MYOMLARIN düz kas hücrelerinden oluşan, çoğunlukla rahmin içinde veya çevresinde bulunan katı tümörler olduğunu söyleyen Ekol Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Önal, “Kist ise yumurtalık içindeki içi su dolu keselerdir. Myomların çok büyük çoğunluğu iyi huylu olmakla beraber nadiren kötü huylu olabilmektedir. Kistlerin ise çeşitleri (çikolata kisti, dermoid kist gibi) olup kötü huylu olma olasılığı da olabilmektedir” dedi.
#1Vitaminlerin vücudumuzun sağlıklı bir yapıda kalması için ihtiyaç duyduğu organik bileşikler olduğunu ve kanın pıhtılaşması, sinir sistemi, görme fonksiyonları, deri yapılanması ile bağışıklık sistemini kapsayan çeşitli rolleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, hangi vitamin eksikliğinin hangi hastalığa zemin hazırladığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#Vitamin EksikliğiPelvik organları merak edilen konulardan biri oldu. Pelvik bölge, göbek altında karnın en alt bölümüdür. Kronik pelvik ağrı ise kadınlarda sıkılıkla görülür. Tedavisi multidisipliner bir süreç gerektirebilen bir rahatsızlıktır. Peki, pelvik bölgede bulunan organlar nelerdir? İşte merak edilen soruların yanıtları
#PelvikMyomlar rahmin kas tabasından kaynaklı iyi huylu tümörlerdir. Myomlar, kadınlarda pelvik bölgede en sık görülen tümörlerdir. Ergenlik ve genç erişkinlik döneminde nadiren ortaya çıkmakla beraber sıklıkla 30 ve 40’lı yaşlarda karşımıza çıkmaktadır. 35 yaşın üzerindeki yaklaşık her dört kadından birinde myom veya myomlar tespit edilmiştir. Myomları olan çoğu kadın -herhangi bir semptom vermediğinden dolayı- bundan haberdar değildir.
#MyomÖZEL Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Kadirağa, çocuk sahibi olamayan veya tekrarlayan düşükleri olan, erken doğum sorunları yaşayan kadınların rahimlerinin incelenerek tedavi sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. Op. Dr. Hakan Kadirağa, rahim anomalileri nedeniyle çocuk sahibi olmakta zorluk yaşayan kadınlarda rahim filmi (HSG), sulu ultrasonografi (SİS) ve histeroskopi denilen rahim içine girilerek kamerayla görüntüleme yöntemleriyle tanı koyulabildiğini belirtti. Rahimde yaşanan sorunların anatomik bazı bozukluklar nedeniyle kendini gösterdiğini kaydeden Dr. Kadirağa, şöyle devam etti:
#İzmirÖzel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali Akdemir, robotik cerrahi ile birlikte laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılan ameliyatların hem hekim, hem de hasta için önemli avantajlar sağladığını söyledi. “Histerektomi (rahim), myomektomi (myom), endometriozis (çikolata kisti), idrar kaçırma ve kadınlık organı sarkmasına bağlı ameliyatları, tubal reanastomoz (tüp açma, kanser, yumurtalık kisti, dış gebelik gibi ana ameliyatlar bu grupta sayılabilecek başlıca cerrahi işlemlerdir” diyen Doç. Dr. Akdemir, bu bilgileri paylaştı:
#İzmirKadınlarda adet döneminde olan sancı, bazen kişiyi işten güçten alıkoyacak kadar fazla olur. Günlük hayatını, sosyal ve iş hayatını etkiler. Tıp dilinde bu sancının adı dismenore olarak geçer. Bazı kadınlarda adet sancısı adet günü yaklaştığında başlar, adet bitene kadar, hatta bittikten sonra bile birkaç gün devam eder. Bazı kadınlarda ağrı o kadar şiddetli olur ki, acile gitmek ve serum taktırmak bile gerekebilir.
#Adet SancısıMiyomlar rahim düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümöral kitlelerdir. Yüzde 20-30 oranında görülen kitleler yaş ilerledikçe büyür ve sayıları artar fakat menapozda gerilediğini söyleyen Op. Dr. Algül Anıl Yılanlıoğlu, “Miyomlar lokalizasyonlarına göre rahim iç tabakasında yer alıp infertilite dediğimiz kısırlığa neden olabilirler” dedi.
#Kadın Hastalıkları Ve Doğum UzmanıMiyomlar, rahim ve çevresinde görülen, düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümörler olarak adlandırılıyor. Miyomların boyutları 1-15 cm arasında değişebiliyor ve 35-40 yaşlarındaki kadınların ortalama %30-40’ında görülebiliyor. Tedavi edilmediği takdirde pek çok sağlık problemine davetiye çıkaran miyomlar halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahi ile konforlu bir şekilde alınabiliyor.
#MyomUltrasonografinin yaygın kullanımının kadın doğum alanındaki en önemli ilerlemelerden biri olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kırbaş, ayrıntılı fetal ultrasonografi hakkında yaptığı detaylı açıklamada, "Erken gebelik haftalarında gebeliğin varlığı, bebeğin canlı olup olmadığının ve gebelik haftasının tespiti, çoğul gebeliklerin tespiti değerlendirilmesi için kullanılmaktadır. Ayrıntılı ultrason bebeğin kafadan başlayarak ellere, ayaklara kadar tüm organların varlığı, sayısı ve yapısal olarak normal olup olmadığı, bebeğin su miktarı ve görünümünün normal olup olmadığı değerlendirilmektedir" dedi.
#HamilelikMenopoz sonrası kanamalar konusunda bilgi veren Kadın Hastalıkları-Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cazip Üstün, özellikle menopoz başladıktan sonra ortaya çıkan kanamaların yüzde 20’sinde bir kanserle karşılaşma ihtimali bulunduğunu söyledi.
#SağlıkHalk arasında ur olarak da bilinen myomlar rahimin çeşitli yerlerini tutan kitlesel yapılardır. Bunlar iyi huylu kitlelerdir ve rahim düz kas dokusundan köken alırlar. Jinekoloji polikliniğine başvuran kadınların %20-30 kadarında görülürken menopoz sonrası görülme sıklığı geriler. Myom neden oluşur?
#Myom NedirAsherman sendromu rahim iç zarının yani endometriyumun yapışıklıklar yüzünden sağlığını kaybetmesidir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek, Asherman sendromuyla ilgili tüm merak edilenleri cevaplıyor.
#Asherman Sendromuİnfertilite, halk arasında daha yaygın bilinen adıyla kısırlık, birçok çiftin karşılaştığı bir sorun. Peki kısırlık neden olur, tedavisi var mıdır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#İnfertiliteSekonder infertilite nedir? Tıbbı tedavi gerekmeksizin bir çocuk sahibi olan kişilerin ikinci bir çocuğa sahip olmaları kolay mıdır? Eğer ikinci çocuğa sahip olmak için çaba sarf edilmiş ancak gebelik oluşmamış ise ne yapmak gerekir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#KısırlıkLaparoskopi, göbek altında 1 cm’lik kamera ve karın alt bölgesinde açılan 3 - 5 mm'lik deliklerden içeri sokulan yardımcı aletler ile tanı ve tedavi olanağı da verir. Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinir. Histeroskopi ise vajinal bölgeden kamera ile rahim içine girilerek rahim kanalı, içinin ve tüplerin giriş deliklerinin değerlendirildiği tanı ve tedavi edici özelliği de olan bir yöntemdir.
#KısırlıkEndometriosis; halk arasındaki adı ile ''Çikolata Kisti Hastalığı'' son dönemlerde adını çok sık duymaya başladığımız bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında sıklığı değişmemiştir, ama bizim hastalığa olan bilgimiz ve tecrübemiz arttıkça daha sık tanı almaya başlamıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Güzel anlatıyor.
#Çikolata KistiGebe kalamayan çiftlerde hiç kuşkusuz tüp bebek uygulamaları devrim niteliğinde olmuştur. Seçilmiş hasta gruplarında başarı şansı oldukça yüksek olmakla birlikte; tekrarlayan başarısızlık yaşayan bir grup hastada mevcuttur. İlk tüp bebek uygulamasında başarısızlık bizi çok endişelendirmez ancak kaliteli embriyo elde edilmesine rağmen iki veya daha fazla başarısızlık artık çiftin ayrıntılı incelenmesini gerektirir.
#Tüp BebekSon yıllarda sezaryen oranlarının artması, bir takım riskleri de beraberinde getirmektedir. En önemli risk yaratan durum ise plasenta previa ve plasentanın yapışma anomalileri olan plasenta akreata, plasenta inkreata ve plasenta perkreata durumudur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Güzel konu ile ilgili bilmemiz gerekenleri anlatıyor.
#Plasenta Previa