Onlara, kısaca NEET diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde. Yaşları ise 15-24 arası. Türkiye’de NEET’lerin, 15-24 yaş nüfusa oranı yüzde 22.5, dünyada ise her 5 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda. NEET’ler tüm ülkeler için sorun ve gençlerin işgücü piyasasına katılması için farklı farklı modeller uygulanıyor. Peki, neden işgücüne katılmıyorlar?
#NEETAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak ve bu cinayetleri engellemek için tüm kuruluşlarımızla etkili bir iş birliği içinde yürüttüğümüz çalışmaları sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı2025-2027 döneminde istihdam yıllık ortalama 758 bin kişi artacak. Bu da üç yılda 2.2 milyondan fazla kişiye yeni istihdam yaratılacağı anlamına geliyor. Hedefin gerçekleşebilmesi için kamu, düzenleyeceği bazı programlarla özel sektörün eleman bulmasına destek olacak. Üstelik programlara katılanlara da asgari ücret kadar maaş ödenecek. Bugüne kadar düzenlenen istihdam programlarına 2025’te yenileri de eklenecek. Peki, programlara kimler katılacak, istihdama etkisi ne olacak?
#İşgücüHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı OECD ortalamalarına ulaşırsa Türkiye’nin milli geliri 20 puan yani yüzde 20 daha yüksek olur. Dolayısıyla kadınların iş hayatına katılımını teşvik edecek her türlü adımın arkasındayız" dedi.
#Mehmet ŞimşekTürk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından düzenlenen ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İş Gücü Piyasası Destek Programı’ (NEET PRO) kapsamında ‘Veriyle Gelecek’ projesi tanıtıldı. Buna göre Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 veri bilimcinin yetiştirilmesi planlanıyor.
#Ne Eğitimde Ne İstihdamdaTürk Eğitim Derneği'nin düşünce kuruluşu TEDMEM tarafından hazırlanan rapora göre; Türkiye’de ilkokul ve ortaokul dönemlerine denk gelen 6-14 yaş arasındaki okullaşma oranı yüzde 100 oldu. Ancak 15-19 yaş aralığındaki okullaşma oranı ortalaması OECD ülkelerinde yüzde 84 iken, Türkiye yüzde 71’de kaldı.
#TEDMEMÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024’ün asgari ücret tutarını belirlemek üzere komisyonun ilk toplantısının aralık ayında yapılacağını belirtti. Işıkhan, memur ve emekli maaşlarındaki artış enflasyonun altında kalırsa fark ödemelerine devam edileceğini de vurguladı. Işıkhan “Genç işsizliğe yönelik projelere ağırlık vereceğiz” dedi.
#Asgari ÜcretGeçen yazımda, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da, istihdamın artırılması konusunda atılacak adımların neredeyse büyük bir bölümünü mesleki eğitim ve ara eleman konusunun oluşturduğuna değinerek, istihdamı artırmanın tek yolunun da mesleki eğitimden, meslek okullarından geçtiğini vurgulamıştım.
#Orta Vadeli ProgramÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, gençlerin istihdamını hedefleyen "İŞKUR Yol Arkadaşım Kampanyası" töreninde, “Gerçekleştireceğimiz kampanyamız için yola çıkacak tırımız ile ulaşılması zor gençlerimize de ulaşıp onlarla temasa geçmeyi ve onlara, yanlarında olduğumuzu hissettirmeyi hedefliyoruz” dedi.
#Vedat IşıkhanÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, gençlerin istihdamını hedefleyen "İŞKUR Yol Arkadaşım Kampanyası" töreninde, “Gerçekleştireceğimiz kampanyamız için yola çıkacak tırımız ile ulaşılması zor gençlerimize de ulaşıp onlarla temasa geçmeyi ve onlara, yanlarında olduğumuzu hissettirmeyi hedefliyoruz” dedi.
#Vedat IşıkhanÖnceki gün açıklanan Orta Vadeli Program’da istihdamı artıracak adımlar da paylaşıldı. Bunlar içinde en dikkat çekeni mesleki eğitim oldu. Uzun süredir birçok işkolunda yaşanan ara elaman sorununun mesleki eğitimle çözümü planlanıyor. İşte nitelikli ara eleman ihtiyacının sağlanmasına yönelik yol haritası...
#Orta Vadeli ProgramTürk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki mevcut durumu veriye dayalı analizler ile ortaya koyarak, eşitliğin sağlanmasına yönelik politika önerilerini paylaştığı ‘Veriye Dayalı Analiz Sonucu Kadın Politikaları Raporu’nu yayımladı. Rapora göre toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı ulusal ve uluslararası değerlendirmelerin büyük bölümü Türkiye’deki ilerlemenin çok kısıtlı olduğuna işaret ediyor.
#TÜRKONFEDMerhum Hacı Ömer Sabancı'nın sağlığında bir yaşam felsefesi olarak kabul ettiği "Bu Topraklardan Kazandıklarımızı Bu Toprakların İnsanlarıyla Paylaşmak..." ilkesini benimseyen Sabancı kardeşler, bu düşünceden yollarına devam ederek, hayır işlerini düzenli bir şekilde yürütebilmek amacıyla 1974 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı (Sabancı Vakfı)'nı kurdulardır.
#Ayşegül DOMANİÇ YELÇEDeprem bölgesinin kalkındırılması ile enflasyon ve terörle mücadele partilerin öncelikli vaatlerinden. Suriyeli sığınmacıların gönderilmesi, vizesiz Avrupa ve üniversite sınavının kaldırılması da halka verilen sözler arasında.
#PartiMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, nezaket ziyaretinde bulunmak üzere gelen ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Lane Flake ve beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul etti. Mesleki eğitimin masaya yatırıldığı buluşmada Büyükelçi Flake; “ABD’deki mesleki eğitimi yeniden düzenlerken sizin deneyimlerinizden istifade edebiliriz” ifadelerini kullandı.
#Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Paris'teki OECD Eğitim Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen "Eğitim Hayatını Çalışma Hayatı ile Uyumlu Hâle Getirmek" temalı oturumda Türkiye'nin mesleki eğitim alanında gerçekleştirdiği dönüşümleri paylaşarak, "Kadınların dual mesleki eğitimdeki payı yaklaşık 15 kat arttı” dedi.
#Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamaya göre; 33 mesleki alan ve 182 dalda ortaokul mezunu herkese nitelikli eğitim imkânı sunan mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısı, 1 milyonu geçti. MEB, mesleki eğitim merkezlerinin 1 milyon öğrenciye ulaşmasını ‘mesleki eğitimin güçlü sesi’ temalı filmle duyurdu.
#Milli Eğitim BakanlığıTürk Eğitim Derneği Düşünce Kuruluşu (TEDMEM) tarafından OECD ve İşkur verileri esas alınarak hazırlanan ‘Bir Bakışta Eğitim 2022’ raporuna göre; Türkiye yükseköğretime katılımdaki artışın en yüksek olduğu OECD ülkelerinden biri.
#TEDMEMMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Hedefimiz, bu yılın sonunda 159 bin olan çırak ve kalfa sayısını 1 milyona ulaştırmak. Bugün itibarıyla, on ay gibi kısa sürede Türkiye’deki çırak ve kalfa sayısı, 900 bin 675’e yükseldi. Yani hedefimiz kasım ayında 1 milyon çırak ve kalfaya ulaşmak. Aralık ayında da bir milyonun üzerine çıkarmak” dedi. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Mamak Belediye Başkanlığı arasında mesleki eğitim merkezlerini tercih eden öğrencilerin desteklenmesi amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.
#Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanlığı ile Kalyon PV arasında, yenilenebilir enerji teknolojileri alanında öğrencilerin mesleki eğitimlerinin desteklenmesi amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 2022 yılının sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eğitimle buluşturacağız. İlk hedefimiz, ağustos ayının sonuna 560 bin olan rakamı 700 bine ulaştırmak. İnşallah, 1 Eylül itibarıyla Türkiye'deki mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısının 700 bine ulaştığının müjdesini tüm kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıGeleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi toplantısında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Her alanda kadınların statüsünün yükselmesi için çalışıyoruz. NEET grubu, 18-29 yaş arasındaki bütün NEET ama özellikle genç kadınlar bizim için hazine değeri taşıyor" dedi.
#Derya YanıkUlusal Genç İstihdam Stratejisi’ne göre, 2020 yılında yüzde 25.3 olan genç işsizliğinde 3 yıl içinde 7.5 puanlık gerileme olması öngörülüyor. Bu hedefe ulaşmak için askerlikte mesleki eğitimler verilecek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü modülleri üzerinden de gençlere ücretsiz veya indirimli eğitimler sağlanacak.
#Ulusal Genç İstihdam Stratejisi