İzmir Tınaztepe Üniversitesi (İZTÜ) Özel Galen Hastanesi Girişimsel ve Nöroendovasküler Radyoloji Bölümü, yurtdışından gelen uzman doktorlara girişimsel radyoloji alanında eğitim vermeye devam ediyor. Son olarak Yunanistan, Kenya ve Irak’tan uzman doktorlar, eğitim almak için İZTÜ Özel Galen Hastanesi’ne geldi.
#1İZTÜ Özel Galen Hastanesi Girişimsel ve Nöroendovasküler Radyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağın Şentürk, geçen yıl Özbekistan ve Rusya Federasyonu’ndan uzman doktorların girişimsel nöroradyoloji alanında üst uzmanlık eğitimi almaları için İZTÜ Galen Hastanesi’ne geldiklerini hatırlatarak, bu yıl da Kenya’dan ve Ukrayna’dan uzman doktorlar girişimsel radyoloji ve nöroradyoloji alanında eğitim almak üzere geldiklerini açıkladı.
#1Beyin krizi olarak bilinen hastalıklarda, kafatasını açmadan yapılan işlemlerle hastaların yaşam konforunu artıran bir çok teknik Türk hekimlerce geliştiriliyor. Hekimler bu teknikleri 20-23 Ekim günleri arasında Çin’de yapılacak “Dünya Canlı Nörovasküler Konferansı” nda anlatacak.
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARATınaztepe Sağlık Grubu bünyesinde hizmet veren Tınaztepe Bayraklı Galen Hastanesi’nde Akut İnme Merkezi kuruldu. Nöroloji, girişimsel radyoloji, yoğun bakım ve anestezi, beyin ve sinir cerrahisi ile acil tıp uzmanlarından oluşan ekip, akut inme geçiren hastalara hızlı bir şekilde müdahale ederek tedavilerini gerçekleştiriyor. Merkez, Ege Bölgesi’ndeki özel hastaneler ve vakıf üniversitesi bünyesindeki hastaneler arasında ilk akut inme merkezi olma özelliği taşıyor.
#1Beyin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker, 2012 yılında İstanbul'da bir sempozyumda konuşma yaparken, kürsüde beyin kanaması geçirdi. Pekçoğu Türkiye'nin en iyisi, 100'den fazla beyin cerrahının arasında ilk müdahalesi yapılarak hızla hastaneye kaldırıldı. O gün onun ilk operasyonunu gerçekleştiren Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özenç Minareci "Hayatımın en zor hastasıydı çünkü işlem odasından çıkıp haber vereceğim yakınları, onlarca beyin cerrahıydı" dedi. Bir ay sonra ikinci işlemini yapan Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Çizmeli ise "Ben ilk tomografisini gördüğümde Selçuk'u kaybettik dedim. Ama o hepimizi şaşırttı" diye konuştu. Prof. Dr. Peker hem istatistikleri, hem meslektaşlarını şaşırtarak çok kısa sürede iyileşti ve 1,5 ay sonra mesleğine döndü.
#Beyin CerrahiBeyin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker, 2012 yılında İstanbul'da bir sempozyumda konuşma yaparken, kürsüde beyin kanaması geçirdi. Pekçoğu Türkiye'nin en iyisi, 100'den fazla beyin cerrahının arasında ilk müdahalesi yapılarak hızla hastaneye kaldırıldı. O gün onun ilk operasyonunu gerçekleştiren Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özenç Minareci "Hayatımın en zor hastasıydı çünkü işlem odasından çıkıp haber vereceğim yakınları, onlarca beyin cerrahıydı" dedi. Bir ay sonra ikinci işlemini yapan Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Çizmeli ise "Ben ilk tomografisini gördüğümde Selçuk'u kaybettik dedim. Ama o hepimizi şaşırttı" diye konuştu. Prof. Dr. Peker hem istatistikleri, hem meslektaşlarını şaşırtarak çok kısa sürede iyileşti ve 1,5 ay sonra mesleğine döndü.
#DoktorTINAZTEPE Sağlık Grubu bünyesinde hizmet veren Tınaztepe Bayraklı Galen Hastanesi’nde Akut İnme Merkezi kuruldu. Nöroloji, girişimsel radyoloji, yoğun bakım ve anestezi, beyin ve sinir cerrahisi ile acil tıp uzmanlarından oluşan ekip, akut inme geçiren hastalara hızlı bir şekilde müdahale ederek tedavilerini gerçekleştiriyor.
#İzmirPROF. Dr. Çağın Şentürk, girişimsel nöroradyoloji konusunda üst uzmanlık eğitimini Belçika ve İspanya’da tamamladı.Madrid’de, İspanya ve Avrupa’nın beyin anevrizmaları (baloncuk) ve beyin ve omurilik damar yumaklarının tedavisi konusunda en önemli referans merkezlerinden birinde uzman doktor olarak çalıştı.
#İzmirYapay zekâ alanında ülkelerin birbiri ile rekabeti artarken, yapay zekanın (AI) 2030 yılına kadar küresel ekonomiye yaklaşık 13 trilyon ABD doları katkı sağlaması bekleniyor. Geçiş sürecinde işletmelerin yaşadığı yapay zekâ deneyimleri ise sistemin yeni risk türleri oluşturabileceğini gösteriyor.
#Yapay ZekaNöroşirürji, sinir sistemi problemlerinin tedavisiyle ilgilenmektedir. Alanın uzmanlığı; asıl sinirleri, beyni, omuriliği, omurganın kemiklerini, kafatası, omuriliklerin dışında kan damarlarını, bağlarını ve sinir dokularına destek veren koruyucu kaplamaları içermiş olan türlü şartları içermektedir. Peki, beyin cerrahi nedir? Beyin cerrahi bölümü hangi hastalıklara bakar?
#Beyin Cerrahi Nedir?Omurga, omuriliğin içinde korunduğu vücudun temel kemik yapısıdır. Kemik erimesinin etkisiyle, ağır veya hafif travmalar sonrasında, omurga metastaz tümörleri nedeniyle veya omurga kemiklerinde kırılmalar meydana gelebilmektedir. Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdemi, bel omurlarının çökmesi ile oluşan kırıkları anlattı.
#Kemik ErimesiBel ve bacak ağrısı yaşayan milyonlarca insana çekilen MR’lar ile fıtık teşhisi konulur ve bu durum kişileri bir hayli endişelendirir. Peki, nedir bu bel fıtığı? Her fıtık aynı mıdır? Tedavisi için mutlaka ameliyat gerekir mi? Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem bel fıtığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Bel FıtığıBirçok hasta; bel, boyun ve sırt ağrıları şikayetleri ile uzmanlara başvurmakta ve bu ağrılardan kurtulmak istemektedir. Bu ağrıların pek çok sebebi olabilir. Göz ardı edilen ağrı kaynaklarından biri de halk arasında çok bilinmeyen ’’Faset Sendromu’’dur. Peki, ’’Faset Sendromu’’ nedir? Konuyla ilgili bilinmeyenleri ve tedavi yöntemlerini, Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem açıkladı.
#Faset SendromuHalk arasında “geçici felç” olarak adlandırılan, 24 saatten daha kısa süren ve kalıcı sakatlık bırakmayan geçici iskemik ataklar, eğer ciddiye alınmazsa kalıcı inmenin habercisi olabilir. Konuyla ilgili merak edilenleri, Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem açıkladı.
#Erken Teşhis