29 Eylül Dünya Kalp Günü, her yıl 17.9 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kalp hastalıkları ve inmenin ana ölüm nedeni olduğuna dikkat çekmek amacıyla kutlanır. Kalp hastalıklarıyla ilgili sorularımızı Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin’e sorduk:
#Sponsorlu İçerikAlmanya’da aylarca süren zorlu kampanya sonucunda nihayet Kerem Torol için gereken para toplandı ve Zolgensma tedavisine Teksas’ta başlandı. Zolgensma gen tedavisi dünyanın en pahalı tedavilerinden biri olduğu için tedaviyi uygulayan hastanelerle iletişime geçiliyor, hastayı kabul eden ve uygun ücreti öneren hastaneye çocuklar gönderiliyor. Bir süre daha Teksas’ta kalacak olan Kerem, kampanyasını yürütenlerin çabalarıyla babasıyla birlikte Almanya’ya gelecek ve tedavisine burada devam edilecek.
#AlmanyaDünyanın Covid-19'a karşı umudu olan Pfizer/BioNTech aşısı, BioNTech CEO'su Uğur Şahin'in kararlılığı ve ikna kabiliyeti olmasa hayatımızda olmayabilirdi. Aşının doğuşunun ilham verici hikayesine hazır mısınız?
#Özlem TüreciCovid-19 aşıları söz konusu olduğunda, gelişmiş ülkelerle az gelişmiş ülkeler arasında gittikçe açılmakta olan bir makas var. Bunun sebebi olarak görülen fikri mülkiyet haklarıyla ilgili sosyal medyada hararetli bir tartışma mevcut. Söz konusu tartışmayı ve önerileri mercek altına aldık: Aşının formülünün paylaşılması bir çözüm mü?
#Fikri Mülkiyet HaklarıAileleri, arkadaşları, hiç tanımadıkları insanlar, sanatçılar, sporcular, işinsanları... Japon kadınlardan Süveyş Kanalı’ndaki bir geminin mürettebatına varıncaya kadar binlerce insan... Hepsi, SMA hastası Nil bebeğe yardım eli uzattı. Bu sayede 2.4 milyon dolar gerektiren gen terapisi tedavisine ulaşabildi. Nil artık sağlıklı bir bebek. Ve hikâyesi, iyileşmeyi bekleyen diğer SMA hastası bebeklere de umut veriyor.
#GazetehaberleriGünümüzde babalar da anneler gibi iş ve özel yaşam dengesini tutturamamaktan, çocuklarıyla istedikleri kadar vakit geçirememekten şikayetçi. Bugün pek çok ailede kadın ve erkek beraber iş hayatında yer alıyor, evde de işleri, çocuk bakımını paylaşıyor. Fakat pek çok şirket annelere esneklik tanırken, babalar çoğu zaman göz ardı ediliyor. Bugün İngiltere babalık iznini 12 haftaya çıkarmayı düşünürken, pek çok global şirket de babalara daha uzun babalık izinleri ve esnek çalışma imkanları sunmaya başladı.
#Babalar GünüTürkiye’de yıllardır çalışan, yatırımları olan küresel şirketlerin yöneticileri ülkenin yurtdışındaki imajını ve algısını düzeltmek için harekete geçti. Dün başlayan kampanyayla 17 küresel şirketin yöneticilerinin Türkiye deneyimlerini anlatırken herkesi Türkiye’ye çağırdılar. 7 ülkede yapılacak kampanyayla hedef 2.7 milyar erişim sağlamak.
#TOBBABD’de Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde kanserin erken teşhis edilmesine yönelik kurulan dev merkezin başına bir Türk, Prof. Sadık Esener getirildi. Geliştirdiği mikroelektronik çiplerle DNA eşleştirmesi yapan Esener bağışlarla oluşturulan dev bir fonu yönetiyor. Amaç beş yıl içinde erken teşhisi sağlayıp, 10-15 yıla kadar kanser ilacı geliştirmek. Hikâyesinin ilginç kısmı kadavra korkusu yüzünden tıp eğitimini bırakıp elektronik mühendisi olması. Hazin yanıysa, dört yıl önce annesi ve eşini kanserden kaybetmesi...
#Prof Dr Sadık EsenerBu gruba iyi bakın... İddia o ki; hepsi birden, sıradan bir insana çullansalar, ortaya dertlerinden/kaygılarından arınmış, bedeniyle/ruhuyla barışık, geçmişiyle/geleceğiyle uyumlu, işiyle/eşiyle mutlu, çevresine/sevdiklerine yardım etmek için didinen bir melek çıkacak... Her biri ayrı bir alanda Türkiye’nin önde gelen uzmanı. Kitaplar, internet siteleri, seminerlerle başkalarının hayatına değer katmaya çalıştıklarını söylüyorlar. Çekim için toplandıklarında kendimi manevi check-up’ta hissettim: Anladığım kadarıyla genel olarak enerjim pozitif, hatta üzerimde biraz çalışılırsa iyi bir insan bile olabilirim.
#Şahika Uruçoğlu