kaçak tatiller yaptık. Eylül ayı derken okulların açılıp açılmama belirsizlikleriyle birlikte artık 2020’ye veda ettik. Takvimdeki yıl değişikliğinin diğer adı kâbus olan 2020’den sonra bir umut rüyası olma potansiyeli taşıyan 2021 ile kucaklaştık.
#ÇocukEv ödevinin bir çocuk için yararlı olup olmadığı konusunda sürekli tartışmalar yapılıyor. Ev ödevi çocukların öz disiplini ve bağımsız problem çözme becerilerini geliştirmede oldukça etkilidir. Eğitimin de evlere taşındığı bu günlerde çocuklara ödev yaptırmak sizi zorlayabilir. Birkaç basit ipucu ile ödev sorununa da kolayca çözüm bulabilirsiniz.
#ÖdevDüzce’nin Gölyaka ilçesine bağlı Hacı Yakup Köyü Yeni Yaşam İlkokulu 2'nci sınıf öğretmeni Erkan Boztaş, kendi evinde hazırladığı ödevlerini evde kalan ve sadece EBA üzerinden ders gören öğrencilerinin dersleri unutmaması için öğrencilerin evlerine kadar ödevlerini hazırlayıp getiriyor.
#Öğretmen18 milyon öğrenci yarıyıl tatiline başladı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, ilk ve ortaokul ile lise öğrencilerine tatili iyi değerlendirmeleri için önerilerde bulundu. Müzeler ve tiyatrolar da sömestre özel birçok etkinlik düzenliyor. Çocukların izleyebileceği filmler de sinema salonlarında gösterime girdi. Bu etkinliklerden birkaçını sizler için derledik.
#Gazetehaberiİlk ara tatil başladı, öğrenci ve öğretmenler 25 Kasım’da tekrar sınıflarda olacak. MEB, öğrencilerin öğrenmeleri ve keyifli vakit geçirmeleri için 81 ilde yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle etkinlik programı hazırladı. Uzmanlar Prof. Dr. Ali Ekber Şahin ile Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez’in de öğrenci ve velilere önerileri var.
#GazetehaberleriDers zili çaldı. 18 milyonun üzerinde öğrenci ve 1 milyon öğretmen dersbaşı yaptı. Uzun tatil dönüşü öğrencilerin en çok zorlandığı konu ise ödevler oluyor. Ödev yapmak istemeyen çocukların velileri de zorlanıyor. Bu konuda öğrenciyle birlikte öğretmen ve veliye de sorumluluklar düşüyor.
#DersRamazan Bayramı’nı da içine alan 9 günlük ara tatil dün başladı. Öğrenciler okulun son günü hem bayram hem de tatil coşkusunu bir arada yaşadı. Bakan Tekin, “Kalemler dinlenmeye, defterler uyumaya çekilsin. Oyunlar, kitaplar, sevdiklerimizle geçirilen sıcacık anlar sizlerle olsun” dedi...
#Ramazan BayramıMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ilkokul 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik ‘Dijital Dünyada Ekran Kullanımı Araştırması’ yapıldı. Buna göre çocukların büyük bir bölümünün dijital cihaz olmadan bir gün bile geçiremediği, yemek yerken dahi dijitalden kopamadığı ve bu cihazlar ellerinden alındığında kendilerini mutsuz ve öfkeli hissettiği belirlendi.
#Dijital CihazlarABD’de eğitimciler üzerinde yapılan bir araştırma, öğretmenlerin yüzde 93’ünün yapay zekayı faydalı bulduğunu ortaya çıkardı. Ancak yapay zeka araçlarını kullananların oranı yüzde 70’lerde kaldı. Öğretmenlerin yapay zekayla ilgili endişeleri ise öğrencileri kopya gibi etik dışı davranışlara yöneltme ihtimali.
#Yapay ZekaEv işleri neredeyse tarih boyunca pek çok kültürde kadınların sorumluluğunda görüldü. “Ev işlerinde yardımcı olurum” diyen erkekler ne yazık ki cinsiyetçi değil ‘modern’ sayıldı. Acaba dünya ve insanlık ilerledikçe bu konuda nereye geldik? Yeni nesil ilişkilerde çiftler arasında işbölümü gerçekten yapılıyor mu, yoksa eski alışkanlıklar sürüyor mu? 20-35 yaş aralığındaki 40 gençle konuştuk.
#Ev İşiİstanbul Başakşehir'de rögar kapağını açarak yer altına inen hırsızlar internet kablolarını çaldı. Şüphelilerin rögar kapağını açarak kabloları çaldığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Mahalle sakini Recep İslam, 'Başka firmaların kıyafetleri, elbiseleri bunları nasıl tedarik ediyorlar bilmiyorum ama muhtemelen her yerde satıldığından alıyorlar, giyiyorlar. İnsanları bu şekilde kandırıyorlar. Adamların üstünde elbise var, araba var. Ses çıkarmıyorsunuz haliyle.' dedi.
#Başakşehirİstanbul Başakşehir'de rögar kapağını açarak yer altına inen hırsızlar internet kablolarını çaldı. Şüphelilerin rögar kapağını açarak kabloları çaldığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Mahalle sakini Recep İslam, 'Başka firmaların kıyafetleri, elbiseleri bunları nasıl tedarik ediyorlar bilmiyorum ama muhtemelen her yerde satıldığından alıyorlar, giyiyorlar. İnsanları bu şekilde kandırıyorlar. Adamların üstünde elbise var, araba var. Ses çıkarmıyorsunuz haliyle.' dedi.
#İstanbulGünümüzde yapay zekâ (YZ), eğitim alanında dönüşüm yaratan en önemli teknolojilerden biri olarak dikkat çekiyor. Eğitim alanında YZ en basit ifadeyle sınıf içi ve çevrimiçi öğrenme süreçlerini daha etkili, erişilebilir ve kişiselleştirilmiş hâle getiriyor. Eğitimde dijitalleşmenin ivme kazandığı bu dönemde, üretken yapay zekanın sunduğu fırsatlar eğitimci, öğrenci ve veliler için oldukça önemli ve heyecan verici hâle geldi. YZ ile eğitimin yeniden şekillendiği günümüzde öğrencilerin bu fırsatlardan en yüksek düzeyde faydalanmaları için ebeveyn ve eğitimcilerin öğrencilere rehberlik etme görevini üstlenmeleri gerekiyor.
#Konuk YazarBitlis'te konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz, "Tamamen milli iradeden doğan geniş katılımlı, çoğulcu, özgürlükçü, baştan sona milletin temsilcilerinin hazırlayacağı yeni anayasayı Türkiye Yüzyılı'nda aziz milletimizin hak ettiğine gönülden inanıyoruz." dedi.
#Cevdet YılmazESKİDEN veli dediğin akşam ödev kontrol eder, öğretmen ise sabah derse girerdi. Ama dünya değişti. Bugün bir çocuk, yapay zekâ destekli bir eğitim asistanı ile evde bir konuyu sıfırdan öğrenebiliyor. Öğrenciye, yapamadığı soruları aşamalı olarak çözdüren, eksiklerini belirleyip ona özel bir yol haritası çıkaran sistemler var.
#1Bahçeşehir Koleji, yapay zekanın eğitimdeki yerinin ve geleceğinin konuşulduğu seri konferansların ilkini İzmir’de gerçekleştirdi. “Eğitimde Yapay Zekanın ABC’si” başlığıyla düzenlenen seminerde, Bahçeşehir Koleji uzmanlarınca hazırlanan ve öğrencilere kişiselleştirilmiş eğitim imkanı sunan yapay zeka destekli öğrenci asistanı uygulamasını içeriğinde barındıran BKAi da tanıtıldı.
#1Okul öncesinden lise kademesine kadar tüm öğrenciler için 2024-2025 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi dün başladı. Yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1 milyon 200 bini aşkın öğretmen, ilk ders zilinin çalmasıyla sınıflarda yeniden bir araya geldi.
#OKUL“Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım.” Sait Faik AbasıyanıkTürk edebiyatının usta hikayecisi “yazmasam deli olacaktım” diyerek yazmanın psikolojik boyutuna vurgu yapıyor. Elbette yazmanın en önemli katkılarından birisi rahatlama sağlaması, peki bu kadarla sınırlı mı?
#Konuk YazarGençler yapay zekâyı ödev yaparken, sınavlara hazırlanırken, ders çalışırken sık sık kullanıyor, metin ve görsel konusunda onun kapısını çalıyor. Ama yapay zekânın hayatlarındaki yeri eğitimle sınırlı değil. Beste yapıyor, sağlık, beslenme, stil ve gezi tüyoları da alıyorlar. Hatta yüzde 40’ı yapay zekâyı sırdaş gibi gördüğünü, ilişkisinde bir problem yaşadığında ona danıştığını söylüyor.
#Yapay ZekâSon dakika haberi... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, CNN Türk ekranlarında yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. Fidan, Suriye'de yaşanan gelişmelere ve terörle mücadeleye ilişkin önemli mesajlar verdi. Bakan Fidan: "PKK/YPG terör örgütü Suriye'den çıkmazsa askeri harekat yaparız. Türkiye'nin harekat yapması istenmiyorsa şartlar bellidir. PKK yönetim kadrosu ile tüm kadroları Suriye'yi terk etmeli. Ancak buna yönelik hazırlık veya niyet görmüyoruz." dedi.
#Hakan FidanMehmet Akif İnan Vakfı tarafından bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Mehmet Akif İnan Ödülleri, Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da katıldığı törenle sahiplerini buldu. Programa mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "İsrail’in Kudüs'e yönelik saldırılarını yıllar öncesinden mısralarında anlatan eğitimci, şair, yazar Mehmet Akif İnan'ın yazdıklarının halen güncelliğini koruması, ölümsüz bir esere imza attığının büyük kanıtıdır" ifadelerini kullandı.
#Mehmet Akif İnanİstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, yapay zekanın öğrencilerin akademik performansı üzerindeki etkisini araştırdı. 452 öğrencinin katıldığı bu araştırma sonucunda, yapay zekanın akademik performansı artırdığı ortaya koyuldu.
#Yapay ZekaÇocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK), her yıl düzenlediği geleneksel çalıştaylar kapsamında, bu yıl Dijital Ebeveynlik konusunu ele aldı. 5 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilen çalıştay, dijital çağda çocuk yetiştiren ebeveynlerin karşılaştığı zorluklara çözüm üretmek ve çocukların medya kullanım alışkanlıklarını güvenli, sağlıklı ve dengeli bir şekilde yönetmelerine destek olmak amacıyla düzenlendi.
#ÇocukAdanalı üçüzler Nehir, Yağmur ve Deniz Akman (17), yetenek sınavında başarı sağlayıp İzmir’de, hayallerindeki üniversitede çizgi film ve animasyon ile grafik tasarım bölümlerinde okumaya başladı. Tek yumurta üçüzleri olduğu için arkadaş ve öğretmenlerinin sıklıkla kendilerini karıştırdığını belirten Akman kardeşler, hayallerinin ileride bir şirket kurup, birlikte çalışmak olduğunu söyledi.
#Üçüzler Yetenek Sınavıyla Aynı Bölümü KazandıTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla 81 ilden gelen öğretmenlerle bir araya geldi. Kurtulmuş, yaptığı konuşmada öğretmenlik mesleğinin önemine dikkat çekerek "Mesele sadece güzel okullara sahip olmak değil, insani okumak olarak da ifade edeceğimiz; insanlığa ve evrene karşı sorumlulukları özümsetecek eğitim sistemine sahip olmalıyız. İnsanlığın ihtiyaç duyduğu alanlarda yeni bir bakış açısının filizlenmesine de katkı sağlayacağını düşünüyorum." dedi.
#Numan KurtulmuşDijital dönüşümle birlikte öğrenme ve eğitim kökten değişmeye başladı. Günlük hayatta vazgeçilmezimiz olan mobil cihazlar ve internet, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini kişiselleştirmede en büyük yardımcı oldu. Uzaktan eğitim, çevrimiçi kaynaklar ve dijital öğrenme platformları ile öğrenciler her yerden öğrenme fırsatlarına erişebilir oldu.
#Amerika Lise DiplomasıEğitim öğretim yılının ilk ara tatili okullarda ders zilinin çalmasıyla sona erdi. Anaokulundan lise kademesine kadar yaklaşık 20 milyon öğrenci, hafta sonlarıyla beraber 9 gün süren tatilin ardından okula yeniden ‘merhaba’ dedi.
#2024-2025 Eğitim Öğretim YılıYapay zekaya yaptırılan ödev, tez, makale ve projeler son yıllarda akademik camianın sıklıkla tartıştığı konular arasında yer alıyor. Bu nedenle öğrenci ve akademisyenlerin çalışmalarını yapay zekaya yaptırmasının önüne geçmek ve bunu belirlemek için ‘yapay zeka dedektörleri’ kullanılmaya başlandı. Ancak ABD Georgia Southern Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Doğan’a göre, bu dedektörler kimi zaman yanıltıcı olabiliyor. Öyle ki tamamen insan elinden çıkmış bir makalenin yapay zeka tarafından yazıldığını raporlayabiliyor.
#Doç. Dr. Selçuk Doğan