Gün içinde yüzlerce nesneye temas ediyor, toplu taşıma araçları, servis, okul derken binlerce mikrobu vücutlarına alıyorlar. Söz konusu çocuklar olduğunda mikroplarla olan temasları basit bir rahatsızlıktan önemli bir hastalığa kadar ciddi problemleri beraberinde getiriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Ersin Sarı, çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırırken uygulanacak ipuçlarını anlatıyor.
#El Yıkama EğitimiBakan Pakdemirli, "Bu ayın son haftasında, tüm sonuçlar değerlendirilerek, nihai belgemiz olan Birinci Su Şurası Sonuç Belgesi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna açıklanacaktır. Ardından hiç vakit kaybetmeksizin, 2019 yılında 15 yıl aradan sonra düzenlediğimiz 3. Tarım Orman Şurasında yaptığımız gibi Eylem planımızı oluşturup, faaliyetlere başlayacağız" açıklamasında bulundu.
#Birinci Su Şurası Sonuç BelgesiHayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için kişisel bakım çok önemlidir. Sadece kendi sağlığımız değil ayrıca çevremizdeki insanlarla daha iyi iletişim kurabilmek için, kişisel bakımımıza her zaman özen göstermeliyiz. Şimdi kişisel bakım için neler yapmamız gerekiyor bunları öğrenelim. İşte 1. sınıf hayat bilgisi kişisel bakım konu anlatımı.
#1. Sınıf Hayat Bilgisi Kişisel Bakım Konu AnlatımıKoronavirüse karşı göz hastaları özellikle kontakt lens kullananlar bu dönemde gözlükleriyle idare etmeli. Gözlüklerinde çok problem yoksa veya sadece hafif göz kızarıklığı varsa ve şikayetleri artmıyorsa çapaklanması, ağrısı, batması, bulanık görmesi yoksa mümkün mertebe virüs yükünün çok olduğu hastane ortamına girmekten kaçınmalı. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Göktuğ Demirci, koronavirüsle mücadele kapsamında lensten ziyade gözlük kullanarak gözlerin korunması gerektiğine dikkat çekti.
#Koronaİstanbul’da yapılan bir araştırma sokakta satılan kokoreç, pilav, tavuk döner, boza, soğuk sandviç gibi yiyeceklerin tehlike saçtığını ortaya koydu. 1 yıl boyunca test edilen yiyeceklerin yüzde 65’inde zehirlenmeye yol açan ‘Staphylococcus Aureus’, yüzde 25’inde dışkı kaynaklı ‘E.coli’, yüzde 10’unda tifoya neden olan ‘Salmonella’ bakterisi tespit edildi.
#GazetehaberleriYaz sezonunun gelmesiyle birlikte vatandaşlar tatil planları yapmaya başladı. Deniz ve havuz suyundan koronavirüs bulaştığının henüz görülmediğini hatırlatan Uzm. Dr. Akif Çelik, “Güvende olmak için kalabalık alanlardan uzak durulmalı, ayrıca kapalı havuzlar yerine açık yüzme havuzları tercih edilmeli. Havuz korkulukları ile ortak kullanılan alanlar, duş ekipmanları, şezlonglar, kapı kolları gibi yerlerle temas halinde eller dezenfekte edilmeli” dedi.
#HavuzYaz sezonunun gelmesiyle birlikte vatandaşlar tatil planları yapmaya başladı. Deniz ve havuz suyundan koronavirüs bulaştığının henüz görülmediğini hatırlatan Uzm. Dr. Akif Çelik, “Güvende olmak için kalabalık alanlardan uzak durulmalı, ayrıca kapalı havuzlar yerine açık yüzme havuzları tercih edilmeli. Havuz korkulukları ile ortak kullanılan alanlar, duş ekipmanları, şezlonglar, kapı kolları gibi yerlerle temas halinde eller dezenfekte edilmeli” dedi.
#TatilYaz sezonunun gelmesiyle birlikte vatandaşlar tatil planları yapmaya başladı. Deniz ve havuz suyundan koronavirüs bulaştığının henüz görülmediğini hatırlatan Uzm. Dr. Akif Çelik, “Güvende olmak için kalabalık alanlardan uzak durulmalı, ayrıca kapalı havuzlar yerine açık yüzme havuzları tercih edilmeli. Havuz korkulukları ile ortak kullanılan alanlar, duş ekipmanları, şezlonglar, kapı kolları gibi yerlerle temas halinde eller dezenfekte edilmeli” dedi.
#TatilSağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili olarak “Önümüzdeki dönemde sokağa çıkmayla ilgili, hafta sonuyla ilgili şu an genel bir düşünce yok. Gerektiğinde iller bazında vaka durumuna göre gündeme her zaman gelebilir” dedi.
#Haberİlk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart’tan itibaren esnek koşullarda ya da evden çalışan yüz binlerce beyaz yakalı ile üretime ara veren bazı işyerleri, normalleşme kapsamında ofislere dönmeye başladı. Peki bu durum çalışanların psikolojisini nasıl etkileyecek? İşyerinde normalleşme süreci nasıl olmalı? Uzmanlara sorduk.
#YazarYeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde "site havuzlarında alınması gereken önlemler" kapsamında havuzlarda, çalışanlar dahil 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite belirlenecek, havuz içinde 8 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite ayarlanacak. Dinlenme koltukları ve şezlonglar arası mesafe en az 1,5 metre olacak, şezlongların üzerinde kumaş minder kullanılmayacak. Kişilerin kendilerine ait havlu, bornoz ve havuz oyuncakları getirmesi ve kullanması teşvik edilecek, deniz gözlüğü, şnorkel, palet gibi malzemeler paylaşılmayacak, havuzlarda uzun süre kalınmayacak. Kovid-19, ishal belirtileriyle de seyredebileceğinden özellikle tuvalet eğitimini tamamlamamış, bez kullanan veya ishal belirtileri olan bebek/çocuklar bu alanlara alınmayacak. Çocukların sosyal mesafeyi korumaları zor olacağından, bu alanlar, ebeveyn gözetiminde kullanılacak - Cankurtaranlar, canlandırma ve ilk yardım işlemleri sırasında mutlaka FFP2/N95 maske, eldiven ve yüz koruyucu kullanacak, canlandırma işlemi sırasında ağızdan ağıza solunum tercih edilmeyecek.
#Sağlık BakanlığıCOVID-19’un Türkiye’de görülmeye başladığını öğrendiğimiz andan itibaren hepimizin aklında aynı soru var: Kendimi ve sevdiklerimi bundan nasıl korurum? Her ne kadar virüsün yayılma hızı çok yüksek olsa da ondan korunmak için yapılması gerekenler aslında çok basit. Ama bu önlemleri almayı bir an olsun bırakmamak çok önemli.
#GazetehaberiAvrupa’da koronavirüs nedeniyle en çok ölüm, İtalya’da görülüyor. Sadece geçtiğimiz çarşamba günü İtalya’da Kovid-19 salgını yüzünden 475 kişi hayatını kaybetti. Artan ölümler nedeniyle neredeyse her 30 dakikada bir cenaze toprağa veriliyor. Ancak ortaya çıkan rakamlar Almanya’da Kovid-19 salgınını İtalya’ya göre daha hızlı yayıldığını ortaya koyuyor.
#KoronavirüsIspanak, mevsim sebzeleri içerisinde en faydalı sebzelerin başında geliyor. Son günlerde görülen ıspanak zehirlenmesi vakaları nedeniyle ıspanak tüketmekten korkulduğunun altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, 'ıspanak zehirler mi?' sorusuna yanıt verdi ve ıspanak zehirlenmelerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
#IspanakAlmanya’da doğup Türkiye’de büyüyen ve gençlik dönemlerinde tekrar döndükleri Almanya’da bugün sektörün en iyilerinden olmayı başaran ikizler Ayşe Auth ve Hatice Nizam’ın başarı öyküsünün arkasında ne yatıyor? Hep en çok izlenen TV kanallarında, magazin ve talk show programlarındalar. Almanya’nın ‘Hollywood sarışını’ uzmanılar ve trendleri onlar belirliyor. Peki ama bunca yıl zirvede kalmayı nasıl başardılar? Bu soruları 60 kişilik ekipleriyle hizmet verdikleri 4 şubeden biri olan Münih’teki ‘Haarwerk’te bizzat onlara sordum.
#Almanyaİnsanın eşya ile imtihan serüveninde, özellikle son yıllarda Müslüman bir toplum olarak geçirdiğimiz dönüşümün ramazan ayında dışavurumunu sadece zenginlerin katıldığı beş yıldızlı otellerin seçkin iftar sofralarında da görmekteyiz. Zenginleştikçe erdem sahibi olmamız gerekirken, madden zenginleşip sanki ruhen fakirleşiyoruz. Kazanırken kaybetmek bu olsa gerek...
#YazarKemoterapi, kanser hücrelerinin yok edilmesi ya da ilerlemesini önleme amacıyla gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Kanser ilaçlarının kullanımı ile gerçekleştirilen bu tedavi, farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir. İşte, kemoterapinin uygulanış biçimi ve günlük yaşantı içerisindeki yeri hakkında bazı bilgiler
#Kemoterapi NedirGrip, verem, kızamık, hepatit B, hepatit C, HIV bulaşıcı hastalıklardan sadece birkaçı. Hava, solunum, sindirim sistemi, kan veya temas yolu ile bulaşan pek çok hastalık var. Ofisler, plazalar, alışveriş merkezleri gibi kapalı ortamlar bulaşıcı hastalıklar için büyük risk oluşturuyor. Oysa küçük tedbirler alarak bu riskleri en aza indirmek mümkün.