Değerli Hürriyet okurları... Bu haftaki konumuz, birçoğunuzun belki sadece duyduğu ve üzerine çok bilgi sahibi olmadığı bir şifa yöntemi olan “tamamlayıcı tıp...” Ve konuğumuz ise şahsen de tanıdığım, uzmanlık alanındaki başarılarını yakından takip ettiğim Beyin ve Sinir Cerrahı Op. Dr. Oktay Melih İzdeş...
#AnkaraMigren ağrıları yüzünden hayatı kâbusa dönenler çareyi Türkiye'de de kullanılmaya başlanan aşılarda arıyor. Aşılar migren için kesin çözüm mü? Aşı fiyatı ne kadar? Neler yaparsak ataklardan korunuruz? Aşılar ve migren ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlara sorduk ve A'dan Z'ye bir migren dosyası hazırladık.
#SağlıkAyak bölgesinde ayak arkları denilen bölümler yer almaktadır. Bu bölümler iç ve ön kısımda bulunarak toplamda 3 adettir. Bu bahsedilen ayak arkları düşük ya da fazlaysa ayak tabanında ağrılar olabilmektedir. Ayak tabanındaki ağrı noktaları tabandaki A ve C şeklinde isimlendirilen noktalarda yer almaktadır. Doğuştan gelen mekanik bozulma, ayak tabanını zorlama, şişmanlık, düz taban, topuk dikeni gibi nedenlerden dolayı ayak tabanında ağrı olabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Dizde oluşan ağrılarla başlayan (merdiven inerken, çıkarken ya da oturup ayağa kalkarken) diz kireçlenmelerinde tedaviye geç kalınmaması adına erken teşhis önemlidir. Peki ama diz kireçlenmesi nedir ve neden olur? Nasıl belirti verir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır anlatıyor.
#Diz KireçlenmesiBel fıtığı tanısı konmuş hastaların yüzde 80’inin ameliyat yapılmadan iyileştiğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşegül Başar, bel fıtığı tedavisinde hilterapi, manuel terapi, proloterapi, nöroproloterapi, nöral terapi, PRP ve fizik tedavi uygulamaları ile başarılı sonuçlar alındığını açıkladı.
#Bel AğrısıUzun yıllardır uyguladığımız enjeksiyon teknikleri Pandemi döneminde çok daha sıklıkla tercih edilen tedavi yaklaşımı haline geldi. Kısa sürede etkinlik sağlaması tercih sebebidir. Peki enjeksiyonlar nelerdir ve hangi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır?
#Fizik Tedavide EnjeksiyonlarFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Çapar, Kovid-19'la mücadele kapsamında yeniden getirilen kısıtlamaların etkisiyle insanların evde hareketsiz kalmayıp düzenli egzersiz yapması gerektiğini belirterek, "Hareketsizlik nedeniyle kaslarda oluşan zayıflama ve deformasyon kasların zedelenme riskini artırır, sakatlıklar artar, kişinin dayanıklılığı düşebilir." dedi.
#Evde SporTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle pandemi sürecinde virüsün bulaşmasını engellemek amacıyla vatandaşlar evde kendini izole etti, iş hayatı eve taşındı. Evde geçirilen süre arttıkça, hareketsizlik ve buna bağlı ağrılar da beraberinde geldi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Gülis Kavadar, "Pandemi döneminde genel olarak endişe ve stres düzeyinin artması bir taraftan da bilgisayar, telefon ve tablet başında geçen sürelerin uzaması hem erişkinlerde hem çocuklarda kas iskelet sistemlerindeki ağrıların artışına neden oldu" dedi.
#PandemiGünümüzde insanların en fazla şikayet ettiği rahatsızlıkların başında gelen bel ve boyun fıtıkları her geçen gün daha da artıyor. Zamanında ve yeterli tedavi görmeyen fıtık hastalarının durumu gittikçe ciddileşiyor. Peki bel fıtığı nedir? Belirtileri nelerdir? Bel fıtığı patlar mı, diğer tabirle patlamış fıtık nedir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Bel FıtığıSırt ağrısının nedeni yaralanmalar, çeşitli aktiviteler-hareketler ve tıbbi durumlara bağlı gelişen nedenler olabilir. Sırt ağrısı yelpazesi oldukça geniş olup her yaştan kişide görülebilir. İlerleyen yaşlarda, bozulmalara bağlı değişikliklerin artmasıyla sırt ağrıları da daha çok yaşanabilir.
#Sırt Ağrısı Nasıl GeçerSkolyoz ergen-genç kızlarda erkeklere oranla 8-10 kat fazla görüldüğünü belirten Doç. Dr. Ahmet İnanır, "Skolyozu olan bir çocuğun çanta taşıması artışa neden olabilir. Yanlış yatma, oturma, ders çalışma postürleri skolyozu artırıcı etki gösterebilir" dedi.
#SkolyozNöral terapi, uyarıcı ve düzenleyici uygulamalarla sinir, kas ve iskelet sisteminde pek çok nedene bağlı olarak meydana gelen bozuklukların düzenlenmesini hedefleyen, yaşamımızı olumsuz etkileyen durumlarının etkisini ortadan kaldırabilmek hedefiyle uygulanan bir tedavidir.
#Nöral TerapiGünümüzde herkesin şikayet ettiği konuların en başında ne yazık ki bel ağrısı ilk sıralarda geliyor. Bu durumun nedeni vücudumuzu gündelik yaşam içerisinde doğru kullanamıyor olmak, ağırlık kaldırırken doğru hareketi yapamamak, uzun süreler ve yanlış pozisyonlarda oturmak ve yeterince egzersiz yapmıyor olmamız…
#Bel AğrısıMigren, orta şiddetli veya şiddetli tek taraflı baş ağrısı şeklinde görülen birçok kişinin muzdarip olduğu sorunlardan biridir.Migren atakları kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkiler. Ancak bu can sıkıcı problem çözümsüz değil.Migrenin dünyada bilinen en etkili tedavi yöntemi nöral terapidir. Medikal Estetik ve Tamamlayıcı Tıp Hekimi olan Dr. Meltem Ayran konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Migren AtaklarıBoyun fıtığı, kişinin günlük yaşantısını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek fiziksel rahatsızlıklardan biridir. Boyun ağrısı yaşayan kişilerde ağrı standart ve kronik bir ağrı konumuna erişmeden nedeni araştırılmalı ve problem ortadan kaldırılmalıdır. Bu sayede ağrı ve problem ameliyat konumuna gelmeden tedavi edilebilir.
#Boyun FıtığıNöral terapi; ağrı şikayetiyle başvuran hastalarda, otonom sinir sistemi bozuklukları olanlarda tedavi için etkili ve güçlü bir yöntemdir. Tedavide iyileşme mekanizmasını harekete geçiren bir enjeksiyon uygulanır. 19. yüzyılın başlarında yöntem oluşmaya başlamış ve gelişmiştir.
#Nörol TerapiNöral terapi vücudumuzun farklı bölgelerine sinir sistemimizi uyarmak ve düzenlemek için farklı enjeksiyonların yapılmasıdır. Nöral terapi kadın doğum hastalıklarında da çok farklı şekilde kullanılmaktadır. Nöral terapinin kadın hastalıklarında nasıl kullanıldığının detaylarını Op. Dr. Pınar Bahat anlatıyor.
#Nöral TerapiKadınlarımızın çoğu yaşadıkları ağrıları normalleştiriyor ve doktor kontrolüne gitmiyor. Maalesef sadece ülkemizde değil tüm dünyada bu bakış açısı mevcut. Oysaki çoğu zaman kronik kasık ağrılarımızın sebebini Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına gidip muayene olarak bulabilir ve uzun süredir çektiğiniz ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.
#Kadın DoğumSırt ağrısı nasıl geçer sorusu birçok vatandaşın müzdarip olup, sorguladığı konuların başında yer almaya devam ediyor. Sırt ağrılarının nedeni, sırtımızda omurganın her iki yanında bulunan kasların gerilmesinden oluşuyor. Peki, sırt ağrısı nasıl geçer? Nasıl tedavi edilir?
#Sırt AğrısıDurağan bir yaşam tarzına sahip olmak, sürekli olarak kambur bir şekilde oturmak, bilgisayar başında çok fazla vakit geçirmek gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan boyun ve bel ağrıları ne yazık ki birçoğumuzun yaşantısının bir parçası olmuş durumda. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu boyun ağrılarının tedavisinde öncelikle ağrının kaynağının tespit edilmesi gerektiğini ve ağrının türüne göre ameliyatsız tedavilerin uygulanabileceğini vurguladı.
#Ali Kemal Erdemoğlu