Nöroloji haberleri sayfasında Nöroloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3981 Nöroloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Disleksi, özgül öğrenme güçlüğü çeken çocuklar/bireyler için kullanılıyor. Bir hastalık değil. Zekâyla da ilgisi yok. Normal ve normalin üzerinde zekâya sahipler. Ankara’da özel bir üniversitede hukuk eğitimi görürken, disleksi olmasına rağmen bir günde 9 sınava girmek zorunda bırakılan hukuk öğrencisinin avukatı Burcu Akar Muratoğlu, bana ulaştı. Türkiye’de bu alanda çalışan sayılı avukatlardan Muratoğlu ile bu çocukların sorunlarını ve haklarını konuştum.
#DisleksiGlobal ilaç şirketi, 20 milyon Euroluk yatırımla göz damlası üretimini Türkiye’ye taşıdı. AbbVie, Türkiye Genel Müdürü Mete Hüsemoğlu, ‘‘Dünyadaki sayılı göz damlası üretimi tesislerinden birini İstanbul’da hayata geçirdik. Türkiye’den ihracat da yapacağız’’ dedi.
#NörolojiParkinson, nörolojik bir rahatsızlık. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan bu rahatsızlık bazen orta yaşlı bireylerde de görülebiliyor. Hastalığın başlangıcında belirtiler anlaşılmayıp uzun sürede ilerleyebiliyor. Peki parkinson hastalığı nedir? İşte parkinson belirtileri ve tedavisi...
#ParkinsonPandemi ile yaşadığımız bir yılı geride bırakırken sağlığımızın kıymetini anladık. Estetiğin önce sağlık olduğunu çok iyi bildiğimiz için de dünyamızı güzelleştiren mesleklerin başında hekimliğin yer aldığını gördük. Hekimliğin bir meslek değil, bir yaşam tarzı olduğunu belki de yaşadığımız bugünler herkese gösterdi. Ben de “14 Mart Tıp Bayramı” adına köşemde farklı branşların süper kahramanı üç yakın arkadaşıma yer verdim.
#NörolojiÇin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
#Covid-19Tıp alanında her geçen gün artan bilimsel- teknolojik alt yapı ve ileri uzmanlıkların sayesinde riskli bebeklerin önlenmesinde, takibinde ve müdahalesinde önemli gelişmelerin sağlandığını belirten Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Ece Gültekin, “Artık ‘preimplantasyon tanı’ olarak tanımlanan yöntemlerle olası nörolojik sorunlar henüz bebeğin oluşumu öncesi belirlenerek önlenebiliyor” dedi.
#BebekTürk Nöroloji Derneği ‘Amyotrofik lateral skleroz ve Parkinson’ hastalarına yönelik bir basın açıklaması yaptı. ‘Hücrelerinin ilerleyici kaybına bağlı sinir sistemi fonksiyonlarının etkilenmesine neden olan ALS ve Parkinson hastalığı nörodejeneratif hastalıklardır. Hangi neden veya nedenlere bağlı olarak meydana geldikleri halen tam olarak bilinmemektedir' ifadelerinin yer aldığı yazılı açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
#ANKARAHayata karşı son derece açık görüşlü olan arkadaşıma “Bir robotla evlenir misin” diye sordum. Biraz düşünüp, “Mutfak robotu ile evlenmem” dedi. Bizim aramızda espri yaptığımız bu konunun ilerleyen yıllarda ciddi bir sosyal problem olarak gündeme oturması hiç de uzak bir ihtimal değil.
#NörolojiÖnü arkası, sağı solu telefon, tablet, bilgisayar, kafasında deli sorular olanlar... Her yere, her şeye, herkese yetişmeye çalışanlar... Dikkati dağınıklar, stresi tavan yapanlar... Korkmayın, yalnız değilsiniz! İyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş. Çağın hastalığını nöroloji uzmanı Dr. Timur Yılmaz’a sordum.
#Dr. Timur Yılmazİki kişiden birinin ortak sorunu olan baş ağrısını çoğu zaman geçiştiririz. Ancak uzmanlar uyarıyor! Ani gelen, uzun süren, ağrı kesiciye cevap vermeyen ve beraberinde farklı şikayetleri de getiren baş ağrıları ile ilgili mutlaka uzmana başvurulması gerekiyor.
#Baş AğrısıGıda takviyeleri son dönemde sağlıkla ilgili tartışmaların bir numaralı konusu. Vücudumuzda ve beslenmemizde yetersiz kalan çeşitli vitamin ve minerallerin yerini doldurmak için alınan bu takviyeler arasında şu an en popüleri magnezyum. Özellikle sosyal medyada herkesin mutlaka magnezyum takviyesi alması gerektiğine dair paylaşımlar öne çıkıyor. Ama gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı? Daha da önemlisi magnezyum takviyeleri iddia edildiği gibi her derdin devası olabilir mi?
#SağlıkOxford İngilizce Sözlüğü’nün ‘brain rot’u (beyin çürümesi) 2024’ün kelimesi seçmesi günlerdir tartışılıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Saka’ya göre sosyal medyada uzun süre düşük kalite içeriğe maruz kalmak derin düşünme ve analiz yeteneğimizi zayıflatabilir. Acıbadem Hastanesi’nden Prof. Dr. Kayıhan Uluç da “Sosyal medyayı tamamen hayatımızdan çıkarmak gerçekçi değil ama bilinçli kullanım şart” diyor.
#Oxford İngilizce SözlüğüDemans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerHayatının en kötü krizlerinden birini yaşayan Deborah Menzies, arabasını park edecek bir yer bulup bulamayacağını merak ediyordu. Park yeri bulduğu an ise aklında hayatına son vermek vardı. Onu bu noktaya sürükleyen ise yaklaşık 50 yılın ardından ne olduğu ortaya çıkacak olan hastalığıydı...
#Hipotalamik HamartomTürk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, nörolojik hastalıklara dikkat çekmek, nöroloji asistan ve uzmanların eğitimine destek sağlamak için çıktığı 6 gün süren Ağrı Dağı tırmanışında ölümcül olabilen ‘akut dağ hastalığı’na yakalandı.
#Türk Nöroloji DerneğiBilişsel gerileme üzerine araştırmalar yapan Meksikalı nörolog Dr. Jesus Ramirez-Bermudez'e göre, 'saat çizme testi' demansın erken belirtilerini tespit etmek için etkili bir yöntem. Analog bir saati ne kadar iyi çizebildiğinizi gösteren beş dakikalık basit bir çizimle, hafıza kaybı durumunun erken bir belirtisine sahip olup olmadığınızı test edebilirsiniz.
#DemansSon zamanlarda hafızanızın eskisi gibi olmadığından mı endişeleniyorsunuz? Ya da etrafınızdaki bazı kişilerin Alzheimer ya da demans olduğundan mı şüpheleniyorsunuz? Bu konuda bir bilgi sahibi olmak için en doğru yol tabii ki konunun uzmanına danışmak ama bundan önce yapacağınız çok basit ve kolay bir testle demans hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
#DemansAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker Tüketimi38 yaşındaki Stefan Tankov 2022 sonbaharında tuhaf davranmaya başladığında, eşi kişiliğindeki değişiklikleri fark etmeye başladı. Eşinin hareketlerindeki değişikliklerden şüphelendi çünkü bu onun karakterine benzemiyordu.
#DemansTekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde, 4 doktorun içinde bulunduğu elektrikli cip, kontrolünü kaybederek bir duvara çarptı. Kaza sonucu, biri profesör olmak üzere iki doktor hayatını kaybetti, iki doktor ise yaralandı. Şehir bu acı haberle yasa boğulurken, sosyal medyada taziye mesajları yağdı.
#Doktor38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarDiyarbakır’da yoğun bakım ünitesinde 8 aydır tedavi gören Faruk U.’nun (31) ölüm haberini alan yakınları, hastane personeline saldırdı. Yoğun bakım ünitesinde hasar oluşurken, darp raporu alan 2 sağlık çalışanı, 1 temizlik ve 1 de güvenlik görevlisinin şikayeti üzerine olayla ilgili inceleme başlatıldı.
#DiyarbakırDiyarbakır’da yoğun bakım ünitesinde 8 aydır tedavi gören Faruk U.’nun (31) ölüm haberini alan yakınları, hastane personeline saldırdı. Yoğun bakım ünitesinde hasar oluşurken, darp raporu alan 2 sağlık çalışanı, 1 temizlik ve 1 de güvenlik görevlisinin şikayeti üzerine olayla ilgili inceleme başlatıldı.
#Hastane2024 yılının ilk yarısında Roche Türkiye’de üst düzey önemli iki atama gerçekleşti. Yeni göreve gelen Roche Diagnostik Türkiye Genel Müdürü, Türkiye & Orta Asya ve Kafkas Ülkeleri Yönetim Merkezi Başkanı Nazli Sahafi ve Roche İlaç Türkiye Genel Müdürü Farid Bidgoli, Roche’un Türkiye sağlık hizmetleri ekosistemine katkılarını ve gelecek hedeflerini anlattı. “Hedeflerimize giden yolda en büyük gücümüz çalışanlarımız” diyen Nazli Sahafi ve Farid Bidgoli, çalışanlara yetki ve sorumluluk veren çalışma modeli sayesinde daha çevik, daha yaratıcı ve çözüm odaklı bir çalışma kültürü benimsediklerini söyledi.
#Roche İlaçUzun ömürlü olmak herkesin hayali. Ancak hem fiziksel hem de zihinsel anlamda sağlıklı olmadıktan sonra uzun ömürlü olmanın bir anlamı kalmıyor. Bu nedenle bilim insanları yaşla gelen demans gibi hastalıkları önlemenin yollarını arıyor. ABD'li ünlü nörolog da beyin sağlığı için yapabileceğimiz en kolay şeyi açıkladı.
#SağlıkAntalya'da baş ağrısı ve kas güçsüzlüğü şikayetiyle gittiği hastanede tetkikler yapılırken felç olup komaya giren Görkem Ertürk'ün (32), beyin toplardamarlarının pıhtı ile tıkandığı tespit edildi. Nadir rastlanan rahatsızlık nedeniyle ölümle burun buruna gelen ve kapalı yöntemle pıhtı alınma işlemi uygulanıp sağlığına kavuşan Ertürk, "Hayata yeniden döndüm" sözleriyle mutluluğunu ifade etti.
#FelçBasketbol yıldızlar kategorisinde Türkiye’nin en iyi oyun kurucusu seçildi. Türkiye 21’incisi olarak üniversiteye girdi. Henüz 28 yaşında ikinci romanını yazdı, 50 bin sattı. Tüm geliri öğrencilere burs olarak aktarılan kitap, Uluslararası Türk Dünyası Edebiyat Ödülleri’nde de finale kaldı.
#1