Paylaş
Özellikle büyük boyutlu anevrizmalar baş ağrısı, göz arkasında ağrı hissi, bulantı-kusma, göz kapağında düşüklük, çift veya bulanık görme gibi şikayet ve bulgular oluşturabiliyor. Peki, beyin anevrizmazı nedir? Bu soruyu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Men’e sorduk. Dr. Men, anevrizma ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi:
“Anevrizma, damar duvarının dışa doğru anormal genişlemesiyle karakterize bir hastalık. Atardamar duvarının bir yöne doğru kese şeklinde veya tüm yönlere doğru çevresel tarzda genişleme şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Anevrizmaların oluş mekanizmaları hala çok iyi bilinmemekle birlikte, atardamarın özellikle ‘media’ tabakasındaki zayıflığın anevrizma oluşumuna zemin hazırladığı, damar dallanma bölgelerindeki akım dinamiğinin sürece aktif olarak katıldığı, kronik hipertansiyon ve sigara gibi yandaş süreçlerin de kese büyümesine ve sonunda yırtılmasına katkıda bulunduğu biliniyor.
GENETİK YATKINLIK
Aile öyküsü olanlarda, polikistik böbrek hastalığı bulunanlarda, çeşitli bağ dokusu hastalıklarında anevrizma görülme sıklığı artıyor. Bu da hastalıkta genetik yatkınlığın da rol oynadığına işaret ediyor. Beyin anevrizması olan hastaların yüzde 20-25’inde anevrizma sayısı birden çoktur. Anevrizmalar kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülüyor. Toplumda her 100 kişiden 2-5’i bir beyin anevrizması taşıyor. Beyin anevrizmalarının çoğu beyin atardamarlarının ana dallanma noktalarında izleniyor. Çoğu kez, yırtılıp kanayıncaya kadar fark edilemiyor. Anevrizma yırtılmasına bağlı olarak gelişen subaraknoid kanama ani bir kafa içi basınç artışına neden olur. Hastalar anevrizma kanamasına eşlik eden baş ağrısını hayatlarında yaşadıkları en şiddetli baş ağrısı olarak tanımlıyor. Kafa içi basıncı artmaya devam ederse takip eden dakikalarda bilinç kaybı olur. Anevrizma yırtılmasına bağlı subaraknoid kanama geçiren hastaların üçte biri hastaneye gelemeden ölür. Hastaneye ulaştırılabilenlerin de en az yarısı ilk kanamanın uzantısı olan problemler yüzünden ya ölür ya da bakıma muhtaç hale gelir. Hastalığın yüksek riskli özelliği anevrizma tanısı alan bireyde izlenecek yolun ciddiyetini artırmaktadır.”
Paylaş