Kuzey Işıkları ile ilgili bilgiler, dün meydana gelen Güneş patlamasının ardından merak edilen konulardan biri oldu. 10 Mayıs 2024 tarihinde Güneş'te son yılların en büyük patlaması meydana geldi. ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Çarşamba günü başlayan bir dizi güneş patlamasının ardından, jeomanyetik fırtınanın dünyanın bazı bölümlerini muhteşem bir ışık çemberiyle kaplayabileceğini açıklamıştı. Etkisini muhtemelen önümüzdeki haftaya kadar sürdürmesi beklenen fırtına dün gece, ABD, İngiltere, Almanya, Rusya, Ukrayna, Romanya, İrlanda, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre gibi ülkelerde Kuzey (Aurora) ışıklarının görünmesine yol açtı. Ayrıca Kuzey Işıkları, Türkiye'den de gözlemlendi. Peki Kuzey Işıkları Türkiye'de nerede görüldü? Kuzey Işıkları nasıl, neden oluşur? İşte merak edilenler...
#Kuzey IşklarıEfsanevi aktör, yapımcı ve kültürel ikon Sylvester Stallone, Rocky Balboa’dan John Rambo’ya unutulmaz sinema karakterlerine hayat verdi. Usta isim, Taylor Sheridan tarafından Paramount+ yayın platformu için hazırlanan “Tulsa King” adlı diziyle de televizyon dünyasına ilk adımını attı. Komedi suç dramasında gangster Dwight ‘The General’ Manfredi rolüne hayat veren Stallone televizyonun sinemadan çok daha zor olduğunu söylüyor.
#Sylvester StalloneSürekli duşa giriyor ama yine de kötü koktuğunuzu düşünüyor musunuz? Böyle bir şey mümkün değilmiş gibi gözükse de çok sık duşa girmek gerçekten kötü kokmanıza neden olabiliyor. Peki ne sıklıkla banyo yapılmalıyız? Çok sık banyo yapmak nasıl daha kötü kokmamıza neden olabilir? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nalan Kükürt tüm sorularımızı yanıtladı
#SağlıkDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarSis, havada yoğunlaşan su buharının minik su damlacıkları veya buz kristalleri şeklinde yoğunlaşarak görünür hale gelmesiyle oluşur. Sis, genellikle nemli hava ve soğuk yüzeylerin etkileşimi sonucu meydana gelir. İşte sisin oluşumuna dair detaylı bilgiler
#SisDemirören Yayınları’nın iş birliği yaptığı kitabevleri arasında bulunan Booky Kitabevi'nin sahibi Buket Erol, çocuklar için kitap kulübü kurduğunu duyurdu. Erol, “İki kız annesi olarak, çocuklarıma ve diğer çocuklara nasıl daha fazla katkı sağlayabilirim? diye düşündüm. Kitabevini açarken, yaşayan çağdaş yazarlarımızın hikayelerini ve kitaplarını, okuyucularla buluşturmayı hedefledim. Kitap kulübümüzde aylık takvimler düzenleyerek, yazarlarımızı ve farklı alanlarda başarılı doktorları, akademisyenleri, pedagogları ağırlıyoruz. Sosyal sorumluluk çalışmaları da yapıyoruz. Özellikle kız çocuklarına yardım ediyoruz ve deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Kitap yardımları gerçekleştiriyoruz. Daha çok okuyan ve üreten kadınlar ve çocuklarla bir araya gelmeye özen gösteriyoruz” dedi.
#Booky KitabeviDemirören Yayınları’nın iş birliği yaptığı kitabevleri arasında bulunan Booky Kitabevi'nin sahibi Buket Erol, çocuklar için kitap kulübü kurduğunu duyurdu. Erol, “İki kız annesi olarak, çocuklarıma ve diğer çocuklara nasıl daha fazla katkı sağlayabilirim? diye düşündüm. Kitabevini açarken, yaşayan çağdaş yazarlarımızın hikayelerini ve kitaplarını, okuyucularla buluşturmayı hedefledim. Kitap kulübümüzde aylık takvimler düzenleyerek, yazarlarımızı ve farklı alanlarda başarılı doktorları, akademisyenleri, pedagogları ağırlıyoruz. Sosyal sorumluluk çalışmaları da yapıyoruz. Özellikle kız çocuklarına yardım ediyoruz ve deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Kitap yardımları gerçekleştiriyoruz. Daha çok okuyan ve üreten kadınlar ve çocuklarla bir araya gelmeye özen gösteriyoruz” dedi.
#Demirören YayınlarıSamsun İl Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda annelere 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi ile ilgili eğitim verildi. Eğitimde yapılan sunumlarda anneler, narkotik madde kullanımının psikolojik belirtileri ve sokak dili hakkında bilgilendirilerek, "Metin amca, düğme, Lamborghini, gogo, kova, ot, üçlü, beşli, ateş, buz, eks, taş' gibi isimler kullanan çocuklara dikkat etmeliyiz" uyarısı yapıldı.
#PolisYılmaz Erdoğan’ı 20 sene sonra ekrana döndüren proje oldu. Her bir karakteri çok konuşuldu. Ana haber bültenlerinde haber yapıldı. Kanal D’de yeni sezonu başlayan ‘İnci Taneleri’nin başrollerindeki Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü ve Selma Ergeç’le buluştuk. Diziden yola çıkarak dürüstlüğü, nezaketi, mutluluğu ve aileyi konuştuk: “Bu bir yalnızlık çağı.”
#Yılmaz ErdoğanGüneş Patlaması nedir, neden olur? Geçtiğimiz gün ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin (NOAA), Güneş'teki patlama sonucu "şiddetli" jeomanyetik fırtına meydana gelebileceği; bunun, elektrik santrallerini ve radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bırakabileceği uyarısında bulundu. Uyarı sonrası gerçekleşen patlamanın etkileri dünyaya ulaştı. Birçok bölgede patlama nedeniyle kuzey ışıkları görüldü. Peki, Güneş Patlaması nedir, neden olur? Kuzey Işıkları nasıl oluşur, Türkiye'den görüldü mü? İşte merak edilen detaylar...
#GüneşEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikÇoğumuz evine o gün yiyeceğinden fazla ekmek alıyor. “Belki misafir gelir veya gece acıkırım” ya da “Kalanı sabah ısıtır yerim” düşüncesi ile fazladan alınan o ekmekleri tüketemediğimizde buzdolabına ya da daha uzun süre bayatlamasın diye buzluğa atarız. Ama bayatlamasın diye buzluğa attığımız o ekmeklerin besin değeri aynı kalıyor mu? Lezzeti değişiyor mu? Gerçekten daha geç bayatlamasına yardımcı oluyor mu? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#Ekmek Saklamaİngiltere’de bir yemek programının jürisi Paul Hollywood, yakın zamanda TikTok'ta yayınladığı videoda, ekmeği doğru saklama yönteminin onu dondurmak olmadığını, hatta dondurulan ekmeğin daha çabuk bayatladığını söyledi. Buzdolabının ekmeğin tüm nemini çektiğini, bunun da ekmeği üç kat daha hızlı bayatlayacağını iddia eden Hollywood’un bu görüşüne katılan da var karşı çıkan da… Peki hangisi doğru? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#SağlıkSüper hücre belirli dönemlerde Türkiye'de görülmesinin ardından merak konusu oldu. Geçtiğimiz yıllarda sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde ceviz büyüklüğünde dolunun yağması dikkat çekmişti. Çakan şimşeklerin geceyi aydınlattığı şehirlerde sağanak yağış zaman zaman ise doluya dönüşmüştü. Süper hücre fırtınası Eylül ve Ekim aylarında geçtiğimiz senelerde İstanbul ve çevresini de süper hücre ciddi şekilde etkilemişti. Peki, süper hücre nedir? Süper hücre fırtınası neden olur, nasıl oluşur ne demek? İşte, süper hücre fırtınası hakkında bilgiler...
#YağmurTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, CNN TÜRK'te ekranlara gelen, Cüneyt Özdemir'in sunduğu 5N1K programına konuk oldu. Bakan Yumaklı, orman yangınlarından çiftçi protestolarına kadar gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yumaklı, "Çay, fındık, fıstık mitingi... Burada sorun olup olmadığına bakmaksızın insanlara 'bunu elde etmeliydiniz' diyerek siyasi çıkar sağlamaya çalışıyorlar. Çiftçiyi yollara çıkmaya teşvik etmeye çalıştılar. CHP pankartları öndeydi, arkalarında çiftçiler vardı." dedi. Sokak hayvanları ilgili de açıklama yapan Yumaklı, "Sokaklarda sahipliği olmadan dolaşan, insanlara saldıran ve hastalık yayma konusu kayıtlarımıza girmiş bir sorun var mı var? Bunu herkes söyledi, mutabık kaldı. Bu sorunu çözmenin yolu sokaklardan hayvanları toplayıp sahipli hale getirmek." ifadelerini kullandı.
#İbrahim YumaklıTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Karşıyaka yangınında çarpık kentleşmeye dikkat çekti: “İzmir’de yerleşim yerleri ormanın içine girmiş. Kuvvetli rüzgâr güneye doğru devam etseydi Karşıyaka’nın tutuşması engellenemezdi, şehir yangına teslim olabilirdi.”
#KarşıyakaCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yıl sonuna kadar e-Devlet üzerinden kira kontratı yapılabileceğini açıkladı. Yeni sistemle kira sözleşmeleri dijital ortamda düzenlenip kaydedilecek. Peki bu uygulama nasıl avantajlar sağlayacak? Her iki taraf nelere dikkat etmeli? Kira ücretleri kontrol altına alınabilir mi? Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa ile mercek altına aldık.
#Kira SözleşmesiZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk Yazar