Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, 21 Aralık Kış Gündönümü'nü unutmayarak Doodle yaptı. Google'ın Kış Gündönümü'nü Doodle yapmasının ardından kış ile bağlantılı olan pek çok gündeme geldi. 21 Aralık'ta yapılan nar kırma geleneği ve bir süredir tartışılan kış saati uygulaması bu konulardan biri oldu. Sosyal medyada da oldukça konuşulan Kış Gündönümü, vatandaşlar tarafından kampanya başlatılmasına sebep oldu. Kış saati uygulamasının geri gelmesini isteyen vatandaşlar, kış gündönümü bahanesiyle kampanya başlattı. İşte 21 Aralık kış gündönümü hakkında merak edilenler ve günün en çok konuşulan konularında dair detaylar!
Kış gündönümüne özel olarak hazırlanan Google Doodle ile 21 Aralık’ın özelliği bir kez daha hatırlatıldı. Bugüne özel olarak hazırlanan, kışın sembolü büyüklü küçüklü kar toplarından oluşan Doodle tasarımı çok sevimli bulundu. Kışın ilk günü olarak adlandırıldığı için "kış gündönümü" ismiyle anılan 21 Aralık, Google tarafından da eğlenceli bir Doodle tasarımı ile hatırlatıldı. Ünlü arama motorunun ana sayfasına tıklayan kullanıcılar “kış ve kış gündönümü” haberleriyle karşı karşıya kaldılar. Peki, Gregoryen Takvimi'yle tanımlanan 21 Aralık kış gündönümü nedir, neyi ifade ediyor? 21 Aralık’ın gelişiyle birlikte nar kırma geleneği de anılmaya başlandı.
21 Aralık’ın özelliği Gregoryen Takvimi'yle belirlenmiştir. 355. (artık yıllarda 356.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 10 günü temsil edilen bugün, kış gündönümü olarak adlandırılır. Coğrafi olarak ise Kuzey Yarım Küre için kış solstisi (gün dönümü), Güney Yarım Küre için ise yaz solstisidir.
COĞRAFİ ÖZELLİĞİ
Bugünün coğrafi olarak özelliğine bakıldığında; kış gündönümünde güneş ışıkları Oğlak Dönencesi`ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. 21 Aralık bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır.
21 Aralık'ın gelişiyle birlikte gündeme gelen bir diğer kavram, "nar kırma" geleneği oldu. Peki, nar kırma geleneği nereden geliyor? Genellikle 21 Aralık'ta gerçekleşen nar kırma geleneği yılbaşından önce yapılan bir gelenektir. Geleneğe göre, kırılan nar ne kadar patlarsa, taneleri ne kadar geniş ve uzak alana yayılırsa, bereket ve bolluğun evde o kadar çok bulunacağına inanılır. Şifa olarak kullanılan aynı zamanda bolluk, bereket ve doğurganlığı temsil eden narın tarihi Antik Yunan’a dayansa da Eski Mısır için de önemli bir besindir. Eski Mısır'da din adamları tarafından kutsal sayılan narın taneleri yaşamın sembolü olarak görülür. Her yıl 21 Aralık'ta akıllara gelen nar kırma geleneği hem bizim topraklarımızda, hem de dünyada pek çok bölgeye yayılan tatlı bir inanıştır. Kış gündönümünün meyvesi olarak anılan nar, her ülke için farklı anlamlar içerse de pozitif duyguları anımsatır. Örneğin Musevilik'te kutsallık, bolluk ve doğurganlık olan nar, Hıristiyanlık'ta sonsuz hayat ve kıyamet günü sembolü. Budizm'de hayatın tüm olumlu etkilerinin toplandığı öz olarak resmedilirken evinde nar olanlar kötülükten uzak kalır, berekete kavuşur. Ve son olarak İslamiyet'te de nara rastlıyoruz. Kuran-ı Kerim'de Enam suresi 99 ve 141. sureler ile Rahman suresi 68. ayette olmak üzere üç yerde nardan bahsedilir.
Kış saati uygulaması geri gelsin
21 Aralık kış gündönümü bir süredir tartışılan ve sosyal medyaya da konu olan kış saati uygulamasını yeniden gündeme taşıdı. En uzun gecenin yaşanacağı bugün ile ilgili haberlerin çoğalmasını fırsat bilen Twitter kullanıcıları, Kış saati uygulamasının getirilmesi için yeni bir kampanya oluşturdu. Öğrencilerin ve çalışanların sabah karanlıkta yola çıkması nedeniyle büyük tepkilere yol açan kış saati uygulamasının başlmasını isteyen vatandaşlar, duygularını ve tepkilerini "gündüzler gece olmuş", "saatler 1 saat geri alınsın" hashtagleri altına yazdı. İşte, o yorumlardan bazıları;
BACIM SULTAN @can_rabiye
"Gunduzler Geceolmus"Gunduzler Geceolmus"öyle kısa oldu ki yaşam. Sabah gördüğümüz ikindiye kalmadan gidiyor.Eyvah eyvah!
Хасан Гюрлек @xacahgyurlek
Hava aydınlanmadan evden çıkıp okula gitmek mi ?Hava kararmadan okuldan çıkıp eve dönmek mi ? Sabahın şerri akşamın...
Güneş Rahşan @gunes_rahsan
Tasarruf yok, israf var. Okula gitmek çok zor oluyor artık. Gündüzler Gece olmuş
ERDAL BAYTAR @ERDALBAYTAR
Saati geri alırsın olmaz itiraz gelir, değiştirmezsin yine itiraz gelir. bu ülkeyi yönetmek çok zor "Gündüzler Gece olmuş"
t.kilinc @blloodyyhell
"Gündüzler Gece olmuş" kahvaltı mi yapıyoz akşam yemeği mi yiyoruz belli değil.
Merve Sığın @mervesgn
"Gündüzler Gece olmuş" zaten zor dengede duruyorduk,iyice bozulduk.
CELLO @cellostein
“#Saatler1SaatGeriAlınsın yeter artık serseri naciz vücudum gece karanlıkta kalkıp okula gitmek istemiyor”
Ercan CANTÜRK @ercancanturk1
“Size geceyi dinlenesiniz diye karanlık ve gündüzü çalışasınız diye aydınlık olarak yarattığımızı görmediler mi... #Saatler1SaatGeriAlınsın”
Dİğer Gündönümleri
21 Aralık kış gündönümünün gelişiyle birlikte gündeme gelen bir diğer konu da yıl içerisindeki diğer gündönümleri oldu. Peki, 1 yılda kaç tane gündönümü var ve bugünler hangileri? İşte, detaylar!
21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlar.
21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Yaz mevsimi başlar (Kuzey yarım kürede)
23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Yaz biter, sonbahar başlar. (Kuzey yarım kürede)
21 Aralık: En uzun gece, en kısa gündüz. Kış mevsiminin başlangıcı. (Kuzey yarım kürede)
21 Aralık Özellikleri
21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Bunun sonucunda aşağıdaki olaylar gerçekleşir:
Güneş ışınları Güney Yarımküre’ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir.
Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır.
Üzerinden Oğlak Dönencesi’nin geçtiği karaların iç kısımları, Dünya’nın en sıcak yerleridir.
Güney Yarımküre’de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre’de ise en uzun gece yaşanır.
Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar.
Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi’dir.
Öğlen saat 12.00’de Oğlak Dönencesi’nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz.
Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir.
Kuzey Kutup Dairesi’nde sadece bu gün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi’nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır.
Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay’da yaşanır.
En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.