Mardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#MardinMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#ArkeolojiMilliyet Arkeoloji dergisi, 17 Kasım Pazar günü yayımlanacak olan 43. sayısında kapsamlı bir Kapadokya dosyası ile okurlarının karşısına çıkıyor. Dergi, Kapadokya'nın ilk yerleşiklerinden yer altındaki Kapadokya'ya, peribacalarının milyonlarca yıllık oluşum sürecinden bölgedeki Hristiyanlık mirasına, her yönüyle Kapadokya'yı ele alıyor.
#KapadokyaKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 4-8 Kasım tarihleri arasında Şanlıurfa’da gerçekleştirilen Dünya Neolitik Kongresinin açılışında konuştu. Neolitik Dönemin çekirdeği olarak kabul ettikleri Göbeklitepe çevresinde bulunan Karahantepe-Sayburç-Çakmaktepe ve Sefertepe’de yürütülen çalışmalarla Anadolu’da Neolitik Dönemi çok daha iyi anlamayı ve yorumlamayı başarmış bulunduklarını söyleyen Bakan Ersoy, şu anda Türkiye genelinde toplamda 750 arkeolojik kazı ve araştırmanın devam ettiğini belirtti.
#Mehmet Nuri ErsoyBu yıl ilk kez 12 ay boyunca çalışma yapılacak 20 alan dışında kalan arkeolojik kazılar sezonu kapattı. Biz de sezon sonunda Şanlıurfa’daki Karahantepe’ye gidip Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki çalışmaları izledik. Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti’niyse kazı başkanı Grazia Semeraro’dan yerinde dinledik.
#Uygar TAYLANDiyarbakır'da Çayönü Tepesi'nde, bu yıl yapılan kazılarda ilk Tunç Çağı'na ait 5 mezar daha bulundu. Son kazılar ile bölgedeki mezar sayısının 10'a yükseldi. Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan, "İlk Tunç Çağı dediğimiz, M.Ö. 3000- M.Ö. 2950'lerde başlayan bir süreç. Bu mezarlık alanın ne kadar geniş alana yayılıp, yayılmadığını görmek istedik." şeklinde konuştu.
#DİYARBAKIR29 bin metrekarelik bir alana kurulan Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, Türkiye'nin en büyük müzelerinden biridir. 1948 yılında açılması planlanan müze, 21 yıllık bir gecikmeyle 1969 yılında açılmıştır. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi nerede, içinde hangi eserler sahneleniyor? Sizin için derledik.
#ŞanlıurfaAtatürk Barajı'nda sular çekilince ortaya çıkan tarihi alan, balıkçılar tarafından bulundu. Adıyaman Müze Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan ilk incelemede, tarihi alanın Neolitik Dönem'den Roma Dönemi'ne kadar kullanıldığı tespit edildi.
#Atatürk BarajıAtatürk Barajı'nda sular çekilince ortaya çıkan tarihi alan, balıkçılar tarafından bulundu. Adıyaman Müze Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan ilk incelemede, tarihi alanın Neolitik Dönem'den Roma Dönemi'ne kadar kullanıldığı tespit edildi.
#AdıyamanGöbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLBilecik Kültür ve Turizm İl Müdürü Serkan Bircan, Bahçelievler Neolitik Dönem Kazısı ve Gedikkaya İn Mağarası kazı eserleri görücüye çıkacağını belirterek, "İlk kez ziyaretçiyle buluşmaya başlayacağı serginin en önemli eseri ise 8 bin 600 yıllık bir flüt. Anadolu’da çok az örneğini bildiğimiz, Batı Anadolu’nun en eski müzik aleti olan 3 delikli flütün ilgi çekmesi bekleniyor" dedi.
#Bilecikİnsanlık tarihi en eski çağlardan günümüze coğrafi koşullar başta olmak üzere pek çok etmenin tesiri ile büyük değişimlere sahne olmuştur. İnsan yaşamını derinden etkileyen bu değişimler tarihin çeşitli çağlara bölünmesinin önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Arkeoloji ve sanat tarihi gibi tarihe yakından tanıklık eden bölümler çağları detaylarıyla yakından incelemektedir. Bu incelemeler neticesinden insanlığa ışık tutan değerli bilgiler elde edilmektedir. Bu çağlar arasındaki Mezolitik Çağ nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Mezolitik Çağ Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Orta Anadolu ve Kapadokya’nın ilk yerleşim yeri olarak bilinen ve 10 bin 400 yıllık geçmişiyle hayvan evcilleştirmeden tarım denemelerine kadar birçok ilke ev sahipliği yapan Âşıklı Höyük sanatla buluşuyor. Avrupa Birliği’nin finansörlüğünde 5 ülkeden 13 sanatçı Âşıklı Höyük kazısından esinlenerek farklı eserler üretecek.
#Âşıklı Höyükİnsanlık tarihinin 12 bin yıl öncesine ışık tutan, arkeoloji dünyasının en büyük keşfi Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin ardından aynı bölgede ‘Taş Tepeler’ adıyla 12 kazı çalışması daha hayata geçiriliyor... Dün bu kazılardan Karahantepe’nin tanıtımını yapan Turizm Bakanı Ersoy, “Göbeklitepe tek ve yalnız değildir. 12 kazı çalışmasıyla Anadolu’nun insanlık tarihine yaptığı katkının bilinmeyen hikâyelerine tercüman olacağız” diyor...
#ArkeolojiBüyük bir organizasyon ve hayal gücünün eseri olan Göbeklitepe, bu büyüklükteki en eski anıt ve ilklerin ötesinde, birçok anlamda tarihin sıfır noktasını oluşturmaktadır. İnsanın avcı toplayıcı olarak yaşamını sürdürdüğü bir dönemde, ileri düzeyde mimarlık gerektiren tapınaklar inşa etmesi tüm dünyada şaşkınlık yaratmıştır. Tarih öncesi insanın inanç dünyasını yansıtan, animist figürlerle zenginleştirilmiş tapınaklar Göbeklitepe’yi arkeoloji tarihinin en önemli keşiflerinden biri olmasını sağlamıştır. Peki, Göbeklitepe nerede, hangi ilde?
#Göbeklitepe Nerede