Çağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#BeslenmeGeçen hafta kansere yakalandığını açıklayan ünlü yıldız Jane Fonda, son durumu hakkında takipçilerini ve hayranlarını bilgilendirdi. Fonda, önümüzdeki üç hafta içinde ilk kemoterapiye başlayacağını belirterek "kendisini yıllardır bu kadar güçlü hissetmediğini" ekledi.
#Jane FondaSinema dünyasının yaşayan efsanelerinden biri olarak nitelendirilen oyuncudan önce üzücü haber geldi. Oyuncu, kansere yakalandığını açıkladı. Fakat hemen ardından da bunun tedavi edilebilir bir tür olduğunu ve kemoterapiye başladığını ekledi.
#Jane FondaÇocuklarda ve ergenlik döneminde yakalanılan kanser hastalığı, artık büyük oranda tedavi edilebilir seviyeye geldi. Yapılan bir istatistikte bu olguların yaklaşık %80’i normal yaşamlarını sürdürebilmekte. Ancak ne yazık ki kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ve radyasyon sperm kök hücrelerinde ciddi hasar oluşturmakta. Dolayısıyla, bir yandan kanseri tedavi etmenin sevincini yaşarken diğer taraftan erişkin dönemde kısırlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktayız. Sadece kanser için değil, başka hastalıklarda da testislere zarar verebilecek ilaçlar kullanıyoruz, bunlar da ileride kısırlık yapabilir. Yanı sıra Klinefelter sendromu gibi genetik bozukluklarda da erken yaşlarda sperm kök hücrelerinde bozulma başlamakta.
#Kanser TedavisiSon yıllarda adını ne yazık ki sıklıkla duyduğumuz lenfoma kanseri ya da yaygın kullanılan lenf kanseri birçok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edildiğinde tedavisi edilebiliyor. Boyun, koltuk altı ve kasıkta oluşan şişliklerin her geçen gün büyümesi gibi belirtilerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu şişkinliklerin lenf bezleri tümörünün habercisi olabileceğini vurguluyor. Peki, Lenf kanseri nedir, neden olur? Lenf kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler…
#Lenf KanseriGündemdeki haberler ardından lenfoma hastalığı bir kez daha gündeme geldi. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Lenfomaların birçok farklı alt tipi olmasına rağmen temel olarak iki tipi vardır: Hodgkin lenfoma (Hodgkin hastalığı) ve Non-Hodgkin lenfoma. Peki, Lenfoma nedir? Lenfoma hastalığı nasıl anlaşılır? Lenfoma belirtileri neler?
#Ebru Şallı'nın Oğlu Pars'ın HastalığıHemolitik anemi, kanda bulunan alyuvar sayısındaki azlıktan kaynaklanmaktadır. Alyuvarlarda yeterince hemoglobin olmaması da Hemolitik Anemi'nin kaynaklarından birisini oluşturmaktadır. Alyuvarlardaki bu eksiklik vücuttaki oksijen taşınımını azalttığı için bazı sıkıntılara neden olabilmektedir. Peki, hemolitik anemi nedir? İşte, vücuttaki etkisi hakkında bazı bilgiler
#Hemolitik AnemiKAN kanserlerinden MDS (miyelodisplastik sendromu) erkeklerde daha sık görülüyor. Her 100 bin kişide 4.5 erkeğe karşılık, 2 kadın MDS tanısı alıyor. Hematoloji uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, “Bu oran farkına, erkeklerin daha sık sigara içmesi ve çalışma ortamında daha sık kimyasal maddelere maruz kalmasının neden olduğu tahmin ediliyor” dedi.
#GazetehaberleriKanser tedavisinde heyecan uyandıran immünoterapilerin cilt ve akciğer kanserinin bazı tipleri üzerindeki etkisi kanıtlandı. Sıra diğer tümörlerde. Baş-boyun, beyin, mesane, böbrek kanserleri, karaciğer, meme, prostat, Non-Hodgkin lenfoma, yumurtalık, pankreas başta olmak üzere 30’un üzerinde tümör tipinde klinik çalışmalar sürüyor. Uzmanlar listenin uzayacağını söylüyor.
#KANSER