Nöroloji haberleri sayfasında Nöroloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4000 Nöroloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Disleksi, özgül öğrenme güçlüğü çeken çocuklar/bireyler için kullanılıyor. Bir hastalık değil. Zekâyla da ilgisi yok. Normal ve normalin üzerinde zekâya sahipler. Ankara’da özel bir üniversitede hukuk eğitimi görürken, disleksi olmasına rağmen bir günde 9 sınava girmek zorunda bırakılan hukuk öğrencisinin avukatı Burcu Akar Muratoğlu, bana ulaştı. Türkiye’de bu alanda çalışan sayılı avukatlardan Muratoğlu ile bu çocukların sorunlarını ve haklarını konuştum.
#DisleksiGlobal ilaç şirketi, 20 milyon Euroluk yatırımla göz damlası üretimini Türkiye’ye taşıdı. AbbVie, Türkiye Genel Müdürü Mete Hüsemoğlu, ‘‘Dünyadaki sayılı göz damlası üretimi tesislerinden birini İstanbul’da hayata geçirdik. Türkiye’den ihracat da yapacağız’’ dedi.
#NörolojiParkinson, nörolojik bir rahatsızlık. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan bu rahatsızlık bazen orta yaşlı bireylerde de görülebiliyor. Hastalığın başlangıcında belirtiler anlaşılmayıp uzun sürede ilerleyebiliyor. Peki parkinson hastalığı nedir? İşte parkinson belirtileri ve tedavisi...
#ParkinsonPandemi ile yaşadığımız bir yılı geride bırakırken sağlığımızın kıymetini anladık. Estetiğin önce sağlık olduğunu çok iyi bildiğimiz için de dünyamızı güzelleştiren mesleklerin başında hekimliğin yer aldığını gördük. Hekimliğin bir meslek değil, bir yaşam tarzı olduğunu belki de yaşadığımız bugünler herkese gösterdi. Ben de “14 Mart Tıp Bayramı” adına köşemde farklı branşların süper kahramanı üç yakın arkadaşıma yer verdim.
#NörolojiÇin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
#Covid-19Tıp alanında her geçen gün artan bilimsel- teknolojik alt yapı ve ileri uzmanlıkların sayesinde riskli bebeklerin önlenmesinde, takibinde ve müdahalesinde önemli gelişmelerin sağlandığını belirten Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Ece Gültekin, “Artık ‘preimplantasyon tanı’ olarak tanımlanan yöntemlerle olası nörolojik sorunlar henüz bebeğin oluşumu öncesi belirlenerek önlenebiliyor” dedi.
#BebekTürk Nöroloji Derneği ‘Amyotrofik lateral skleroz ve Parkinson’ hastalarına yönelik bir basın açıklaması yaptı. ‘Hücrelerinin ilerleyici kaybına bağlı sinir sistemi fonksiyonlarının etkilenmesine neden olan ALS ve Parkinson hastalığı nörodejeneratif hastalıklardır. Hangi neden veya nedenlere bağlı olarak meydana geldikleri halen tam olarak bilinmemektedir' ifadelerinin yer aldığı yazılı açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
#ANKARAHayata karşı son derece açık görüşlü olan arkadaşıma “Bir robotla evlenir misin” diye sordum. Biraz düşünüp, “Mutfak robotu ile evlenmem” dedi. Bizim aramızda espri yaptığımız bu konunun ilerleyen yıllarda ciddi bir sosyal problem olarak gündeme oturması hiç de uzak bir ihtimal değil.
#NörolojiÖnü arkası, sağı solu telefon, tablet, bilgisayar, kafasında deli sorular olanlar... Her yere, her şeye, herkese yetişmeye çalışanlar... Dikkati dağınıklar, stresi tavan yapanlar... Korkmayın, yalnız değilsiniz! İyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş. Çağın hastalığını nöroloji uzmanı Dr. Timur Yılmaz’a sordum.
#Dr. Timur Yılmazİki kişiden birinin ortak sorunu olan baş ağrısını çoğu zaman geçiştiririz. Ancak uzmanlar uyarıyor! Ani gelen, uzun süren, ağrı kesiciye cevap vermeyen ve beraberinde farklı şikayetleri de getiren baş ağrıları ile ilgili mutlaka uzmana başvurulması gerekiyor.
#Baş AğrısıYumurta tüketiminin faydaları saymakla bitmiyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, yumurta tüketiminin Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, yumurta tüketiminin hafızayı güçlendirdiğini ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmada yararlı olabileceğini ifade etti.
#SağlıkRiskli hastalıklarla mücadele eden çocukların hayallerini gerçeğe dönüştürerek iyileşme süreçlerine umut olan uluslararası oluşum Make-A-Wish’in 2000 yılından bu yana Türkiye faaliyetlerini yürüten Make-A-Wish Türkiye/Bir Dilek Tut Derneği, dilek gerçekleştirmenin Türkiye’deki durumunu ve hayati risk taşıyan hastalıklarla mücadele çocukların hastalık gruplarını inceleyen 2024 Prevalans Araştırması raporunu yayımladı.
#2024 Prevalans Araştırma SonuçlarıDoktor olmayı hayal eden Tina Holt, 21 yaşındayken hafif bir baş ağrısının ardından felç geçirdi. 7 ay hastanede yattı, bir tarafı felçli kaldı. Konuşamaz, yemek yiyemez ve hatta yardım almadan tek başına hareket edemez hale geldi. 9 yıldır da felcin etkilerinde kurtulmaya çalışıyor. Gençlerde felç vakalarının artışın altında neler yatıyor? Felcin erken belirtileri nelerdir?
#FelçAilece sofraya oturmak zihinsel gelişime katkı sağlıyor. Yapılan araştırmalar, birlikte yenen yemekleri çocukluk depresyonu, yeme bozuklukları, madde kullanımı ve diğer zihinsel sağlık sorunları için de daha düşük risklerle ilişkilendiriyor. Gizem ve Gülay bu hafta sofranın önemini konuştu.
#ÇocukYeni bir araştırma, beyinde uyuyan virüslerin kafa travması ile aktive olabileceğini ve Alzheimer'ı tetikleyebileceğini öne sürdü. Çalışmalar uzun zamandır beyin sarsıntıları ve kafaya alınan darbelerin nörodejeneratif hastalık riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyordu. Ancak şimdi bilim insanları, bu tür yaralanmaların beyindeki uyuyan virüsleri 'uyandırarak' iltihaplanmayı ve bunamaya yol açan uzun vadeli hasarı tetikleyebileceğine inanıyor.
#AlzheimerYangın kurbanları için düzenlenen cenaze törenlerinde gözyaşları sel oldu. Eşi ve 4 çocuğuyla hayatını kaybeden THY çalışanı Zehra Sena Gültekin’in annesiyle yaptığı son konuşmada söylediği, “Anne hakkınızı helal edin, yanarak ölüyoruz” sözleri yürekleri dağladı...
#BoluVedat Milor, el titremelerinin nedeninin parkinson değil ağır metal zehirlenmesi olduğunu açıkladı. Milor’un rahatsızlığına dikkat çeken uzmanlar, plastik su şişelerinden, konservelere kadar kullandığımız pek çok şeyde ağır metale maruz kaldığımızı söyledi ve korunma yollarını anlattı...
#Vedat MilorKocaeli'nde yaşayan Mehmet Salim'in (48) hayatı 8 yıl boyunca yüz bölgesinde çektiği dayanılmaz ağrılar nedeniyle kabusa döndü. 13 dişini çektirmesine rağmen yanlış tanı nedeniyle ağrılarından kurtulamayan Salim'e, daha sonra İzmir'de başvurduğu hastanede halk arasında 'delirten hastalık' olarak bilinen ‘trigeminal nevralji’ teşhisi konulup, ameliyat edildi. Ağrılarından kurtulan Salim, taburcu olunca ilk yapacağı şeyin cağ kebabı yemek olacağını söyledi.
#Delirten HastalıkKocaeli'nde yaşayan Mehmet Salim'in (48) hayatı 8 yıl boyunca yüz bölgesinde çektiği dayanılmaz ağrılar nedeniyle kabusa döndü. 13 dişini çektirmesine rağmen yanlış tanı nedeniyle ağrılarından kurtulamayan Salim'e, daha sonra İzmir'de başvurduğu hastanede halk arasında 'delirten hastalık' olarak bilinen ‘trigeminal nevralji’ teşhisi konulup, ameliyat edildi. Ağrılarından kurtulan Salim, taburcu olunca ilk yapacağı şeyin cağ kebabı yemek olacağını söyledi.
#Mehmet SalimSene 1970’ler… Başkent Ankara’nın ilk ‘gökdeleni’ yapılıyor. Şantiyenin yanındaki duvara oturmuş 15 yaşında bir çocuk hayranlık içinde inşaatı izliyor. O çocuğun bugün dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarında imzası var. TAV Havalimanları kurucu ortağı ve TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener... “Allah ömür verirse 85 yaşına kadar çalışacaksın, sonra ofisten eve gidip öleceksin. Bizim gibi insanlar çalışmayı birden bırakırsa 2024’ün gözde kavramıyla ‘beyin çürümesi’ yaşarız” diyor.
#TAV Havalimanları32 yaşında, gayet formda olan ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçiren eski bir TV yazarı olan Emily McLaughlin, kızını dünyaya getirdikten üç gün sonra felç geçirdi. Bebeğini emzirirken şiddetli bir baş ağrısı yaşadı. Ağrı devam edince eşi acile götürdü ve gözünü nöroloji yoğun bakım bölümünde açtığında sol tarafı felçliydi. Bebeğinin ona ihtiyacı vardı ama artık o da tıpkı bebeği gibi bakıma muhtaçtı. Emily McLaughlin, Washington Post için kaleme aldığı yazıda doğum sonrası yaşadığı felç ve sonrasındaki iyileşme sürecini anlattı
#Lohusalık DönemiNiğde'de yaşayan Azize Okurlar'ın (62) 15 yıldır çektiği şiddetli boyun, kulak ve boğaz ağrıların kaynağının, nadir görülen ‘eagle sendromu’ sonucu kulak arkasındaki kemiğin 3 santimetre uzaması olduğu ortaya çıktı. Mersin'in Tarsus ilçesinde ameliyat edilen Okurlar, 15 yıldır çektiği ağrılardan kurtuldu.
#Boyun AğrısıAnkara'da reklam firmasında çalışan 28 yaşındaki Nail Baran, fuar için gittiği İstanbul'da parkta içki içmesine tepki gösteren patronu Burak A. tarafından dövüldü. Sopa ve yumruk darbeleriyle ağır yaralanan Nail Baran’a, hastanede 2 günü yoğun bakımda olmak üzere 5 gün tedavi gördükten sonra yüzde 32 engelli raporu verildi. Adli kontrolle serbest bırakılan Burak A. hakkında, ‘kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 9 yıldan 15 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.
#ANKARAÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarGıda takviyeleri son dönemde sağlıkla ilgili tartışmaların bir numaralı konusu. Vücudumuzda ve beslenmemizde yetersiz kalan çeşitli vitamin ve minerallerin yerini doldurmak için alınan bu takviyeler arasında şu an en popüleri magnezyum. Özellikle sosyal medyada herkesin mutlaka magnezyum takviyesi alması gerektiğine dair paylaşımlar öne çıkıyor. Ama gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı? Daha da önemlisi magnezyum takviyeleri iddia edildiği gibi her derdin devası olabilir mi?
#SağlıkOxford İngilizce Sözlüğü’nün ‘brain rot’u (beyin çürümesi) 2024’ün kelimesi seçmesi günlerdir tartışılıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Saka’ya göre sosyal medyada uzun süre düşük kalite içeriğe maruz kalmak derin düşünme ve analiz yeteneğimizi zayıflatabilir. Acıbadem Hastanesi’nden Prof. Dr. Kayıhan Uluç da “Sosyal medyayı tamamen hayatımızdan çıkarmak gerçekçi değil ama bilinçli kullanım şart” diyor.
#Oxford İngilizce SözlüğüDemans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerHayatının en kötü krizlerinden birini yaşayan Deborah Menzies, arabasını park edecek bir yer bulup bulamayacağını merak ediyordu. Park yeri bulduğu an ise aklında hayatına son vermek vardı. Onu bu noktaya sürükleyen ise yaklaşık 50 yılın ardından ne olduğu ortaya çıkacak olan hastalığıydı...
#Hipotalamik HamartomTürk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, nörolojik hastalıklara dikkat çekmek, nöroloji asistan ve uzmanların eğitimine destek sağlamak için çıktığı 6 gün süren Ağrı Dağı tırmanışında ölümcül olabilen ‘akut dağ hastalığı’na yakalandı.
#Türk Nöroloji DerneğiBilişsel gerileme üzerine araştırmalar yapan Meksikalı nörolog Dr. Jesus Ramirez-Bermudez'e göre, 'saat çizme testi' demansın erken belirtilerini tespit etmek için etkili bir yöntem. Analog bir saati ne kadar iyi çizebildiğinizi gösteren beş dakikalık basit bir çizimle, hafıza kaybı durumunun erken bir belirtisine sahip olup olmadığınızı test edebilirsiniz.
#DemansSon zamanlarda hafızanızın eskisi gibi olmadığından mı endişeleniyorsunuz? Ya da etrafınızdaki bazı kişilerin Alzheimer ya da demans olduğundan mı şüpheleniyorsunuz? Bu konuda bir bilgi sahibi olmak için en doğru yol tabii ki konunun uzmanına danışmak ama bundan önce yapacağınız çok basit ve kolay bir testle demans hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
#Demans