Zaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk Yazar6 Şubat depremleri çalışan öğesinin göz ardı edildiğini gösterdi. Hem işsizlik hem de göç nedeniyle deprem bölgesinde işgücü piyasasında dengeler değişti. Depremin etkilediği illerde insan kaynağı kayboldu. Bu da afetler sonrası işgücüne yönelik risk yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını ortaya çıkardı. Peki, işgücü kaybına yönelik dünyada ve Türkiye’de neler yapılıyor, bu konuda yaşanan depremlerden ders çıkardık mı?
#İş GücüBM’nin dünyanın 10 sosyal gastronomi şefi listesine aldığı Mardinli Ebru Baybara Demir, deprem bölgesinde kurduğu gönüllü mutfaklarıyla bugüne kadar 10 milyon kabın üzerinde yemek üretti. Her gün gelen yüzlerce gönüllüye hazır tarifler dağıtılıyor. Karınca yuvası gibi çalışılan mutfaklardaki trafiği anlatan Demir, “Burada genel müdür çorbacımız oldu, Amerikalı pilavcılık yaptı. Burada sadece üretmek isteyen insanlarız” dedi.
#İskenderunDünya tarihinin en büyük depremlerinden birisini yaşayan Türkiye için seferber olmuş durumda. Pek çok ülke Türkiye'ye yardım eli uzatırken dünya basını bölgedeki gelişmeleri anbean okurlarına aktarıyor. bölgedeki gelişmeleri ilk günden itibaren yakından takip eden Washington Post'tan felaketin boyutunu gözler önüne seren bir haber geldi.
#DepremABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 'FINDER' adlı teknolojinin Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'de de kullanıldığını duyurdu. Söz konusu teknoloji enkaz altındaki insanların nefes alıp vermelerini ya da kalp atışlarını tespit edebiliyor.
#Nasa6 Şubat’taki depremler sonrası arama-kurtarma çalışmalarına destek için Türkiye’ye giden ilk İtalyan ekip dün ülkeye döndü. Toskana bölgesindeki Pisa kentine inişlerinde İtalyan basınına açıklamalar yapan İtalyan ekip, Hatay’da görev yaparken karşılaştıkları manzarayı anlattı.
#DepremYaşanan deprem felaketinin ardından deprem bölgesine dünyanın dört bir yanından yardımlar devam ediyor. Son olarak Almanya'nın Münih, Leipzig ve Düselldorf şehirleriyle Vietnam, Japonya, Nepal, Türkistan ve Kuveyt'ten teslim alınan onlarca tonluk yardım malzemesi Türk Hava Yolları'na ait uçaklarla deprem bölgesine taşındı.
#Depremİnsan kimi zaman, hakikatin acı suretiyle yüzleşmek istemediğinden yaşadığı anların bir rüya olmasını ister. Psikolojik olarak bir kaçış mekanizmasıdır aslında bu. Asla inanmak istemediğimiz bir hakikati kabul etmeye karşı gösterdiğimiz direnç. Nihayetinde tüm kaçış yolları tükenir ve hakikate teslim oluruz. İnkarın yerini kabul ve uyum almaya başlar. İşte tamda böyle zamanlardan geçiyoruz. Yaşadıklarımızın bir rüya veya yanılsama olmasını istiyoruz lakin hüzün ve hakikat bir tokat gibi çarpıyor suratımıza.
#Konuk YazarHer gün binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kapalıçarşı’da 2020’de başlayan; tarihinin en kapsamlı restorasyonu tamamlanmak üzere. Ünlü çarşı önceki hafta vizyona giren Hollywood filmi ‘Üç Bin Yıllık Bekleyiş’in de seti olunca devasa bir labirenti andıran sokaklarına daldık. Yalnız alışveriş meraklılarını değil, lezzet tutkunlarını da mutlu edecek adresleri ziyaret ettik.
#HürriyetAyşe Nur Canoğlu, 1984’ten beri 88 ülkeyi, 500’den fazla şehri görmüş gezgin bir doktor. Gezi notlarından ve hatıralarından iki kitap çıkaran Canoğlu, gezgin olmayı ‘hastalık’ diye tanımlıyor: “Gezi hastalığının ilacı da yeni yerler, yapılar, tarihi eserler görmek, yeni insanlar tanımak. Ülkemizde ve dünyada o kadar çok gezmeye değer yer, tanımaya değer insan var ki… Hiç ilaçsız kalmıyorum.
#Seyahat2 Haziran tarihinde dünyaya gelen kişiler, hangi burca mensup olduklarını merak ediyor. 2 Haziran tarihinde doğan herkes, ikizler burcuna mensuptur. 2 Haziran tarihinde doğan kişiler ikizler burcu olduğu için genellikle de, çift karakterleri ile tanınır. 2 Haziran hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#2 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?Nepal, gezgin ruhu ile seyahat eden turist profiline uygun bir destinasyon. Öncelikle şunu belirteyim; bu mistik ülkeyi gerçekten bir kaşif ruhu ile gezecekseniz gidin, Tayland’ı sevmemiş Singapur’a âşık olmuş biriyseniz gitmeyin! Konfor arayanlara göre değil, mistik keşiflerin peşinde olan seyyahlara uygun bir ülkedir. İşte size Nepal gezi rehberi…
#NepalHollandalı 'deprem tahmincisi' Frank Hoogerbeets, son günlerin en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. Yeni nesil deprem tahmincisi olarak adlandıran Frank Hoogerbeets, bir dönem şarkıcı ve söz yazarı kimliğiyle tanınıyordu. İşte, Frank Hoogerbeets’in hayatına ilişkin diğer bilgiler
#Frank HoogerbeetsYurt dışında sırt çantasıyla seyahat etmek tatil için en ekonomik ve maceraperest tercihlerin başında geliyor. Zaman geçtikçe seyahat etmeden önce göz önünde bulundurmak gereken bazı şeyler var. Örneğin güvenlik, kamp yaparak mı yoksa pansiyonda kalarak mı konaklayacağız, yiyecekler ne kadara mal olacak? gibi sorulara cevap bulmak gerek. Seyahat etmek için ucuz yerler bulmak zor olabilir ancak sırt çantasıyla rahatça seyahat edebileceğiniz en iyi 10 yeri listeledik.
#Sırt Çantasıyla Gezilecek YerlerAKUT Arama Kurtarma Derneği, tam 22 yıldır doğada ve kentlerde, afetlerde ve acil durumlarda hayat kurtarmak amacıyla canla başla çalışıyor. Sivil toplum farkındalığını artırmak amacıyla yola koyulan Sosyal Bağış Hareketi’nde bu ay 15 Mart Perşembe günü tüm destekler, Türkiye’de arama-kurtarma sorumluluğunu üstlenen ilk sivil toplum kuruluşu AKUT için toplanıyor.
#AkutHayatımızda eksikliğini en çok hissettiğimiz şey hem kendimiz hem de çevremiz için zaman yaratabilmek belki de... Yaşamımızın rutinleri ve aldığımız sorumluluklar çoğu kez insanları hayalleri ve hedefleri konusunda frenleyebiliyor. Çok uzun zamandan beri kendi sosyal sorumluluk projemi gerçekleştirme hedefindeydim ve aktif profesyonel iş yaşamıma kısa bir mola verir vermez hemen bu hedefimi gerçekleştirmek adına harekete geçtim. Amacım az gelişmiş bir ülkeye gidip, çocuklara yardım etmek ve o ülkenin kültürünü de bir yandan tanıma şansını elde etmekti. Yoğun araştırmalarım ve aldığım yönlendirmeler neticesinde hedefimi belirledim... Nepal’in başkenti Katmandu’da bir Budist Manastırı’nda İngilizce Öğretmenliği yapacaktım. Ve yola koyuldum... 5 haftalık manastır deneyimi dahil olmak üzere toplam 7 haftalık Nepal seyahati beni bekliyordu.
#Nepal Gezisi