2017 sonunda, dünya denizlerinde yüzen tam 450 kruvaziyer gemisi... Ve bunlara bu yıl 27 yeni gemi daha eklendi. 1970’li yılların başında sadece 500 bin olan yolcu sayısı bugün 25 milyonu geçmiş durumda.Yani 40 yılda 50 katlık bir artış söz konusu. Peki, neden artıyor bu talep, neden dünyanın dört bir yanındaki insanlar tatil tercihlerini giderek artan bir şekilde gemi seyahatlerinden yana kullanıyorlar?
#Cruise GezisiNorveç, kimileri için kuzey ışıkları, kimileri için birbirinden güzel yürüyüş rotaları ve kamp alanları, kimileri içinse dillere destan güzellikteki fiyortlarıyla hayalleri süsleyen ülkelerin başında geliyor. Fiyordları keşfetmenin en güzel yolu ise keyifli bir gemi yolculuğu. Norveç’te dolu dolu dokuz günlük bir seyahat planı yaptım. Tren, otobüs, gemi ve zaman zaman botla çok güzel yerler keşfettim. Kalbimin de bir parçasını Norveç’te bıraktım.
#Dünyanın En Güzel FiyordlarıKim bir gemiye binip bütün her şeyi arkada bırakıp huzura, sakinliğe ve yeni dünyaları keşfetmeye ‘hayır’ diyebilir ki? Dünyanın pek çok farklı destinasyonuna cruise turları yapılıyor. Kamaranızda yolculuk ederken egzotik, büyüleyici güzellikler, tarih, kültür ve doğal güzelliklerle karşılaşacağınız en iyi rotaları seçtik!
#Cruise RotalarıNorveç’in güzeller güzeli fiyordlarına genellikle yaşlanınca gidilir diye düşünülür. Sanırım daha çok gemi ile gezilmesi, fiyord gezilerine katılanların yaş ortalamasını yükseltiyor. Eğer siz de böyle düşünenlerden iseniz size bu geziyi daha fazla erteletmeyecek bir rehber hazırladım. İşte size Norveç fiyordları gezi rehberi…
#Norveç Gezisiİstanbullu Tuğrul Demirel, iki ay önce gemiyle Londra’dan yola çıkıp Kuzey Kutup Dairesi’nden geçen bir tura katıldı. Norveç’in en kuzeyine kadar çıktı. Kutup yolcularının karaya son kez ayak bastığı Lofoten Adaları’na düştü yolu. “Balıkçı kasabaları, fiyordları, ince kumlu sahilleri inanılamazdı” diyor.
Havayolu ve bankaların harcamaları uçak biletine dönüştüren yeni kampanyaları millere rağbeti artırdı. Sadece THY’nin mil programına katılanlar bile son üç yılda yüzde 60’lık sıçramayla 2.5 milyon kişiye ulaştı. Rekabetin keskinleşmesi tüketiciye yeni seçenekler getiriyor. Alışveriş ve uçuş puanlarını kullanmakta ustalaşan 12 gezgin, mil kullanma alışkanlıklarını, unutamadıkları gezilerini anlattı.
Son 10 yılda Karayipler’den Antarktika’ya, Norveç Fiyordları’ndan Yeni Zelanda’ya tüm kruvaziyer rotalarında 100 civarında yolculuk yaptım. Hatta geçen ay tüm dünyanın konuştuğu Costa Concordia’yla bile Akdeniz’de 10 tura çıktım. Kaptanı Francseco Schettino’yla sohbet ettim, fotoğraf çektirdim. Farklı coğrafyaları keşfederken Türk gezginlere yararlı olabilecek notlar aldım. İşte en popüler kruvaziyer rotaları ve önerilerim...
Kruvaziyer seyahatine çıkan Türk tatilcilerin sayısı son bir yılda yüzde 40 artıp 38 bin’e ulaştı. Bu yaz İstanbul’dan Ege ve Akdeniz’e düzenli sefer yapacak gemi sayısı beşe çıkacak. İzmir’den de iki geminin katılmasıyla vizesiz Yunan Adaları turlarından yararlanan tatilcilerde yüzde 150’ye varan artış bekleniyor. Sektör lideri Royal Caribbean, kasımda İstanbul’dan ABD ve Brezilya’ya uzanan turlar başlatıyor.
Bergen 12. ve 13. yüzyılda Norveç’in başkenti olmuş. 17. yüzyıla gelindiğinde 15 bin kişilik nüfusuyla İskandinavya’nın da en büyüğüymüş! Şehre yıllar önce ilk gittiğimde, nüfusu 224 bin kişi idi, son zamanlardaki ciddi artışla 231 bine ulaşmış! Başkent Oslo’dan sonra ikinci büyük kent olan Bergen, Türkiye standartlarına göre adeta bir ilçe. Giderken şemsiyenizi unutmayın, çünkü senenin 275 günü yağmur yağıyor!
İsak Behar (55) Şalom Gazetesi’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Reklam ve Halkla İlişkiler Koordinatörü. Geçtiğimiz kasım ayında 16 günlük bir Çin yolculuğu yaptı. Evet, Çin’e gitmek sıradışı bir olay değil, iyi gezginlerin listesinde mutlaka var. Ama onun gezisinde bir bölüm var ki, daha önce kimseden dinlemedim.
Zeynep Erkurt’un (29) gezginliği okulda başlamış. Önce lisedeyken bir seneliğine yurtdışına gitmiş, üniversiteden sonra Londra’da iki sene yatırım bankacısı olarak çalışmış. Bankacılık bana göre değil dediği noktada kendini Fransa’da, işletme mastırı yaparken bulmuş. Bütün bu eğitimler ve yurtdışı tecrübelerinde kısa sürelerle Singapur ve New York’ta da yaşamış. Kendini anlatmaya, ‘Hayattaki en büyük tutkum seyahat’ cümlesiyle başlıyor.
Zehra Arslan Ceylan arkeolog, eşi Hakkı Ceylan ise gemi inşaatı mühendisi. İkisinin de hayatı fotoğraf üzerine kurulu. İşlerini bıraktılar ve fotoğraf çekmek için dünyayı gezmeye karar verdiler. 60 ülke gezdiler. Kurdukları blog’u binlerce kişi ziyaret ediyor.
#AzgezmisKuzey Yarımküre bugünlerde mevsim ortalamalarını zorlayan yaz sıcaklarıyla kavrulurken Norveç’in fiyordları baharı andıran ılık günler yaşıyor. Doğa harikası körfezler, koylar, derin fiyordların dibine saklanmış küçük kasabalar, dağlardan denize akan görkemli şelaleleri görmek için yılın en uygun mevsimindeyiz. Okurumuz, bilgisayar mühendisi Yılmaz Uluser geçen ay Norveç’in en güzel fiyordunu görmek için yola çıktı, Oslo’dan sonra Bergen’e uğradı. Ardından Sognefyord’u keşfetmek üzere Flam’dan gemiye bindi. İzlenimlerini yazdı.