Güncelleme Tarihi:
Yetişkinlere oranla daha hassas bir bağışıklık sistemine sahip olan çocuklar, kolayca mikropların istilasıyla karşı karşıya kalabiliyor. Gözle görülmese de en çok ellerde biriken mikroorganizmalar, çocukların ellerini ağız ve gözlerine dokundurması bile başlı başına bir sorun haline gelebiliyor. Bu noktada en etkili korunma yolu olarak el yıkama devreye giriyor.
Özellikle de erken dönemde kazandırılan el yıkama alışkanlığı, Hepatit A, tüberküloz, ishal ve bağırsak parazitleri gibi sorunlardan korumaya yardımcı oluyor. Çünkü bu hastalıklara yol açan etkenler genel olarak günlük yaşamın bir parçası olan rutin davranışlar sonucunda çocuklarda ve özellikle de ellerinde biriken mikroplardan kaynaklanıyor.
• Eller önce sabunla yaklaşık 20 saniye yıkanmalı, sonrasında ise bol su ile durulanmalıdır.
• Eller yıkanırken; parmak araları, tırnaklar, avuç ve elin dış yüzeyinin çok iyi yıkanmasına özen gösterilmelidir.
• Sonrasında ise pamuklu bir havlu ile iyice kurulanmalıdır. Çocuğun kullandığı havlu da sık sık değiştirilmelidir.
Çocuklar ellerini ne zaman yıkamalı?
• Dışarıdan geldikten sonra,
• Yemekten önce ve sonra,
• Tuvaletten sonra,
• Toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra,
• Ortak kullanım alanlarında zaman geçirdikten sonra mutlaka eller yıkanmalıdır.
Ebeveynlerin miniklerle bebekken tuvalet eğitimi, biraz daha büyüyünce ise el yıkama eğitimiyle imtihanı başlar.Eğitim konusunda çabuk sıkılan çocuklar, genel olarak konsantre olamaz ya da bir ders gibi gördükleri bu sürecin hızlıca bitmesini isterler. Bu noktada ebeveynlerin çocukların gelişim süreçlerine uygun olarak bir yol belirlemesi ve eğitimi eğlenceli bir aktiviteye dönüştürecek ipuçlarına başvurmaları gerekir.
Çocukları hastalıklardan korumanın en pratik yolu olan el yıkamak, hayatın içinde bir rutine dönüşmeli. Ancak öncelikle çocuklara hastalıklardan korunmak için el yıkamanın önemli bir adım olduğu bilinci kazandırılmalı.
Bunun için anne-baba olarak iyi bir rol model olmalı, sabah uyanınca, yemeklerden önce ve sonra, dışarından gelince mutlaka ellerinizi yıkamalı, bu sırada çocuğunuzu da bu sürece dahil etmelisiniz. Unutmayın, o yaşlarda çocukların örnek aldığı, davranış biçimleri tekrar ve taklit ettiği en önemli kişiler sizsiniz.
Çocuğunuzla aranızdaki ilişki, el yıkama eğitiminde büyük önem taşıyor. Otorite- sevgi çerçevesinde yürütülen bir ilişkide süreç çok daha kolay işliyor. Bu noktada çocuğunuza el yıkamasını söylerken ne emir verir gibi, ne de yalvarır gibi söyleyin.
Ellerini yıkamadığında kötü sözlere ve tehditlere başvurmayın. Ya da yapmadığı durumda pazarlık yapmak, çok fazla yalvarmak yerine dengeli bir yol izleyin. Sevgi dolu ama ciddi olun.
İşin içine biraz eğlence katmakta yarar var. Bunun için renkli ve keyifli stikerlarla el yıkayacağı alan neşelendirebilir. En sevdiği oyuncağını, nasıl el yıkaması gerektiğini gösteren görselleri bu alana yerleştirebilirsiniz.
El yıkama süresi en az 30 saniye olması gerektiği için bu süre boyunca sevdiği bir şarkıyı beraber söyleyebilirsiniz. Süre için çocuklara özel hazırlanan kum saatlerinden edinebilirsiniz. Lavaboya kolay yetişebilmesi içinse yine çocuklara özel olarak hazırlanan taburelerden satın alabilirsiniz.