Nar kırma ritüeli ya da nar patlatma, 21 Aralık en uzun gece ile merak ediliyor. 21 Aralık kış gündönümünde nar kırma ritüelinin yapıldığı merak ediliyor. Nar kırmanın bolluk ve bereket getireceğine inanılıyor. Tüm ailenin bir arada olduğu bu günde dilerek dilenerek nar kırma gerçekleştirilir. Peki Nar kırma ritüeli nedir, nasıl yapılır? Nar kırma ne zaman, saat kaçta? İşte ayrıntılar...
#Nar Kırma RitüeliEn uzun gecenin yaşanacağı gün ile ilgili ilginç ritüellerden biri olan nar kırma geleneği hakkında araştırmalar hız kazandı. Bolluk bereket anlamı taşıdığına inanılan nar kırma ritüeli hakkında bilgiler vatandaşlarca sorgulanıyor. Peki, nar kırma günü ne zaman?
#NarNar kırma ritüeli gerdi döndü! Pek çok kişinin yılbaşından hemen önce ya da en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık'ta yaptığı nar kırma ritüeli yıl sonuna yaklaşırken araştırılan konulardan biri oldu. Peki, nar kırma ritüeli nedir, nasıl ve ne zaman yapılır? İşte nar kırma günü ve ritüeli hakkında merak edilenler...
#Nar KırmaNar sonbahar ve kış aylarının keyifle yenen meyvesidir. Zengin vitamin içeriğiyle oldukça sağlıklı olan bu meyveyle ilgili tek olumsuz şey ayıklamasının zor oluşudur. Kıpkırmızı ve sulu nar taneleri ayıklama sırasında kolaylıkla ezilip kıyafetlerimizi lekeleyebilirler. Bu da maalesef zorlu nar lekesiyle uğraşmamızı gerektirecektir.
#Sponsorlu İçerikNar kırma geleneği her yıl yılbaşına günler kala gündeme geldi. Birçok kişi yılbaşından önce ya da en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık’ta nar kırma ritüelini yerine getiriyor. Peki, nar kırma geleneği nedir, anlamı ne? İşte nar kırma geleneği hakkında bilgiler...
#Nar Kırma Geleneği NedirPek çok kültürde farklı şekillerde kutlanan Nartugan, her yıl 21 Aralık’ta kutlanır. Türklerin eski inanışına göre gece ile gündüz sürekli savaşır ve en uzun gece ile birlikte günler uzamaya, güneş daha çok görünmeye başlar. Türklerce Ay yılı esasına dayalı olarak 21 Aralık’tan sonra yeni yılın geldiğine inanılır.
#NartuganBugün 21 Aralık Kış gündönümü. Yani yılın en uzun gecesini yaşayacağız. Sosyal medyada da oldukça konuşulan kış gündönümü, vatandaşlar tarafından sosyal medyada çok konuşuluyor. Peki, en uzun gecede neler oluyor? Kış gündönümü nedir?
#En Uzun Gecede Neler Oluyor?Bereketin ve çokluğun simgesi nar geçmişten bugünlere ulaşan bir geleneğin parçası. Evin önünde kırılan nar tanelerinin eve bereket getireceğine inanılır. Peki, nar kırma geleneği nasıl ortaya çıktı? Yeni yıla girerken neden nar kırılır?
#Nar Kırma Geleneği21 Aralık kış gündönümünün Google tarafından doodle yapılması, nar kırma geleneği ve kış saati uygulamasını yeniden gündeme getirdi. Günün ilk saatlerinde 21 Aralık kış gündönümünde neden nar kırıldığını sorgulanırken bir süredir tartışılan kış saati uygulamasının akıbeti merak edildi. İşte, kış gündönümüne bağlı olarak gündeme gelen konular!
#KışTartışmayı Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın internette dolaşan mail’i başlattı. Çığ bu mail’de, Hıristiyanların İsa’nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramını eski Türklerin “yeniden doğuş bayramı”na benzetiyor, hatta Batı’nın bu bayram kutlamasını Türklerden “yürüttüğüne” işaret ediyor. Mail’i “forward” rekorları kırarken, ilk itiraz Taraf Gazetesi yazarı Sevan Nişanyan’dan geldi. Nişanyan, “Olmaz. Milli mitoloji yaratma gayreti başka şey, bilim başka şey. Birinin bol olduğu yerde öbürü yetişmez” diye yazdı.
BODRUM’un geç de olsa hareketlenmeye, o renkli ve eğlenceli yüksek sezon enerjisini yeni yeni yakalamaya başladığı şu günlerde, yarımadanın dört bir yanındaki farklı mekanlarda partiler, etkinlikler, konserler de tüm hızıyla devam ediyor. Durum böyle olunca da özellikle temmuz ve ağustos ayında Bodrum’a akın edenlerden bize sıklıkla gelen, “Nerede kalalım?”, “Nerede yiyelim?”, “Bu senenin en popüler restoran / beach / hoteli hangisi?” gibi soruların ardı arkası kesilmiyor. Tabii ki farklı beklentilerdeki arkadaşlardan gelen bu sorulara her defasında onların zevk ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş cevaplar vererek adeta fahri concierge hizmeti de sunmuş gibi hissediyoruz kendimizi çoğu zaman. Bodrum’da yaşayan kişiler olarak eminiz benzer soru yağmurları size de geliyordur. “Kime nereyi tavsiye etsem beğenir?” diye kafanızı yorup zahmete girmeyin diye, biz sizin için tek tek deneyimleyerek, bu hafta da özellikle damağa olduğu kadar göze de hitap eden şık, kaliteli ve rafine mekanları paylaşmak istedik.
#1Zaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşZamansız bir yer Hatay. Ne zaman giderseniz gidin sizi hoşça karşılar ve ağırlar, bir daha ne zaman gelirim diye planlar yaparak ayrılırsınız. Tarihine, hoşgörülü atmosferine, kozmopolit dokusuna ve eşsiz lezzetlerine hayran olmamak mümkün değil. Sömestirde ziyaret ederseniz, yumuşak kış güneşi altında çocuk kâşifler de çok eğlenecek.
#SeyahatPirinç; Osmanlı Dönemi mutfak kültürümüzde oldukça geniş bir yer kaplar. Kullanım alanı da pilavlar dışında çok çeşitlidir. Zeytinyağlı yemeklerde, sarma dolmalarda, köfte harçlarında, tatlılarda ve çorbalarda pirinç kullanılırdı ve günümüzde de kullanılmaya devam ediyor.
#BursaBitter çikolatayla uyumu müthiş, yaş pastaya çok yakışıyor. Sosunu yapıp muhallebilerin veya cheesecake’in üzerine dökmek nefis sonuç veriyor. Ekşi bir meyve olduğu için tuzlu tatlarla eşleştirmek de hiç zor değil. Vişneyi pancar, roka ve keçi peynirli salataya katabilir veya et suyuyla pişirip kuzu pirzolanın yanında sunabilirsiniz.
#MusMüslamanlar için aşura demek yılın ilk ayının onuncu günü demektir. Hicri yılın ilk ayının onuncu günü oruç tutma geleneği İslamiyet ile birlikte başlamamıştır. Araplar ve Yahudiler bu onuncu günde İslam dini doğmadan önce de oruç tutarlardı. İslamiyetle birlikte oruç için ramazan ayı belirlendikten sonra; Müslümanlar oruç tutmasa bile bu günü kutlamaya devam etmişlerdir.
#BursaTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek üzere her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle işbaşına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Kahramanmaraş’tayız...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
#Gazetehaberleriİstanbul’un birçok ilçesinden elektrik kesintisi haberleri gelmeye devam ediyor. BEDAŞ’ın 5 Şubat tarihli Planlı Bakım ve Yatırım Çalışmaları programına göre, Avrupa Yakası’ndaki birçok ilçeye elektrik verilemeyecek. Peki, elektrikler ne zaman gelecek?
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek