Niğde’nin Bor ilçesinde 20 Eylül’de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından aktif olan volkanik Hasan Dağı’nın patlayacağına yönelik kaygılar, TÜBİTAK’ın ölçümleriyle giderildi. TÜBİTAK Enstitü Müdürü Prof. Abdullah Karaman, “Halihazırda istasyonlarımız Hasan Dağı’nın tam dibinde. Eğer alttan bir magma çıkışı olsaydı, hemen tepesinde duran noktadaki istasyonlarımızdan imzalarını çok kolay tanıyabilirdik” dedi.
#GazetehaberleriSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın yolcu taşımacılığının yanı sıra bölgenin ihracatında da çarpan etkisi yapacağını söyledi. Erdoğan, konuşmasında muhalefete tepki göstererek, "Ülkenin kaynaklarıyla ilgili cümle kurulacaksa eleştirilmesi gereken Çukurova Havalimanı değil halkın parasını Paris'te har vurup harman savuran müsriflerdir. SGK'ya borç ödemeye, millete hizmet etmeye gelince kasada para yok, fakat cümbür cemaat Paris'te keyif çatmaya gelince paranın sınırı yok" ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, Şakirpaşa Havalimanı'nın eğitim merkezi olacağını açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Deprem, kapımızı çalmadan hemen her alanda hazırlıklı olmamız gerektiğinin farkındayız. Bu noktada “Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı” ile depreme karşı hazırlıklı olmayı bir devlet politikası haline getirdik. Her kuruma büyük görev ve sorumluluklar düşüyor” dedi.
#Abdulkadir UraloğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Deprem, kapımızı çalmadan hemen her alanda hazırlıklı olmamız gerektiğinin farkındayız. Bu noktada “Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı” ile depreme karşı hazırlıklı olmayı bir devlet politikası haline getirdik. Her kuruma büyük görev ve sorumluluklar düşüyor” dedi.
#Bakan UraloğluKonya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından Anadolu plakasının yer değiştirmesiyle, bağımsız fayların tetiklendiğini belirterek, "Tuz Gölü Fay Zonu'nun uzunluğuna göre kıyaslama yaptığınız zaman oluşturabileceği depremin 6.5'ten daha büyük olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
#DepremKahramanmaraş merkezli, 11 ilimizi vuran depremlerin üzerinden bir ay geçti. Afetin en çok etkilediği şehirlerden Hatay ve Kahramanmaraş’ta yardımseverlerin oluşturduğu kalabalık artık çok azaldı. Geriye sokaklarda sadece askerler, polisler, enkazda çalışan kepçeler, nakliye araçları ve eşyasını kurtarmaya çalışan depremzedeler kaldı. Gelişmeleri takip edebilmek için yeniden afet bölgesine gittik, oradan ayrılmayan vatandaşlarımızla konuştuk.
#ÇadırkentÜzerinde yaşadığımız topraklarda tarih boyunca büyük ve yıkıcı depremler yaşandı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremden sonra Deprem Haritası üzerinde sarıyla işaretlenmiş olan ve daha güvenli olduğu düşünülen şehirlere göç başladı. Peki haritada sarı ne anlama geliyor? Sarıyla işaretlenmiş bölgelerdeki deprem potansiyeli ne durumda? Kısa yanıt: Zemin ve binalar Türkiye'nin her yerinde (harita sarı da olsa) sağlam olmalı.
#Kahramanmaraş DepremiYıkılan, hasar gören evler ve sağlam yapılara olan taleple deprem bölgesinde konut stokları hızla eridi, fiyatlar yükseldi. 11 ilde ortalama fiyat artışı yüzde 33’e, kira artışı yüzde 56’ya kadar çıktı. Depremin etkilediği illerde satılmayı bekleyen konut stoku yüzde 53, kiralanmayı bekleyen stok adedi yüzde 59 azaldı. Kimi illerde stok düşüşü yüzde 90’ı da aştı. Göç alan çevre illerde ise kira fırsatçılığı bitmiyor. Kira bedelini iki katına çıkaran da var, ödeme alamama endişesiyle depremzedeye ev vermeyen de.
#KahramanmaraşTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği bölgede 15 istasyon ile gözlem yaptıklarını, 10 binin üzerinde deprem kaydedildiğini belirtti. Mandal, "Esasına bakarsanız bölgede her 30 saniyede 1 deprem görüyoruz. Geçmişte bunlar yok muydu? Duyarlılık anlamında bakıldığı zaman düşük büyüklükteki depremler sürekli yaşanıyor fakat şu an hassasiyet noktası gerçekten çok yüksek" dedi.
#TübitakAFAD'ın son dakika verilerine göre saat 13.27'de Niğde'nin Bor ilçesinde 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Niğde'nin yanı sıra Ankara, Konya ve Mersin'den de hissedildi. Sosyal medyada çok sayıda vatandaş depreme ilişkin mesajlar paylaştı. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı. Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, CNN TÜRK canlı yayınında "Çok şükür herhangi bir sıkıntı görünmüyor" dedi.
#DepremKahramanmaraş merkezli deprem sonrasında 10 ilde konutlar yıkıldı ya da hasar aldı. Bu durumu fırsat bilen çevre illerdeki kiralık ev sahipleri kiraları 4 bin liradan 15 bin liraya kadar yükseltti. Ev fiyatları da orantısız olarak yükseliş gösterdi. Emlakçılar mal sahiplerinin fiyatları yükseltmesine tepki gösterirken TÜGEM Temsilcisi Ümit Mete "Ev tedarik edemiyoruz, çok afaki rakamlar var. Kiralar 5 binden 10 bine, 15 bine çıktı. 5 milyona satılan evler 15-20 milyon oldu, abartmıyoruz. Biz söylemeye utanıyoruz" dedi.
#DepremKahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremler sonrası Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel'in gözyaşları içinde yaptığı yardım çağrısı büyük ses getirmişti... Yaşanan felaket sonrası başta Hatayspor olmak üzere kulüplerin yaşadığı sıkıntılar, akıllara 17 Ağustos 1999’da Kocaeli/Gölcük merkezli olan 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi’nden etkilenen Kocaelispor’u getirdi. O dönem Kocaelispor'u çalıştıran Güvenç Kurtar, Marmara Depremi’nden sonra yaşanan sıkıntıları Spor Arena'ya anlattı.
#HatayVolkanların sarsıntılara neden olabilmesi gibi, depremlerin oluşturduğu sismik dalgalar da yanardağların içindeki akışkan sistemi hızlandırabiliyor. Peki bu bağlamda Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depremlerini nasıl yorumlamak gerekiyor? Prof. Dr. Kürşad Asan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş Depremi17 Ağustos büyük Marmara depreminin yıldönümü. Acılar 23 yıl sonra da hâlâ tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremi gibi Türkiye'de başka büyük depremler bekleniyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#DepremOrman Yüksek Mühendisi, KÜREM-DER Başkanı Faruk Çebi, “İstanbul’da da heyelan sorununun çözümü için ‘Kırsal Dönüşüm Projesi’nin hızla uygulamaya konması kaçınılmaz olmuştur. İvedilikle uygulamaya koyulması zaruridir” diyor ve aksi halde olabilecekleri şöyle sıralıyor:
#Faruk ÇebiSon bir haftadır, Türkiye’nin bazı illerinde yine şehir selleri oldu, maddi zarar oluştu ancak Ankara’da maddi kayıpların yanı sıra 4 vatandaşımız da hayatını kaybetti. Uzmanlar yağış rejimindeki değişikliğin süreceğini söylüyor. Bunun anlamı kısa süreli, şiddetli yağışlar tekrar olacak.
#TürkiyeUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu "Koronavirüs ile maske savaşları başlarken bizim yatırımlarımız durmadı. Pandemi sürecinde aldığımız önlemlerle şantiyelerimiz hiç durmadı. Yatırımlarımız hız kesmeden devam edecek, daha büyük yatırımlar gelecek. Pandemi döneminde 5,7 milyar dolar yatırım yaptık." dedi.
#Adil KaraismailoğluJeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, son dönemde Konya'da meydana gelen depremlerin birbirinden farklı eğim atımlı normal faylar üzerinde olduğunu söyledi. Arık, "Konya çevresinde aktif faylar olduğu biliniyor. Akşehir fayı, Ilgın fayı, Tuz Gölü fayı tek başına kırıldıkları zaman 6.0- 6.5 büyüklüğünde deprem üretebilecek faylar" dedi.
#KonyaDOKUZ Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuz Gölü fayının deprem tekrarlama periyodunun birkaç bin yıl olarak belirlendiğini belirterek, "Yıkıcı deprem için belirlenen zaman geçmiş durumda. Şu anki depremler belki de daha büyük bir depremin de habercisi olabilir. Bunu zaman gösterecek" dedi.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CNN Türk'te yayınlanan Hakan Çelik'le Hafta Sonu programında soruları yanıtladı. Bakan Kurum Salda hakkında "Gittiğimizde içler acısıydı. 1 Ağustos'tan sonra dumansız hava sahası kararı alıyoruz. Yoğunlaşma olursa kısıtlamaya gideceğiz" açıklamasında bulundu.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat KurumTürkiye, dün akşam saat 20.55'te Elazığ'dan gelen son dakika deprem haberiyle sarsıldı. Kandilli verilerine göre, deprem 6.8 büyüklüğünde meydana geldi. Kilis'ten Samsun'a Irak'tan Suriye'ye kadar çok büyük bir bölgede hissedilen deprem, Elazığ ile Malatya'da yıkıma neden oldu. AFAD'dan yapılan son dakika açıklamasına göre depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 29'a yükselirken, yıkılan bina sayısının ise 72 olduğu belirtildi.
#ElazığElazığ'ın Sivrice ilçesinde, Richter ölçeğine göre 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz bölgesinde de birçok ilde hissedilen deprem, Elazığ ile Malatya'da yıkıma neden oldu. Depremde ilk belirlemelere göre Elazığ'da 8, Malatya'da ise 6 kişi yaşamını yitirirken, Kahramanmaraş'ta da sarsıntı sırasında bir mahalle muhtarı geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Depremde yaklaşık 300 kişi de yaralandı. Deprem bölgesine çok sayıda arama- kurtarma ekibi sevk edilirken, Kızılay da bölgeye çadır, gıda ve yardım malzemesi gönderdi.
#Elazığ