Kanada'nın New Brunswick eyaleti, 2018 yılından beri tuhaf olaylara sahne oluyor. Çoğu gençlerden oluşan 430 kişiyi pençesine alan gizemli bir hastalık, 39 can kaybına yol açtı. O günden bu yana ne hastalığın adı konabildi ne de sebebi tespit edildi. Ancak vaka sayıları artmaya devam ediyor. İşte filmlere konu olabilecek olaylar zinciri...
#Kanada‘YAŞLANMAK’ herkese göre farklı bir terim… Kimisi ‘geçen yılları niye umursayayım, ruhum genç olduktan sonra’ der; kimisi de ‘yaş 35 yolun yarısı eder’ diye konuşur. Hissiyatı bir kenara bırakırsak hem biyolojik hem de metabolik olarak yaşlandığımız gerçeği maalesef yadsınamaz. Bilimsel tanımına göz atacak olursak ‘yaşlanmak’, ‘hayatta kalma ve doğurganlık için gerekli olan fizyolojik fonksiyonların zamana bağlı olarak bozulması’ olarak tanımlanır. 2030 yılında tüm dünya nüfusunun beşte birinin 65 yaş üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlıklı Yaşlanma Raporu’na göre 2024’te Avrupa kıtasında 65 yaş ve üstündeki birey sayısının 15 yaşın altındaki birey sayısını geçtiği belirtilerek, artık ‘sağlıklı yaşlanma’nın tüm ülkeler tarafından dikkate alınması gereken bir kavram olduğu vurgulandı.
#1Münih eyaletindeki Ludwig Maximillian’s Üniversitesi Helmholtz Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü Direktörü, Genetik ve Nörobilim Uzmanı Prof. Dr. Ali Ertürk, tıp ve biyoteknoloji alanında çığır açan çalışmalarını yürüttüğü laboratuvarlarının kapılarını Demirören Haber Ajansı’na (DHA) açtı.
#Prof. Dr. Ali ErtürkAlmanya’da demans hastalarının sayısı arttı. Geçen yıl 440 bin kişiye demans teşhisi konuldu. Güncel olarak Almanya’da 1.8 milyon demans hastası olduğu ve bunun çoğunun Alzheimer olduğu kaydedildi. Endişe veren, 65 yaş altı demans vakasının artması. 65 yaş altı olup da demans olan hasta sayısının daha önce varsayılandan önemli ölçüde daha fazla olduğu ifade edildi.
#ALMANYANörodejeneratif hastalıklar dünya çapında milyonlarca insanı etkilemektedir. Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı en sık görülen nörodejeneratif hastalıklardır. 2021 raporu itibariyle, Alzheimer Hastalığı Derneği, Alzheimer hastalığı olan insanların arttığını kanıtladı. Peki, Nörodejeneratif hastalıklar nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkAlmanya, Bonn Üniversitesi’ndeki bilim adamlarının, farelerde embriyo gelişimi sırasında, kök hücrelerin farklı hücrelere dönüşme sürecindeki zamanlamasını yöneten spesifik genleri açarak, erken embriyolarda bulunan birincil kök hücre tiplerini yeniden oluşturabildikleri belirtildi.
#Bonn ÜniversitesiBilim insanlarının Samoa Adası'nda yetişen bir bitki üzerinde yaptığı çalışmalar tıp dünyasında sevinçle karşılandı. Zira adanın neredeyse her yerinde yetişen bu bitki birçok hastalığın tedavisi için büyük bir potansiyel taşıyor.
#Samoa AdasıKahvenin sağlık üzerindeki etkileri yıllardır süregelen tartışma konularından biri. Kimi uzmanlar müthiş sağlıklı bir içecek olduğunu söylerken, kimileri zararlı olduğunu savunuyor. Bu makaleyi kaleme alırken, profesyonel bir kafeinman olarak, konuyu mümkün olduğunca tarafsız ele almaya çalıştım.
#1Türk kahvesi, kültürümüzün bir parçası olmakla birlikte hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığı için dengeli ve sağlıklı beslenmede de önemli bir role sahiptir. Tüm besin gruplarından dengeli ve yeterli bir beslenme düzenine ek olarak biyoaktif ve antioksidan bileşenleri bol miktarda içerdiği için bazı besin türlerinin diyete eklenmesi, sağlık açısından çok önemli faydaları da bulunuyor. Türk kahvesinin faydaları nelerdir sizler için derledik...
#FaydalarıTatlı ve tuzlu tüm tariflerde kullanılabilen tarçın lezzeti kadar sağlığa olan faydalarıyla da adından sıklıkla söz ettiriyor. Peki mucizevi bir baharat olan tarçının faydaları ve zararları nelerdir? Tüm detaylar haberimizde…
#Tarçının FaydalarıCeviz, doymamış yağ asitlerinden zengin bir yağlı tohumdur. Bitkisel omega 3 yağ asidi, E vitamini ve polifenolik bileşik içeriği çok yüksektir. Bu içerikleri sayesinde antioksidan özelliği de çok yüksektir. Cevizdeki baskın olan bu bileşikler antioksidan özellikle beraber anti-enflamatuar biyoaktiviteye sahip olduğu için kanser, kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıklar gibi birçok hastalığa karşı koruyucu olabilir. Peki ceviz suyunun vücuda etkileri neler? Sağlık için faydalı mı? Diyetisyen Deniz Zünbülcan, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Cevizİstanbul’da intörn doktor olarak tıp eğitimine devam eden 24 yaşındaki Enis Çağatay Yılmaz’ın, geliştirilmesinde katkı sağladığı; bir su kaynağının kullanılabilirliğini normal metotların aksine yapay zeka kullanarak çok daha hızlı ve ucuz değerlendiren yöntem, İngiltere’de yayınlanan ‘Nature Light: Science & Application’ adlı dünyaca ünlü bilim dergisinde makale olarak yer aldı.
#Enis Çağatay YılmazUnutkanlık ve dikkat eksikliği gibi sorunların gençlerde yaygın olarak görülebildiğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Lütfü Hanoğlu, "Bu durum önemsiz ve geçici olabildiği gibi bazen temelinde farklı sebepler yatıyor olabilir. Vitamin eksiklikleri, hormon problemleri, depresyon ve benzeri ruhsal sorunlar, kronik nörolojik sorunlar sebebiyle unutkanlık ve dikkat eksikliği ortaya çıkabilir." dedi.
#SağlıkNöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Balaban, Alzheimer hastalığının çeşitli belirtileri bulunduğunu belirterek, "Bu rahatsızlığı yaşayanlar, randevularını, ocakta yemeği, evde anahtarı unutabilirler. Kelime bulma güçlüğü çekerler, sıkça ‘şey’ derler. Ellerini eskisi gibi kullanamazlar. Giyinip soyunmakta zorluk yaşarlar" dedi.
#AlzheimerAlman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi laboratuvarlarında görev yapan Türk bilimadamı Doç. Dr. Çağhan Kızıl ve ekibi Alzheimer’a çare olabilecek ipucunu zebra balığının beyninde buldu. Zebra balığının Alzheimer hastalığına tepki veren beyin hücreleri bu hastalık için ilaç geliştirme yolunda umut oldu.
#GazetehaberleriTarçın çok lezzetli bir baharattır. Binlerce yıldır tıbbi özellikleri ile ödüllendirilmiştir. Modern bilim artık insanların uzun zamandır bildiklerini doğrulamıştır. Diyetisyen Emre Uzun, bilimsel araştırmalarla desteklenen tarçının sağlık için 10 yararını açıklıyor.
#Genel SağlıkBilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek, bilim insanlarının, araştırıcıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için olanaklar sağlamak amacıyla TÜBİTAK tarafından düzenlenen “TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri” 2018 yılı değerlendirme sonuçları açıklandı.
#TÜBİTAK