Geride bıraktığımız günlerde bu köşede ABD’deki başkanlık seçiminden yola çıkarak, Suriye’de geçmişte yaşanan gelişmeleri ve mevcut durumu konu alan bir dizi yazı kaleme aldım. Bugünkü yazıyla Trump yönetimi döneminde Türkiye’yi Suriye’de bekleyen ihtimalleri ve tablodaki ana yönelişleri değerlendirmek istiyorum.
#TRUMPAtina’da bugün mevkidaşıyla görüşecek olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Yunan “Ta Nea” gazetesine demecinde “Amacımız, paylaştığımız bu coğrafyanın geleceğini karşılıklı iyi niyete dayalı ortak bir vizyonla şekillendirmektir. Tabii bunun için sorunlarımıza doğru teşhisler koymamız gerekiyor” dedi.
#Hakan FidanBEŞŞAR Esed’in Suriye Meclisi’nde, Türkiye ile görüşmelere başlamak için Türkiye’nin Suriye’den asker çekmesi gibi bir şartlarının olmadığını açıklamasından 24 saat sonra Reuters Haber Ajansı’ndan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Esed’le görüşme çabalarının sonuç vermediğine ilişkin haber geçti.
#Erdoğanİsrail’in Gazze saldırılarını sona erdirmesi beklenen ateşkes müzakereleri çıkmaza girdi. Uzmanlar müzakerelerin başarısız olmasının arkasında ABD’nin kendi sunduğu plana bile bağlı kalmaması ve Washington’un Tel Aviv üzerinde baskı kurmaya çalışırken tam tersi bir durumun ortaya çıkmasının olduğunu belirtiyor.
#İsrailBelarus lideri Lukaşenko, Rusya-Ukrayna savaşının olası bir nükleer felakete sürüklenebileceğini ima ederek “kırmızı düğmeye basılmadan” savaş sona ermeli dedi ve savaşın başlarında gerçekleşen İstanbul müzakerelerine işaret etti.
#RusyaDışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede bölgedeki son durum değerlendirilirken Bakan Fidan kalıcı ateşkes için İsrail üzerinde baskı kurulması gerektiğini ifade etti.
#Hakan FidanDışişleri Bakanı Hakan Fidan, "3. dünya harbi beklentisi de dahil olmak üzere bölgesel küresel bir savaş beklentisi içinde olmalı mı dünya?" sorusuna "Bence dünya bu senaryoyu ciddiye almalı, bu tehdidi ciddiye almalı. böyle bir risk var" diye cevap verdi. Bakan Fidan, "Türkiye'nin terör örgütü YPG konusunda '2,5 ülkeyle sorunlu' olduğunu vurgulayarak "ABD, İngiltere ve biraz da Fransa" dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı görüşmenin detaylarını paylaşan Bakan Fidan "Savaşı durdurma şartlarını sıraladı" diye konuştu. Bakan Fidan, BRICS'e üyelik konusunda da müzakerelerin devam ettiğini ifade eti.
#Hakan Fidanİngiltere’de 4 Temmuz seçimlerinden sonra başlaması beklenen Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması Müzakere Süreci’yle ilgi bir toplantı düzenlendi. Londra’da Avrupalı Türk Markalar Birliği’nin (ATMB) düzenlediği toplantıda Başkan Vehbi Keleş, müzakerelerle ilgili özel sektörün beklentilerini ortaya koyarken, Büyükelçi Osman Koray Ertaş ile Ticaret Müşaviri Abdurrahman Deniz, sürecin nasıl ilerleyeceği konularında katılımcıları bilgilendirdi.
#İngiltereİYİ Partili Bilge Yılmaz partisinden istifa ettiğini açıklarken, 'Partinin kurumsal yapısı kişilerin çıkarları karşısında çöktü. Akşener ise Altılı Masa sürecinin her aşamasında kötü bir müzakere süreci yürüttü ve Kemal Kılıçdaroğlu adaylığını önleyemedi.' ifadelerini kullandı. İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığını yürüten Yılmaz, 31 Mart seçimi gününde de görevinden ayrıldığını bildirmişti.
#İyi PartiKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde katıldığı iftar programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC’ye uygulanan ambargolara tepki göstererek “Eninde sonunda bu haksız ambargolar da ortadan kalkacaktır. Kim ne yaparsa yapsın bir kapıyı kaparlar. Biz 10 tane başka kapı açarız. Kapılar bitmez” dedi.
#Cevdet YılmazKanada ve Avustralya'da Google'ın içerik üreticilerine telif ödemeyi kabul etmesinin ardından gözler Türkiye'deki çalışmalara çevrildi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkilileri, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Dijital platformların gönüllü anlaşmalar yapmaması durumunda zorlayıcı mekanizmaları barındıran mevzuatların uygulamaya konulması” gerektiğini vurguluyor.
#GoogleAvrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel Azerbaycanlı bir gazetecinin "AB Karabağ’dan ve Ermenistan’dan göç etmek zorunda kalan 1 milyon Azerbaycanlı hakkında 30 yıl boyunca neden sessiz kaldı" sorusunda cevap veremedi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise benzer bir soruyu uzaktan kısaca yanıtlayarak hızlıca alandan ayrıldı. Azerbaycan'dan ise Macron'un Türkiye ve Azerbaycan'ın toplantıya katılmayı reddettiği yönündeki iddiasına sert bir yanıt geldi.
#Azerbaycan