Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın açılışı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.
Havalimanının Adana ve Mersin ile tüm bölgeye, tüm Türkiye'ye ve 85 milyonun her bir ferdine hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, eserin bölgeye kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
"SADECE HAVALİMANI DEĞİL, DÜNYAYA ESTETİK BİR KAPI AÇIYORUZ"
Adana ve Mersin'in yanı sıra geniş bir alana hizmet verecek bir vizyon projesini daha hayata geçirmenin haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Erdoğan, şu bilgileri verdi:
"Bugün sadece bir havalimanı değil, Yenicemizden tüm Türkiye'ye, hatta tüm dünyaya yeni, modern, estetik bir kapı açıyoruz. Çukurova'nın eşsiz güzellikteki sembollerinin her köşesine işlendiği havalimanımızın dünya standartlarında bir eser olduğunu görüyoruz. Burada bazı rakamları kısaca paylaşmak istiyoruz; Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın yıllık kapasitesi 9 milyon kişidir. Terminal alanı 110 bin metrekarelik büyüklüğe sahiptir. 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre gövde genişliğindeki ana pistine en geniş gövdeli yolcu uçakları dahi iniş-kalkış yapabilecektir. Ana piste ilaveten ayrıca 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 45 metre gövde genişliğinde yardımcı pist vardır. Tüm bunlarla birlikte 2 adet yüksek sürat taksi yolu, 48 uçak kapasiteli yaklaşık 279 bin metrekare apronu, 21 uçak kapasiteli yaklaşık 56 bin metrekare genel havacılık apronu, yer hizmetleri, araç park yeri, nöbetçi kulübeleri ve çevre güvenlik yoluyla havalimanımız en üst standartta imkanlarla donatılmıştır. Üst yapı tesislerimizin toplam kapalı alan 214 bin 180 metrekareyi buluyor."
"DEVLETİN BÜTÇESİNDEN TEK KURUŞ HARCAMADAN BU ESERLERİN İNŞASINI TAMAMLADIK"
Havalimanının inşasında bölgenin sembollerini ve mimari özelliklerini kullanmaya ihtimam gösterildiğini dile getiren Erdoğan, "Hava kontrol kulesi ağaç formunda tasarlandı. Bu toprakların simgesi olan pamuk motifleri ile turuncu renk, havalimanımızın süslemesinde özellikle tercih edildi. Akdeniz'de yaşayan tüm kardeşlerimizin benimseyeceği, kendinden bir iz bulacağı, bu coğrafyanın zengin karakterini yansıtan bir yaklaşımla Çukurova Havalimanı'mız inşa edildi." dedi.
Erdoğan, son yıllarda ülkeye kazandırdıkları pek çok eseri kamu-özel ortaklığıyla hayata geçirdiklerini anımsatarak şöyle devam etti:
"Devletin bütçesinden tek kuruş harcamadan bu eserlerin inşasını tamamladık. Böylece sadece ülkemizin altyapı eksiklerini süratle gidermekle kalmadık, aynı zamanda Türkiye ekonomisine de ciddi katma değer oluşturduk. Milletimizin istifadesine sunduğumuz her bir köprü, otoyol, havalimanı, yatırım rakamlarının çok çok ötesinde ekonomik kazanç sağladı. Çukurova Havalimanı'mızın yapımında da aynı yöntemi uyguladık. Kamu-özel işbirliğiyle inşa edilen havalimanının toplam yatırım miktarı 608 milyon 500 bin avrodur. Devletimiz buradan 25 yıl içinde toplam 297 milyon 100 bin avro kira bedeli elde edecektir. Bu sadece kira bedeli olarak devletimizin kasasına girecek olan tutardır. Havalimanımız, tüm Çukurova'nın ticaretine, turizmine, tarımsal üretimine, ekonomik hayatına önemli katkılar yapacak, doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişinin istihdamına vesile olacaktır."
"5 MİLYONU AŞKIN İNSANIMIZA HİZMET VERECEK"
Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın Adana'ya mesafesinin 35 kilometre, Mersin'e mesafesinin ise 40 kilometre olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:
"Yani her iki şehrimizin de tam ortasında konumlanmıştır. Havalimanımız, Mersin ve Adana'dan hem D400 yolu hem de otoyol üzerinden kolay ulaşım imkanına sahiptir. Adana ve Mersin ile birlikte Osmaniye ve Niğde'ye olan yakınlığıyla da 5 milyonu aşkın insanımıza hizmet verecek. Buranın yapımına başladığımızda eş zamanlı olarak bağlantı yollarının çalışmalarını da başlatmıştık. Havalimanına konforlu, güvenli ve hızlı erişim sağlamak amacıyla 15,9 kilometrelik yolumuzu, bölünmüş yol standardında tamamladık. Proje kapsamında toplam 258 metre uzunluğunda 8 adet tek köprü, 90 metre uzunluğunda 2 adet çift köprü ve 127 metre uzunluğunda farklı seviyeli kavşak inşa ettik. Yol sayesinde, vakitten 494 milyon lira, akaryakıttan 84 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 578 milyon lira tasarruf edeceğiz."
"BÖLGENİN İHRACATINDA ÇARPAN ETKİSİ YAPACAK"
"Tabii sadece kara yolu bağlantılarıyla yetinmiyoruz. Çukurova Havalimanı'mızı Mersin, Adana, Gaziantep hızlı tren hattına entegre ediyoruz." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Hat tamamlandığında saatte 200 kilometre hıza ulaşabilecek hızlı trenlerle Mersin ile Adana arası seyahat süresi 35 dakikaya inecek. Adana veya Mersin'den trene binen kardeşlerimiz 23 dakikada havalimanımıza varacak."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın yolcu taşımacılığının yanı sıra bölgenin ihracatında da çarpan etkisi yapacağına dikkati çekerek, "Mersin Limanı, Mersin ve Adana organize sanayileri, İskenderun Körfezi sanayi tesisleri, Yumurtalık Serbest Bölgesi gibi sanayi ve ticaret bölgelerinden gelen ürünleri buradan tüm dünyaya göndereceğiz. Burada şunu özellikle söylemek isterim; hem Adanalı hem Mersinli vatandaşlarımız çok kısa sürede bu eserin ne kadar isabetli bir yatırım olduğunu görecekler." dedi.
“ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI BÖLGEYE EĞİTİM MERKEZİ OLARAK HİZMET VERECEK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“Hangi siyasi partiye gönül verirse versin bütün vatandaşlarımız böyle bir yatırımdan kıvanç duyması gerekir. Yeniliklere alışmak için zamana ihtiyaç vardır. Yeniye uyum sağlamak elbette vakit alır. Bazı vatandaşlarımızın dile getirdiği hususları doğal karşılıyoruz. Artık bu huyu bırakmanız lazım. Şakirpaşa Havalimanı’nı kapatacağız diyorlar. Böyle bir şey yok. Aydın’da bizim bir eğitim merkezimiz var. Şakirpaşa Havalimanı eğitim merkezi olarak bölgeye hizmet verecek. Kapatma diye bir şey söz konusu değil. Muhalefetin işi gücü hep bu tür yalanları uydurmak. Tutmayacak bu yalanlar. Kargo binası da buraya yapılıyor. Kargo binası da yapıldığı andan itibaren Çukurova gerçekten iç ve dış servislerini yapacak. Bir diğer taraftan da kargo servisi olarak hizmetini verecek. Çukurova artık her yönüyle güçlü bir iç, dış ve kargo olarak hizmetini sürdürecek. Adana ve Mersin dahil tüm bölgeye katkı sunacak eser. Muhalefet bunu bile kötüleyecek bir bahane mutlaka buluyor. Bir kısmı çarpıtma, bir kısmı manipülasyon. Adanalı kardeşlerimizi, Mersinli kardeşlerimizi bize karşı kışkırtarak yapılan yatırımı gölgelemeye çalışıyorlar. Hizmet ve eser düşmanlığı yapan muhalefet olmaz. Dünyanın hangi ülkesinde böyle bir muhalefet vardır. Havalimanından rahatsızlık duyan muhalefet olabilir mi?
MUHALEFETE TEPKİ: BUNUN ADI SİYASİ HASETLİK
Bu ülkede dikili tek bir ağacınız yok. Ülkemize çağ atlatacak, bizi bir üst lige yükseltecek projemize laf söylüyorsunuz. Bunun adı siyasi hasetliktir. Maalesef yıllar geçiyor, isimler, yönetimler değişiyor ancak ana muhalefetin hizmete, yatırıma yaklaşımında zerre değişim olmuyor. Şayet ülkenin kaynaklarıyla ilgili cümle kurulacaksa eleştirilmesi gereken halkın parasını Paris’te har vurup harman savuran müsriflerdir. SGK’ya borç ödemeye, millete hizmet etmeye gelince kasada para yok. Cümbür cemaat Paris’te eğlenceye gelince para bol.”
Erdoğan, Çukurova Havalimanını depremi öne sürerek eleştirmenin tam bir akıl tutulması olduğunu belirterek, “Daha büyük bir havalimanımızın olması depremde yardımı kolaylaştırır mı yoksa zorlaştırır mı. Artık 6 Şubat benzeri bir afette yardımları ulaştırabilecek bir havalimanımız oldu. Devletimizin Çarşamba günü meydana gelen 3 deprem dolayısıyla Kozanlı ve Adanalı kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Muhalefetin Çukurova Uluslararası Havalimanıyla ilgili gündeme taşıdık. Biz benzer iddia ve ithamlarla daha öncede karşılaştık. Şehirlerimize kazandırdığımız her bir esere ‘Ne gerek var’ diyerek karşı çıktılar. Avrupa’nın en iyi havalimanı seçilen ‘İstanbul Havalima’nından ‘Marmaray’a kadar hepsine kulp taktılar. Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden bugüne kadar 18 milyon araç geçti. Bunların gereksiz dediği yatırımlar misyonunu fazlasıyla yerine getirdi ve ekonomiye katkı yaptı. Yine aynısı burada da yaşanacak. Muhalefet Çukurova Uluslararası Havalimanı’na dair ön görülerinde yanılacak. Adana ve Mersin’e çok ciddi artılarının olacağını hep beraber göreceğiz” dedi.
“HAVACILIK FAALİYETLERİ DEVAM EDECEK”
Şakirpaşa Havalimanı’nın sadece ticari uçuşlara kapandığını anlatan Erdoğan, “Şehrimizin ihtiyaçlarını artık karşılamayan Şakirpaşa Havalimanımızın kapısına kilit vurmuyoruz. Bu yalanı devam ettirmek ahlaksızlıktır. Bu ahlaksızlar ile biz yarış edemeyiz. Biz milletimize hizmet etmekte yolumuza devam edeceğiz. Şakirpaşa Havalimanın’da ticari uçuşlar hariç havacılık faaliyetleri devam edecek” ifadelerini kullandı.
“HAVAYOLU HALKIN YOLU OLACAK”
‘Havayolu halkın yolu olacak’ diyerek yola çıktıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra şunları söyledi:
“Çukurova Uluslararası Havalimanı açılışıyla birlikte havayolunu halkın yolu olma haline getiriyoruz. Aktif havalimanı sayımızı 26’dan 58’e çıkarttık. 2053 yılında bu sayıyı inşallah 61’e ulaştırmayı hedefliyoruz. Günde 303 ton olan havayolu kargo seviyemiz 2 bin 615 ton seviyelerini buldu. Uçulan ülke sayısı 50 iken bugün 131 ülkeye uçuş gerçekleştiriliyor. Bunlar sadece havayolu taşımacılığında yaptıklarımız. Karayollarında ciddi yatırımlar yaptık. Ülkemizi yüksek hızlı tren konforuyla ilk kez biz tanıştırdık. Şuanda 2 bin 32 kilometre uzunluğunda hatta sahibiz. Adana ve Mersin’i de ihmal etmedik. Her 2 ilimizin ulaşım ve iletişim altyapısına 200 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. 440 kilometre uzunluğundaki Akdeniz Sahil Yolu ile Mersin ile Antalya’yı birleştiriyoruz. Proje tamamlandığında 9 saat 30 dakika süren seyahat süresi 4 buçuk saate indireceğiz.”
“DENİZDEN ADANA’YI ORTA DOĞU’YA BAĞLAYACAĞIZ”
Adana Doğu Akdeniz Konteyner Limanı projesi hakkında da konuşan Erdoğan, “Deniz üzerinden Adana’yı Orta Doğu’ya bağlayacağız. Rabbim ömür verdikçe Çukurova’nın güzel insanları için çalışmaya devam edeceğiz. Dünyayı kalbura koyup elesek Çukurovalı kardeşlerim gibi yar bulunmaz. Adana ile Mersin ile ve Çukurovalı kardeşlerim ile bizim aramızı kimse bozamaz” dedi.
Konuşmaların ardından dua edilerek kurdele kesildi ve Erdoğan'a ilk uçuş kartı Bakan Uraloğlu tarafından verilerek Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın resmi açılışı gerçekleştirildi.