Sosyal medyada eleştirinin sınırı pek yok. En basit tepki bile kısa sürede linçe dönüşebiliyor. Yazar Orhan Pamuk’un ‘Babamın Bavulu’ kitabını kendisinin seslendirmesini beğenmediğini belirten bir kullanıcı, cümlesine ‘linçlenmeyeceksem’ diye başlıyor. Linç edilmek tek kelimeyle ifade ediliyor artık.
#ŞAİRİstanbul’un çevresindeki köylerde yapılan hayvancılıkta mandaların özel bir yeri vardır. Şöyle bir şehir dışına çıkıp kır havası alayım dediğinizde yol kenarında satışı yapılan en önemli yöresel ürünün manda sütü, yoğurdu ve kaymağı olduğunu görürsünüz. Ya da görürdünüz demek daha doğru?
#17. İstanbul BienaliBurcu Güneş neden korktu, Seren Serengil kim için sabaha kadar ağladı, harçlıklarıyla çocuk yaşta dövize yatırım yapan kim, bayramlığını hâlâ saklayan hangi şarkıcı… Tanınmış isimlere bayramın onlar için ne anlama geldiğini ve unutamadıkları bayram anılarını sorduk; bayrama dair özlemlerini dinledik. İyi bayramlar...
#Bayram AnılaıKomet, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde dikilen kavun karpuz heykellerinin “Türk Pop Art’ı” olduğunu belirtip genç sanatçılara bunları incelemelerini önerdi. ‘Kiç’ olarak nitelendirilebilecek bu yapı(t)lar, çirkinler, ürkütücüler, yabansılar ama gerçekler. Komet’in, vaktiyle ‘İdi-İdim-İdik’ sergisinde dergilerden, gazetelerden topladığı ‘kiç’ örnekleri şimdi fiile dönüşüyorsa (Komet’in şiir kitabının adı da ‘Esas Mesele İdi Fiil’di) üstünde düşünmek gerçekten zaruret.
#Türk Pop Art’IÇocuklar, İstanbul Modern’in Çevrimiçi Yaz Sanat Okulu’na Türkiye’nin her yerinden katılarak, müze uzmanlarıyla evlerinde sanat çalışmaları gerçekleştiriyor. Baskı Resim, Kübist Portreler, Geo Resimler, Gölgelerle Sanat ve Benim Harflerim adlı atölyeler çocukları bekliyor.
#Çocuk8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde tüm Türkiye’de bir dizi etkinlik gerçekleşecek. Güne düzenlenen koşularla başlayabilir, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun etkinliklerine katılabilirsiniz. Ayrıca Cemal Reşit Rey’de iki farklı konser ve ‘Osmanlı’da Kadın Hareketi’ başlıklı panel var.
#8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar GünüSon dönemin gözde kadın ressamlarını söyleyin deseler, Nermin Alpar aklıma gelen ilk isimler arasında yer alır. Gerek açılan karma sergilerde, gerekse müzayedelerde olsun, Nermin Alpar imzalı resimler en fazla rağbet gören eserler arasındalar. Özellikle kadın sanatseverler Alpar’ın resimlerini çok seviyorlar. Sanırım kadınlar Alpar’ın eserlerinde kendilerine ait bir hikaye buluyor.
#UĞUR ERGANBir şeyi açıkca itiraf edeyim. Bu haftaki konuğumuzu ne zaman görsem, bunca zaman geçmesine rağmen kendisiyle ilgili yazı yazamadığım için hep üzülmüşümdür. Galeri Soyut’un sahibi Mehmet Subaşı ile sohbet ederken, sanatçının alışılmışın dışında farklı bir anlayışa sahip sergi hazırlığı yaptığını öğrenince, kendime, “Artık bu sefer kesin yazıyorsun” dedim.
#UĞUR ERGANGenç ve başarılı bir sanatçıdan bahsetmek istiyorum bu hafta. Konuğumuz soyut çalışmalarıyla öne çıkan Canay Günler. Günler’in geçen cuma günü BRHD Tuğrul Velidedeoğlu Sanat Galerisi’nde (Hollanda Caddesi) açılan “Ruhun Dokusu” adını verdiği sergisi 6 Şubat’a kadar açık kalacak.
#UĞUER ERGAN‘7. Kıta’ temalı 16. İstanbul Bienali ve art arda açılan yeni müzelerle hayli hareketli bir yılı geride bırakırken yılın en iyi sergilerini 11 kişiden oluşan sanat yazarları jürisi değerlendirdi. Jürinin ‘ilk 10 sergi’ sıralamasına göre yaptığımız puanlamanın sonunda, Arter’de açılan Altan Gürman retrospektifi ilk sıraya yerleşti. İşte, 2019’un en iyi 15 sergisi...
#2019 En İyi SergilerSALT’ta açılan Nur Koçak retrospektifi ‘Mutluluk Resimlerimiz’de, kadın bedeni ile kadın bedeni düşüncesi, aile ile toplum, resim ile fotoğraf, çocukluk ile yetişkinlik, zanaat ile sanat, fikir ile imge arasında sonsuz bir dolaşım söz konusu. Bir sanat kurumunu seksi erkek donu satılan bir mağazaya dönüştüren sergi, erkek sanatçı bileğinin gücüyle şekillenen bir dönemin içinden büyük zorluklarla gelen Nur Koçak’ın mücadelesinin özetini sunuyor.
#Nur KoçakMine Sanat Galerisi, 35. yılına gireceği bu sezonda özel bir proje ile Antonina Sanat Galerisi’nde yeni sanat sezonuna başlıyor. Sergide, 1980’ler Türkiyesinde çağdaş sanata sevgi ve inançlarıyla, çağdaş çizgideki Mine Sanat Galerisi’ne güven duyarak koleksiyon yapmaya başlayan Alman kökenli Dagmar Göğdün - eşi Doğuş Holding ve Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi merhum Sadi Göğdün ve Ecz. Ayla Uluhan - eşi Av. Sabit Uluhan’a ait eserler yer alıyor.
#Mine Sanat GalerisiFotogerçekçilik akımının Türkiye’deki ilk temsilcilerinden Nur Koçak’ın 1960’lar ile 2010’lar arasındaki desenleri ve resim serilerinden oluşan en kapsamlı sergisi SALT Beyoğlu ve SALT Galata’da. 1981 tarihli bir seriden esinle adlandırılan ‘Mutluluk Resimlerimiz’, kadın dergilerinden Hollywood sinemasına popüler kültürün yaygınlaşması ve Türkiye’deki yansımalarını eleştirel bir gözlemci anlatıcı olarak irdeleyen sanatçının üretimine ayrıntılı bir bakış sağlıyor.
#Mutluluk ResimlerimizZaman öyle hızlı akıyor ki… Daha yeni yılbaşı kutladık gibi geliyor bana ama bir sonraki yılbaşına da bir şey kalmadı hani. Bugün Ekimin 1’i, kasım, aralık derken hooop 2020. Ekim hiç fark ettirmeden geldi ama eli boş gelmedi neyse ki… Çantasında epey malzeme var, kültür sanat meraklıları için. Ayın takvimindeki en büyük kalemlere hızlıca bakalım mı?
#Ekim Ayı Etkinlikleriİstanbul eylül ayıyla birlikte sanat alanında çok önemli bir viraj alıyor. Art arda açılan müzeler, bienal, sanat fuarı, fuar anlamına gelen sergiler ve öteki yan etkinliklerle birlikte bakınca İstanbul yeniden (hem beklenen hem de beklenmeyen şekilde) dünya sanat haritasına oturdu. Ne anlama geliyor bu açılım, nereden kaynaklandı? Bu soruyu serinkanlılıkla irdelemeli. Çünkü hiçbir şey bir çırpıda olmadığı gibi nedensiz bir oluşum da söz konusu değil.
#SANATO, Nur Koçak. Çok değerli bir sanatçı. Ve fotogerçekçilik akımının Türkiye’deki ilk temsilcilerinden. Neredeyse, 60 yıl boyunca ürettiği eserleri, SALT’ın düzenlediği sergide, sanatseverlerin huzurunda. Kesinlikle kaçmaz! Aralık ayına kadar vaktiniz var. Adı ‘Mutluluk Resimlerimiz’. Nur Koçak, küreselleşen tüketim kültürünü ve kadın ve erkek bedeninin, seyirlik bir nesne olarak kimliksizleştirilmesini sorguluyor. Donanımlı, bilgili, yaşadığı toplumla ilgili ve çok yaratıcı bir sanatçı. Aynı zamanda devrimci ve başkaldıran bir sanatçı. Akademinin tariflediği katı kuralların üzerine çıkabildi ve kendine özgü fotogerçekçi eserler üretmeyi sürdürdü…
#Yazarİki yeni müze, bir bienal, bir sanat fuarı, onlarca sergi ve etkinlik... Sanat sezonu en çarpıcı ve yoğun açılışlarından birini yapıyor eylül ayında. Alanında dünyanın en saygın etkinlikleri arasında yer alan ve uluslararası sanat profesyonellerini Türkiye’ye çeken İstanbul Bienali yaklaşırken Contemporary İstanbul’un yanı sıra müze ve galeriler de en iddialı sergilerine hazırlanıyor. Bu yılın heyecanını artıran önemli gelişme ise merakla beklenen iki yeni müzenin; Arter ve Odunpazarı Modern Müze’nin art arda açılıyor olması. İşte sanat dünyasının altın sezonu...
#16. İstanbul Bienali