Yapay zekânın dünya düzeninde hem yerini sağlamlaştırdığı hem de şimdiye kadarki bilinçli uyarıların en ciddi seviyeye tırmandığı tarihi bir haftayı geride bıraktık. Apple yapay zekâ ligine girdi, Open AI ise açık bir mektup yayımladı. Ardı ardına gerçekleşen bu sıcak gelişmelere birlikte yakından bakalım...
#Yapay ZekâDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brüksel'de Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol ile görüştü. Fidan, daha sonra Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü.
#Hakan FidanABD eski Başkanı Donald Trump’ın, NATO yükümlülüklerini yerine getirmeyen NATO üyelerini Rusya’ya karşı korumayacakları yönündeki açıklamasından sonra Almanya’da savunma ve silahlanmaya yönelik tartışmalar kızıştı. Nükleer silahlanma sesleri yükselmeye başladı.
#AlmanyaŞöyle bir baktığımızda Oscar adaylıklarından da belli olduğu üzere sezonun en iddialı filmlerinden biri Oppenheimer... Tam 13 dalda Oscar'a aday gösterilen film, eleştirmenlerden de "yıldızlı" puanlar aldı.
#OppenheimerSinema severlerin aylardır beklediği hafta sonunda geldi çattı. Hollywood’un iki dev stüdyosu Universal ve Warner Bros, dijital platformların, pandeminin ve nihayetinde küresel ekonomik krizin vurduğu sinema sektörünü kurtarma umutları bağladığı iki dev projenin gösterim tarihini açıkladığında olanlar oldu.
#OppenheimerBu sezonun en iddialı filmlerinden biri gösterime girdi. Üstelik yine kendisi gibi iddialı başka bir filmle de gişede büyük bir rekabet içinde. Şimdilik dünya çapında biraz geride kalmış olsa da ilerleyen zamanda değişiklikler olması son derece mümkün.
#OppenheimerSinema dünyasının bazı yıldızları vardır, bilirsiniz... Fiziksel görüntüleri bozulmasın diye bazen ünlerini ikiye hatta üçe katlayacak ya da çok büyük paralar kazandıracak belki de ödüllere boğacak projeleri reddederler.
#Cillian MurphyOppenheimer filmi ile birlikte gündeme gelen ünlü fizikçi Robert Oppenheimer'ın hayatı merak ediliyor. Oppenheimer 'ilk atom bombasının babası' olarak biliniyor. Peki, Robert Oppenheimer kimdir, nereli, neden öldü? İşte, Robert Oppenheimer hayatı ve biyografisi...
#Robert OppenheimerABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un son yayınladığı bir rapora göre, Çin nükleer savaş başlığı sayısını artırma yoluna gidiyor. Bu durumun büyük bir tehdit oluşturacağını savunan uzmanlar, Çin’in Tayvan adasını ele geçirme planlarını sürdürdüğünü belirtti.
#ÇinDünya çapında gerilimlerin arttığı bir zamanda Hiroşima’da binlerce kişinin ölümüne sebep olan atom bombasından daha güçlü bir bombayla yaşamak nasıl bir şey? Cevabı nükleer füzelerle iç içe yaşayan Ed Butcher’da… İşte onun hikayesi…
#UkraynaABD ve Rusya ne zaman birbirine gözdağı vermek istese, ilk kozları ‘nükleer çantalar’ oldu. 1962’de ortaya çıktılar ve bir daha da gündemden düşmediler. Geçen hafta Putin’in bir cenazede çantayla boy göstermesiyle de yeniden sahneye çıktılar. İşte dünden bugüne, 2 süper gücün liderlerinin kıyamet simgesi çantaları...
#Nükleer SilahRusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceğinin sinyalini verdiği andan itibaren dünya tek bir soruya odaklandı: Bundan sonrası için Putin'in aklında ne var? Bu sorunun cevabı sadece savaşın değil Avrupa'nın ve dünyanın geri kalanının uzun vadeli kaderini belirlemeye aday. Geçtiğimiz günlerde Kremlin'in iç yüzünü en iyi bilenlerden biri olan Rus gazeteci Mihail Zigar'ın kaleme aldığı bir yazı da Putin'in ruh haline ve kafasından geçenlere dair çarpıcı detaylar içeriyordu. İşte çok ses getiren o yazıdan kritik ayrıntılar ve dünyayı bekleyen olası sonuçlar...
#Vladimir PutinSovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlığını elde eden Ukrayna, 1994 yılında atılan imzalarla nükleer cephaneliğini Rusya'ya teslim ederken karşılığında da başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batı'dan güvenlik garantisi aldı. Son bir haftada yaşanan gelişmeler 28 yıl önce atılan bu imzaları yeniden gündeme getirerek tartışmaya açtı.
#Budapeşte MemorandumuHer yaptığı olay olan eski ABD Başkanı Donald Trump'la ilgili dikkat çeken bir detay daha ortaya çıktı. Trump'ın görevi bıraktığı sırada Beyaz Saray'dan ayrılırken bir çok resmi evrağı da yanında götürdüğü iddia edildi. Söz konusu evraklar arasında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un mektupları da var.
#ABDBirleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri Çin, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD yayınladıkları ortak bildiride, “Bir nükleer savaşın kazanılamayacağını ve asla savaşılmaması gerektiğini onaylıyoruz” ifadelerine yer verdi.
#BMGKKuzey Kore, Kim Jong Un liderliğinde 10 yılını doldurdu. Koltuğa ilk oturduğunda kamuoyunun kötü bir şaka olarak gördüğü Kim, yıllar geçtikçe kendini ülkesine ve dünyaya daha çok kabul ettirdi. Ancak bunu yaparken kullandığı yöntemler gündemden hiç düşmedi. Peki bundan sonra ne olacak? Kuzey Kore'yi, bölgeyi ve dünyanın geri kalanını ne bekliyor?
#Kim Jong UnAlmanya’nın en önemli bilim ödüllerinden ‘Otto Hahn Madalyası’, çekirdek fiziği alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Klaus Blaum’a (49) verildi. Şimdiye kadar 450’den fazla bilimsel makalesi yayınlann Prof. Dr. Blaum, Max-Planck Entitüsü’nün Çekirdek (Nükleer) Fizik Bölümü’nün direktörü.
#Otto Hahnİsrail ordusunun İran'a karşı mücadele için oluşturduğu Strateji ve Üçüncü Daire Müdürlüğünün başında bulunan General Tal Kalman, Tahran yönetiminin nükleer faaliyetlerine ilişkin diplomatik çözümden yana olduklarını, ancak müzakerelerin başarısızlığa uğraması ihtimaline karşı diğer seçeneklere de hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.
#İsrailKuzey Kore ve güney Kore arasındaki ipler bir kez daha, bu kez Güney Kore'nin ABD ile ortak düzenlediği tatbikatlar yüzünden, fena halde gerildi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong bu iki ülkeye karşı saldırı kapasitelerini güçlendirme sözü verirken tatbikatları 'işgal provası' olarak değerlendirdi.
#Kuzey KoreSoğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#Çin