Güncelleme Tarihi:
ASCO (Amerikan Klinik Onkoloji Birliği) yıllık toplantısında farklı fazlardaki araştırmalardan paylaşılan veriler immünoterapi ilaçlarının, pek çok kanser tipinde tedavi şansını artırdığını gösterdi. İmmünoterapinin (immünoonkoloji) çok büyük bir adım olduğunu vurgulayan Chicago Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Tanguy Seiwert, “Son 20 yılda onkolojide bu kadar büyük bir gelişme görmedik. İmmünoterapi birçok değişik kanser tipinde kullanılabilecek gibi görünüyor” diyor. Tedavisi çok güç olan baş ve boyun kanserlerinde immünoterapiyle ilgili klinik araştırma yaptığını anlatan Prof. Dr. Seiwert, “Her ne kadar erken olsa da oldukça kayda değer bilgi edindik. 132 hastanın yüzde 25’i bu tedaviye yanıt verdi. Yani hastalığı stabil hale geldi. Yüzde 56’sının tümörlerinde küçülme gözledik” diyor.
BAŞARI ORANI HEDEFE YÖNELİK TEDAVİLERİ GEÇTİ
Prof. Dr. Seiwert, araştırmalardaki hastaların diğer tedavileri deneyen, ileri evre hastalar olduğunu hatırlatıyor. Prof. Dr. Seiwert, “Bu oranlar halen kullanılan hedefe yönelik tedavilerle elde edilen başarı oranlarının iki katı. Umuyorum ki immünoterapilerin, aynen bazı tip akciğer ve malign melanom(cilt kanseri) kanserlerinde olduğu gibi diğer kanserlerde de ciddi faydasını görebiliriz” diyor.
YENİ TEDAVİ İLE BAŞARI ORANI KAT KAT ARTTI
Kongrede görüştüğümüz İmmuno-Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, “Bugünkü bilgi, geçen yıla göre kat kat arttı. En az 7-8 tümöre karşı güzel bir başarı geliyor” diyor. Kemoterapi ilaçlarını ‘bomba’ya benzeten Prof. Dr. Çelik, “Kemoterapide de ciddi bir başarımız var. Ama kemoterapide bir bomba atıyoruz, sağlıklı hücreler de ölüyor. Kemoterapi hücre öldüren bir tedavi. İşe yarıyor ama kurunun yanında yaş da yanıyor. İmmünoterapide sadece kanser hücresi zarar görüyor.” diyor.
ÜMİDİN BİTTİĞİ YERDE YENİ İLAÇLARIMIZ OLDU
İmmünoterapi ilaçlarının çok etkili silahlar olduklarını belirten Prof. Dr. Çelik, “Bazı hastalara kemoterapi bile veremiyor, ‘Eve götürün’ diyorduk. Ümidin bittiği yerde yeni ilaçlarımız oldu. Ben 20 senedir kötü huylu melanomayla ilgileniyorum. Her hastamla yaşadım ve öldüm. Bugün yeniden heyecanlanıyorum. Doktorluğa yeni başlamış gibi hissediyorum ve başarıyı görüyorum. Sedyeyle bize gelen, immünoterapi tedavisinden sonra kahveden selfie gönderen hastalarım var” diyor.
YENİ SİLAHIMIZI TANIMAYA ÇALIŞIYORUZ
Yine kongrede görüştüğümüz Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, “Şu anda elimizde bir silah var ve onu yeni yeni öğreniyoruz” diyor. Ve ekliyor: “Daha çok klinik araştırmaya ihtiyacımız var. Kongrenin önemli çalışmaları arasında, iki bağışıklık sistemi uyarıcısı immünoterapi ilacının birlikte cepheye sürülmesinin etkiyi artırdığını yer alıyor. İlk kez böyle bir kombinasyon tedavisinin etkinliği ortaya kondu. Ayrıca diğer geleneksel tedavilerle kombinasyonlarıyla ilgili çalışmalar yapılacak. Sonuçları göreceğiz” diyor.
KANSERİN İŞİ BİTTİ DİYEBİLİR MİYİZ?
Bu kadar yeni ilaç, yöntem kanserin üstesinden gelebilecek mi? Prof. Dr. Demir, bu soruya temkinlik yanıt veriyor: “Hiçbir zaman bunu diyemeyeceğiz. Ama bugün örneğin malign melanomda, en azından bir grup hastada tam şifadan söz edebiliyoruz. Bu çok önemli bir gelişme. İlerlemiş kanserde düşük bir oranda da olsa tam şifanın elde edilebiliyor olması bize bir şey gösteriyor. Teorik olarak kanser tedavi edilemez bir hastalık değil. Doğru yöntemleri bulursak, ilerlemiş evre kanserler de tedavi edilebilir bir hastalık haline gelebilir.”
BAŞARIYI BEKLİYORDUK
PROF. Dr. Hüseyin Abalı (Tıbbi Onkoloji Uzmanı): Birkaç yıldır immünoterapilerin çok iyi yürüdüğü belliydi. Başarı bekliyorduk. Malign melanomda elde edilen başarıların başka tümörlerde de işe yarayabileceği ortaya kondu. En çok heyecan uyandıran da buydu. İmmünoterapi ilaçlarının bir diğer özelliği, aynı moleküllerin çok sayıda kanser üzerine etki göstermesi. Eski kemoterapi ilaçları içinde çok sayıda kanser üzerinde etkili olanlar vardı. Ancak bu kadar etkin değillerdi.
ŞARLATANLARA İNANMAYIN!
BİLHASSA kanser hastalarına bir takım bitkiler, bitkisel ürünlerle immünoterapi yaptığını öne sürenlere karşı uyarıda bulunan Prof. Dr. İsmail Çelik, “Hastalar maalesef ne olduğu belli olmayan, bir sivilceyi bile iyileştirmeyen bitkisel karışımların kanser hücrelerini öldürmesini bekliyor. Bazı şarlatanlar da buna ‘immünoterapi’ diyor. Umut arayan insanları inandırıyor. Bağışık sistemini güçlendiren ilaçlar, bu yeni moleküller” diyor.
CİDDİ DÖNÜŞÜM YAŞANACAK
JOE Eid (MSD Global Onkoloji Medikal Direktörü): İmmünoterapinin çalıştığına dair elimizde az da olsa bir kanıt vardı. Pembrolizumab ile tedaviye daha iyi yanıt verildiğini ve daha az yan etki olduğunu gördük. Bu alanda çalışan birçok firma var. Rekabet ediyoruz ama bu daha iyi ilaçların geliştirilmesi demek. Sonuçta daha çok insana yardımcı olacağız. Kanser tedavisinde ciddi bir dönüşüm yaşanacak.
BİR İLAÇLA 13 KANSERİ VURDUK
DR. Roy Barnes(MSD Laboratuvarları Global Klinik Gelişim Şefi): İmmonoterapinin şu anda 160’den fazla çalışmada, 30 farklı tümör tipinde tek başına ve kombine kullanımını araştırıyoruz. Şu ana kadar 13 farklı kanserdeki potansiyelini destekleyen veriler ortaya kondu. Kanser camiasındaki iş ortaklarımızla birlikte kanserli hastalara yararları olan tedavileri geliştirme amacıyla klinik araştırma programımızı ilerletiyoruz.
Yarın: Kemoterapinin yerini alır mı? Her hastaya yarayacak mı?