Paylaş
ANNE VE BABAMI BİR YILDA SADECE BİRKAÇ DAKİKA GÖRDÜM
Uzm. Dr. Mustafa Erdede - Acil hekimi
◊ Bir yılı geride bıraktığınız, çok uğraştığınız ve yorulduğunuz bu dönemde hekim olmak özellikle Nöroloji Hastalıkları Uzmanı olarak hasta bakmak nasıldı?
- Tüm sağlık çalışanları olarak hep beraber inanılmaz zor bir dönem geçirdik. Performansımızı hep zorladık, mesailerimizi hep aştık. Bir taraftan hastaları iyileştirmek, bir taraftan toplumu bilinçlendirmek, bir taraftan ailemize ve sevdiklerimize bu hastalığı bulaştırmamak için günlerce, haftalarca, hatta aylarca ayrı kaldık. Belki inanması güç ama hiç yorulmadık, hiç karamsarlığa düşmedik. Çünkü çok iyi bir eğitim ve görgü ile meslek hayatımıza atılmıştık.
◊ Mesleğinizi yaparken en çok ne sizi yorar ve mutlu eder?
- Yine iddialı cevap vereceğim ama biz acil sağlık çalışanları hiç yorulmayız ve yorulmadık da. Ancak bu zorlu dönemde tedbir kurallarından özellikle sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uymayanları gördükçe karamsarlığa düştüğümüz oldu. “Bana bir şey olmaz, ben bu salgına inanmıyorum” diyenlerin aile üyelerini kaybettiklerine şahit olduk. Evet belki onlar hastalanmadı, belki hiçbir bulgu göstermediler ama en yakınlarına bulaştırarak hastalanmalarına belki de kaybetmelerine neden oldular. Mutlu eden tek şey ise bu dönemde verdiğimiz yoğun emeğin mesleki başarısını görmek oldu.
◊ Dünyayı güzelleştirmek için yaptığınız bunca şeyin yanında kendiniz ve aileniz için neler yapıyorsunuz?
- İnanın tedbir ve mesafe dışında hiçbir şey yapamıyoruz. Aynı evde farklı odalarda ayrı ayrı yaşıyoruz. Bir yıldır ailemizle dışarıda bir bardak çay içmedik, bir tabak yemek yemedik. Bunları yapmadığımız için hiçbir şey kaybetmedik ama çok şey kazandık; o da başkalarına hastalığı taşımadık ve ailemizi hastalandırmadık. Anne ve babamı bir yıldır sadece birkaç dakikalığına üç kez daire kapısının dışından gördüm.
◊ Dünyadaki en fedakâr meslek grubundan biri olan hekimliği gençlere tavsiye eder misiniz?
- Kesinlikle tavsiye ederim. Özellikle bir acil sağlık çalışanı olarak acil serviste çalışmayı tavsiye ediyorum. Çünkü alınan eğitim, bilgi, beceri ve görgünün karşılığını çok hızlı alıyorsunuz. Düşünsenize, nefes alamayan birine saniyeler içerisinde nefes oluyorsunuz. Acil bir müdahale ile hayatını kurtarıyorsunuz.
DOKTORLUK BENİM YAŞAM TARZIM
Uzm. Dr. Emel Gürcüoğlu - Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı
◊ Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı olarak pandemi döneminde hasta bakmak nasıldı?
- Tıp tarihi enfeksiyon hastalıkları ile başlar. Tarihin en önemli olayları, pandemiler ve epidemilerle ilişkilendirilerek toplumların konuşlanmasında, sosyal ekonomik yaşamın düzenlenmesinde belirleyici olmuştur.
Bir enfeksiyoncu olarak; hep kitaplardan okuduğumuz büyük bir pandemiye, böylesi acı bir olaya canlı şekilde tanık olmak üzücü olduğu kadar da heyecan vericiydi. Ailem dediğim herkes pandemiden etkilendi.
Üstelik annem babam onkoloji hastası. Ailem hep endişeli ve özlem duyuyor.
◊ Bu meslekte sizi en çok yoran ve mutlu eden şeyler neler?
- Hastamın, hastalığının ayırıcı tanısı ve tedavi planım sırasında tek düşündüğüm; ayırıcı tanılarımı ortaya koyup hastamı bulmaca çözer gibi çözmek ve iyileştirmek oluyor.
◊ Kendiniz ve aileniz için pandemi sürecinde neler yaptınız?
- Üç çocuğum var. Ancak pandemi sürecinde mesleğimizin getirdiği sorumlulukla daha çok hastalarıma yoğunlaştım diyebilirim.
◊ Doktorluk çok fedakarlık isteyen bir meslek. Gençlere hekimliği tavsiye eder misiniz?
- Eğer hekimliği sadece meslek olarak seçmeyi düşünenler varsa onlara önermem, mutsuz olurlar.
Benim için doktorluk her anından zevk alarak yaptığım yaşam tarzım. Başka meslek yapamazdım herhalde.
Ayrıca enfeksiyon hastalıklarının bölüm olarak en renkli bölümlerden biri olduğunu söyleyebilirim.
Enfeksiyon vakaları çok olan bir ülke olarak; Doğu-Batı arasında yer alan çoğu meslektaşımızdan daha çok vaka görme şansımız var.
HER ŞEY ÇINARLARIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN
Uzm. Dr. Özlem Şahin - Nöroloji Uzmanı
◊ Nöroloji Hastalıkları Uzmanı olarak pandemide hasta bakmak nasıl bir tecrübeydi sizin için?
- Tam bir yılı geride bıraktık. Nöroloji branşı olarak kronik hastalarımın yaşı nedeniyle kontrollere gelememesi takiplerimizde sıkıntılar yarattı. Fakat bu süreci zorda olsa ihmal etmeden telefon görüş-meleriyle yürütmeye çalıştık. Zordu ama her şey o çınarlarımızın sağlığı içindi.
◊ Mesleğinizi yaparken sizi en çok yoran ve mutlu eden şeyler nelerdir?
- Mesleğimi yaparken hastamın gözündeki mutluluk ve iyi olduğunu görmek o günkü yorgunluğumu her daim aldı. Beni yoran tek şey de hasta yakınının gözüne bakıp çaresiz ve tedavisi olmayan durumu söylemek ve onlardaki çaresizlik diyebilirim.
◊ Pandemi döneminde kendiniz ve aileniz için nasıl bir yol izlediniz?
- Pandemi döneminde bu zorlu sürecin yarattığı stresli durumu en aza indirmek için ailemle az ama verimli zaman geçirmeye çalışıyorum. Bazen Pollyannacılık yaptığım da bir gerçek.
◊ Hekimlik mesleğini gençlere tavsiye eder misiniz?
- Gençlere özellikle tavsiye ediyorum. Birilerinin hayatına dokunmak her ne kadar fedakârlık istese de ve bu durum zor olsa da sonucunda gözlerdeki o mutluluk her şeye değermiş diyorsunuz.
Bu pandemi döneminde bir kez daha anlamış oldum.
Sağlıkla kalın.
Paylaş